Storbritannien drar sig ur InterRail

Just den rubriken kunde man chockat läsa häromdagen. Endast på Eurostartågen mellan London och kontinenten skulle InterRail gälla från 2020 och därefter fick man vackert köpa enstaka biljetter eller se till att redan i Sverige ha ordnat med BritRail Pass hos Visit Britain om man ville vidare ifrån London hette det. Europas tågresenärer muttrade något om Brexit-stämning mot utlänningar fast det hela utgick från samtal mellan britterna och Eurail och inte hade något med EU att göra. 

Det gick bara ett dygn så hade media rapporterat om stora protester från resenärer och The Rail Delivery Group (RDG) som är paraplyorganisationen för alla brittiska tågoperatörer hade plötsligt dragit tillbaka sitt uttalande. InterRail skulle fortsatt gälla som vanligt. Vad vad det som hände egentligen? 

Foto: WikiVoyage

Eurail Group är ett företag som ägs av 35 olika nationella järnvägsbolag och färjebolag. De utfärdar InterRail men också EUrail Pass som är ett resekort för turister som inte bor i Europa men som vill tågluffa runt. Detta kort har aldrig varit giltigt i Storbritannien utan där har t.ex. amerikanska turister alltid behövt komplettera det med ett BritRail Pass. Nyligen beslutade Eurail sig för att snart slå samman EURail Pass och InterRail-kortet till ett och samma kort, giltigt för vem som helst. Det var där det brast för britterna eftersom de just nu tjänar mer på sitt eget BritRail Pass (detta förklarar kanske varför det ganska nya regionala BritRail passet för fem städer i norr figurerat mycket på svenska resebloggar på sistone). Alltså sa de till Eurail att de verkligen inte kunde acceptera denna sammanslagning. Som en följd skulle de såklart inte längre kunna sälja InterRail heller eftersom passet vad det än får för namn framöver kommer att säljas till alla och bara säljas under ett namn. Plötsligt fann sig britterna få stå utanför hela Eurail-samarbetet och nyheten släpptes att korten skulle upphöra gälla i Storbritannien. 

Det var då protesterna började med mängder av inlägg om miljövänligt resande och annat på de brittiska järnvägsbolagens twitterkonton inte minst. Även transportministern Grant Shapps skrev och bad bolagen att dra tillbaka sitt krav på EURail Pass och sa att det vore kontraproduktivt att inte vara med eftersom det skulle göra det svårare för turister att upptäcka hela Storbritannien. Bolagen lyssnade! På Twitter basunerade LNER som är störst på sträckan London till Edinburgh ut att ”vi hör er” och snart följdes det av fler och av ett totalt tillbakadragande av RDG:s uttalande.

InterRail i Storbritannien är räddat och ingen är gladare än jag som först satte mitt morgonte i halsen när jag läste nyheten hos den engelske järnvägsgurun Mark Smith på hans sajt The Man in Seat 61. Vi tar ofta tåget till Storbritannien istället för flyg och inte skulle kunna jag kunna få engelsmannen därhemma att köpa BritRail som turist i sitt eget hemland och dessutom till en extra kostnad. Nu kan vi istället fortsätta resa som vanligt både dit och runt och upptäcka LNER:s nya japanska Azuma-tåg som just levererats nu i augusti och ska vara mer komfortabla och miljövänliga än de gamla på den för oss vanligaste sträckan. 

5 kommentarer

 1. Aha! Ja, det förklarar ju det hela!

  Gillad av 1 person

  1. Eller hur. Rätt bra att korten slås ihop.

   Gillad av 1 person

   1. Ja, det låter det ju som. 👍

    Gillad av 1 person

 2. Ja vilken sörja igen.
  De ska dessutom höja priserna på biljetter nästa år, också detta förorsakar protester. Mycket med tanke på miljön.

  Gilla

  1. Ja biljettpriserna verkar ständigt på tapeten. Miljön är hotad på många sätt om det blir en hård brexit också.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: