Kan det bli värre?

Då har det alltså hänt. Det som var om inte alls otänkbart så iallafall inte fullt så realistiskt för ett drygt år sedan men därefter mer och mer troligt. Medan jag har semestrat med urusel täckning i Småland och Sörmland har frågan om ny partiledare  i torypartiet haft sin gång och lagom till min första arbetsvecka valdes han – Boris Johnson.

Mannen jag och alla andra skrattat åt och tänkt att han utnämndes till utrikesminister av May så att han skulle få göra bort sig. Till sist gick han och klippte sin stora kalufs förra året och plötsligt började ryktena om att nu, nu var det dags för honom att uppfylla sin stora fantastiska dröm att få bli premiärminister. Det skulle ske genom att komma fram som kandidat när det gick sämre och sämre för May. Länge gick jag på det där med att han inte kunde bli vald eftersom han är så avskydd överallt men det var önsketänkande. En premiärminister behöver ju inte alls vara någon landsfader utan kan också röstas fram av människor som antingen har något att vinna på att ha honom där eller av de som hellre ser att någon annan gör grovjobbet och får bära hundhuvudet – för ett jobb utan like har han framför sig oavsett hur han tacklar det, fast kanske är det just fint snarare än grovt han behöver jobba. Frågan är om han kan det.

BoJo som han kallas röstades fram för att han lovat att ro Brexit i land oavsett om det innebär att krascha ut och hur det än går så räcker det med detta löfte i ett parti där många vill lämna EU. Brexitörer i partiet flockas nu kring honom och har fått ministerposter och andra roliga jobb medan BoJo har inte varit sen att sålla bland folk. De EU-vänner och avtalsberoende som inte redan avgått frivilligt har han nu sparkat. Där ingår ministern för Skottland i Westminster (ej att förväxla med Skottlands eget parlaments förstaminister) så skottarna representeras nu av en privatskolad skotsk brexitör i regeringen. Dessutom har Johnson själv gett sig titeln unionsminister för att hålla koll på de olika delarna av Storbritannien och deras självständighet. Kom han på det själv?

 

Den som ska se till att samordna en ”No deal Brexit” åt BoJo så bra det bara går är den avskydde tidigare brexit- och senare miljöministern Michael Gove som jag nämnt tidigare när han varnade för att det kan bli svårt för landets bönder att återhämta sig efter en hård Brexit. Han har dessutom fått titeln Chancellor of the Duchy of Lancashire som är titeln för den som samordnar det kungliga hertigdöme monarken får delar av  sin inkomst från (tronföljarens är Cornwall) (utöver den större Crown Estate som drivs separat liksom regentens privata portfölj). Det Gove däremot inte fått är en plats i Johnsons säkerhetsråd. Det har bantats ner rejält från Mays 24 personer vilket väl talar för att han vill ha mindre tjafs och färre avhopp i en svår tid.

En som får vara med i säkerhetsrådet är däremot utrikesminister Dominic Raab som var Mays brexitminister mellan Davis och Barclay. Han har nämligen utöver utrikesministertiteln också fått den ärofyllda titeln First Secretary of State vilket säger att han är den Johnson ser som högst ansedd och vill ha som vice premiärminister. Hur det blir för landet att ha en utrikesminister som inte begriper att Dover Calais är en viktig länk eller som på frågan om han någonsin varit i Nordirland svarar att han varit i Dublin återstår att se. Inte har han läst Långfredagsavtalet heller utan bara använt snuttar av det under brexitförhandlingarna trots att frågan om Nordirland är den stora stötestenen i samtalen mellan Storbritannien och EU. Nu säger han istället att det är troligt att Nordirland framöver styrs från Westminster igen och inte Belfast om det blir en hård Brexit. Jag saknar ord om hur lättvindigt man kan ytta sig om detta och kasta bort åratal av fred.

En ytterligare kontroversiell utnämning och medlem i säkerhetsrådet är Priti Patel som under sin tid som Mays biståndsminister fick avgå efter inofficiella samtal med Israel. Rätt syn på Brexit har hon hur som helst för nu har hon blivit inrikesminister med ansvar för invandring. Där vill hon reformera så att bara kvalificerad arbetskraft får komma in i landet trots att hennes egna indiska föräldrar kom in på flykt undan Idi Amins Uganda. Vad kvalificerad betyder vet man inte riktigt. Kvalificerade bärplockare (för ja, det är svårt att plocka snabbt) eller bara hjärnkirurger? Patel har också yttrat sig positivt kring dödsstraff även om hon fått ta tillbaka det. Hon har också sagt att man borde svälta ut Irland så att irländarna sansar sig i Brexitförhandlingarna. Jo, hon lär ha sagt så även om hon menar att just det sista togs ur sitt sammanhang i media. Överhuvudtaget har Irland pratats ner ohyggligt av detta gäng så några diplomater är de inte.

Grafik ur BBC:s Have I Got News for You

Boris sitter alltså i sin drömposition men är det han som har idéerna? Njae, till sig har han knutit en rådgivare, David Frost, som tidigare bland annat varit ambassadör i Danmark. Nu har Frost upphöjts till Premiärministerns Europarådgivare och chefsförhandlare för att lämna EU. Hur han ska kombineras med Gove är lite luddigt för mig. Som allmän rådgivare har han utnämnt den politiska strategen Dominic Cummings som hjälpte honom som idéspruta redan under lämna-sidans kampanj inför folkomröstningen (har du sett filmen Brexit: The Uncivil War så är det den roll som spelades av Cumberbatch). Om Cummings kan man skriva ett helt eget inlägg men här räcker det med att starkt uppmana er att läsa den här artikeln om hans framfart som politisk trollkarl. Han är också den som hörts bekräfta vad många tror: att torypartiet bara ser NHS som något jobbigt och struntar i den fattigare delen av den brittiska befolkningen.

Ett gäng som inte synts så mycket i allt detta men definitivt kokar ihop idéer i bakgrunden är parlamentsgruppen ERG där jag tidigare nämnt Jacob Rees-Mogg som ledarfigur. Just han har blivit utnämnd till ny ledare av Underhuset vilket innebär att han kommer att planera regeringens arbete där och samarbetet med inpiskare, opposition och ”backbenchers” utan ministerposter. En riktig spindeln i nätet-utnämning.

Personerna runt Johnson är som ni ser de vi ska oroas över. De som är på gång att fullfölja de idéer Thatcher själv inte ville och vågade på sin tid (hon var trots allt en handlardotter från småstaden med känsla för samhällsgemenskap).  BoJo själv trivs bäst med att synas och att köra sitt race att låtsas dum. Vill du se hans medvetna hårstil eller hur skickligt han vänder jobbiga frågor från journalister till en mysig testund så kika på filmen nedan som kommer att få dig att både gapskratta och gråta.

Vad som händer nu? Det vet man inte för det finns olika alternativ. En hård Brexit känns dock närmare än någonsin. Parlamentet stoppade Johnson från att stänga det två veckor i november för ett tal av drottningen men han kan fortfarande sitta och göra ingenting fram till deadline, varken ansöka om förlängning eller ett tillbakadragande av utträdet och då kraschar allt. Samtidigt kan det istället bli nyval då han fått spendera hundra miljoner pund på propaganda för en hård brexit och kan hoppas på att oppositionen inte kan komma överens om motståndet. Men tiden för sådant är knapp. Irland fortsätter att protestera och har fått med sig USA med sina många irländska ättlingar. Kanske kan det åstadkomma något men jag vet inte jag. Känner mig mest tom efter de senaste tre årens stress och ord som de som inleder den här utmärkta artikeln.

16 kommentarer

 1. Ja, vad ska man säga? På något sätt gick det från kaos och pajasar till något värre som det liksom inte finns något ord för….

  Gillad av 1 person

  1. Precis. Jag saknar ord fast jag nu haft tre år på mig och vi faktiskt ganska väl har gissat hur det ska gå hemma. Min man kan sitt klassamhälle och är uppvuxen med gruvstrejkerna så det är bara att bygga på men inte trodde vi det skulle gå fullt så snabbt.

   Gillad av 1 person

 2. Det är så mycket i världsläget som är oroande just nu. Vad britterna håller på med är för mig en gåta. Jag tror faktiskt att jag är på väg att ge upp hoppet om både det landet och USA, för ett bra tag framöver. Sorgligt.

  Gillad av 1 person

  1. För mig är det inte en gåta utan en kombination av britternas allmänna ointresse för Europa varvat med dålig utbildning och en åtstramningspolitik hemma som främst märkts i låginkomstområden med många låglönejobb som lett till många EU-migranter så EU och invandringen har beskyllts för problemen fast det är politikerna som inte satsat på fler skolplatser, husbyggen osv. Lägg till detta interna strider i Torypartiet vilka föregått sedan Thatchers tid och längre tillbaka. De har nu exploderat och där är de viktiga medlemmarna så rika att de nu struntar i landet och bara ser till sig själva som oppositionen är svag och splittrad. Förenklat sammanfattat.

   Gilla

  2. Och så glömde jag att brittisk media i stort ägs av ett gäng knasbollar som piskar på stämningen. Läser du bara en tidning så kan du tro alla möjliga konstigheter till slut.

   Gilla

 3. swedishpassport · · Svara

  Alltså, jag saknar ord! Första gången jag såg Johnsson trodde jag han var en komiker eller något som imiterade Trump då sakerna han sa ärligt talat var helt sjuka – och nu är han premiärminister.

  Gilla

  1. Japp. Fort går det. Johnson var likadan som borgmästare i London innan Trumps tid och jag fattar inte hur alla faller för det. Men det är personerna bakom honom som gör mig nervös.

   Gilla

 4. Tack för en skrämmande uppdatering. Jag har inte följt vad som händer riktigt som jag borde så detta var utmärkt. Sedan var innehållet mardrömsaktigt. Det visar de långsiktiga effekterna av försummad utbildning tror jag. För med mer välutbildade invånare är det väl ingen som skulle gått på stolligheterna?

  Gilla

  1. Ja dels försummad utbildning och dels ointresse för allt utanför landet. Stadsbiblioteket i York som ändå är en upplyst stad hade noll böcker om hur EU styrs när jag letade 1996 och när vi var hemma och hälsade på svärmor en gång från Bryssel så undrade damen i Tescos delikatessdisk om vi nu använde ”the Europound” där.

   Gilla

   1. Det där påminner mig om när jag bodde i Wales. Jag noterade att alla, från vädergubbar och uppåt pratade om ”Europa” som allt bortanför UK. De såg sig också som USAs främsta kollega. Där var självbilden….

    Gilla

   2. Precis. De ser sig inte som européer. USA kommer nog att överraska dem framöver, antingen genom att stå på Irlands sida i Brexit eller, om det blir en krasch, genom att invadera landet med egna produkter.

    Gilla

 5. Annica · · Svara

  Väldigt intressant!

  Gillad av 1 person

  1. Tack. Jag hade kunnat skriva så mycket mer men det är ju en reseblogg i grunden.

   Gilla

 6. Ja, vilket läge vi har här i UK. Detta kommer inte att bli lätt, fast det sa jag redan i samband med omröstningen, fast ingen lyssnade då.
  Clownen har tillträtt.
  Orkar helt enkelt inte med det hela, det blir som det blir.

  Gilla

  1. Ja du kan ju inget göra så kör du ditt race så länge.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: