Värmeslag

Härdar ni ut i värmen? Jag har svårt för hur mycket som helst om jag inte kan kombinera det med strand- eller poolhäng. Nu har jag under juni istället avslutat en av mina mest intensiva perioder på länge på jobbet med två stora möten med deltagare från hela Europa och därefter träffat tjocka släkten i familjehuset i Småland. Nu har vi just lämnat katten hemma där mamma ser efter honom medan vi är i stugan i Sörmland och åker på lite inte så spontan road trip på tillbakavägen. Jag säger inte så spontan eftersom man måste boka boende överallt nuförtiden om man inte vill bo på ”det som finns kvar”. Varmt är det överallt och detta även inomhus. Vi resonerade som så att det här är hur Sverige kommer ha det i framtiden så igår drog vi till Nyköping och shoppade loss på batterifläkt, vit presenning (i brist på segelduk), ny vattenslang och annat som ska skuggsäkra och svalka huset, oss och vår utemiljö bättre framöver, i lite mer medelhavsstil. Precis som man kunde anat blev det väderomslag så fort vi kom hem och starka vindar och svalare temperaturer men vi lär behöva våra investeringar framöver ändå. Under tiden njuter jag av det mer normala vädret och av att två örnar seglade förbi utanför verandan igår.

Hur tar du värmen? Märker du av klimatförändringarna i din omgivning med fler och våldsammare stormar och värmeböljor på favoritresmålet? Det gör jag. Nu är det minst andra året i rad utan ett blad på rönnen på klipporna vid stugan. På tok för varmt och torrt för den så några frostnupna bär blir det inte. Likaså blir det färre och färre fladdermöss.

Fairbourne ser sårbart ut. Foto: SMJ (WikiCommons)

Britterna har även de klimatfrågan högt på agendan och en artikel om klimatflyktingar nyligen berättar om hur det nu är fullt möjligt att landet snart har sina första egna sådana. Då menar de inte kusterosionen i till exempel Yorkshire, Suffolk och Dorset som jag skrivit om tidigare och som är ett välkänt fenomen med enstaka hus som rasar ner i havet regelbundet. Nu handlar det istället om sommarparadiset Barmouth-bukten i nordvästra Wales och speciellt byn Fairbourne där. Byn anlades på 1890-talet av mjölhandlaren Arthur McDougall som liksom många viktorianska affärsmän ville skapa något – i hans fall den ideala sommarorten och det lyckades han med. Här möter en lång sandstrand Snowdonias berg och i byn bor nu drygt 400 invånare med lokal affär, restauranger och turism. Det enda kruxet är att byn ligger lågt och bara skyddas från havet av stenvallar och ett påkostat och nyligen uppgraderat dräneringssystem och ju varmare havet blitr, ju högre stiger havsnivån. Det kommer framöver att gå så fort och man är så säkra, att regionalpolitikerna år 2013 beslöt att överge alla planer på att rädda byn med fler skyddsvallar och dyra dräneringar för det finns helt enkelt inte pengar till detta.  År 2045 kommer byn därför att tvingas evakuera och därmed blir det den första ort i Storbritannien som medvetet överges på grund av klimatförändringar. Händer det något dramatiskt kan det ske betydligt snabbare – även tidvattnet kommer ju att ta sig längre in med höjd havsnivå och starkare stormar och ökande regnmängder i Snowdonia med flöde ner till byn späder på oron genom erosion även från motsatt håll.

Myndigheterna hoppas att byn ska kunna lämnas under ordnade former och inte genom att boende närmast havet omkommer av att extrema stormar drar med sig deras hus ut i vattnet – fastigheter som ingen just nu ens vet om ägarna får ersättning för men troligtvis inte vilket är ytterligare ett problem. Sedan beslutet om att överge byn kom är fastigheterna värda väldigt lite och man kan bara sälja till korttidsuthyrare och spekulanter. Inte ens de få övriga som vågar köpa kan göra det om de inte har kontanter för de får inga banklån. Många i befolkningen tror inte att det är fullt så här illa utan är arga på myndigheterna som sliter isär deras by och gör dem fattiga (speciellt som det är en engelsktalande by med många inflyttade i en väldigt walesisk region). Andra tror nog på det men har inte riktigt tagit in det. Själv tror jag de som har räknat på det tyvärr har rätt. Detta kommer att inträffa även i andra delar av Storbritannien där det tidigare bara varit just enstaka hus ute i klippiga förorter. Låt oss hoppas att det iallafall får ta sin tid och att myndigheter kan dra lärdom av varandra. Även i Skåne har vi behov av skyddsvallar. Kommer det verkligen att räcka för Skanör?

 

 

9 kommentarer

 1. gillar inte värme… mådde jättedåligt förra sommaren +30°C vecka efter vecka…

  Gilla

  1. Jag också. Sitter i soffan och flämtar och orkar ingenting. Även bloggen blir lidande när det är så varmt och jag vet vad jag vill skriva om men inte orkar fokusera.

   Gilla

 2. FREEDOMtravel · · Svara

  Jag har också svårt när det är för varmt. Förra sommaren i Frankrike hade vi runt 36 grader och då fick jag migrän hela tiden … I Sverige har det slagit om nu och är lite regnigt och svalare. Och när jag tittar på prognosen för vår Estlandsresa så ska det bli kallt och regn …

  Gilla

  1. Ja jag sitter i stugan i Sörmland nu och njöt av gårdagens regn.

   Gilla

 3. Juli-augusti stänger jag ner min verksamhet och ja, hela min tillvaro, pga värme+luftfuktighet. Högsommaren hör på sydöstra Kreta är en tid av svett, rastlöshet och noll livslust. Känns som om någon stjäl 2-3 månader från en varje år. Några förändringar har inte märkts under de åren jag bott här.

  Gilla

  1. Oj, så pass? Ja till Medelhavet åker jag helst i september.

   Gillad av 1 person

   1. Beror ju lite på vad man är ute efter, men den som vill uppleva mycket natur på Kreta bör åka hit mars-mitten på maj eller okt-nov. Vår fina ö ligger ju väldigt långt söderut….

    Gillad av 1 person

 4. Har inte lidit av värmen. Det var varmt i Spanien med inte hett om man inte behövde göra något.
  Sol här i Wales idag och behaglig värme.
  Det är mycket som händer längs den brittiska kusten med hus som riskerar att rasa ner i havet.
  Ha det skönt!

  Gillad av 1 person

  1. Spansk värme känns torrare och mer uthärdlig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: