Norra London i deckarformat

Ibland minns man inte hur man hittar böcker och just så var det med deckarserien om Rex Tracey av M. H. Baylis vars första bok A Death at the Palace jag just läst ut efter att den legat några månader i den stora bokhögen hemma. Kanske googlade jag bara efter deckare som utspelar sig i London.

Palatset som avses är inget av de kungliga utan i själva verket Alexandra Palace i norra London, känt för de första BBC-sändningarna, skridskoåkning och en kullig park full av ekorrar. Under mitt år i London 1989-90 bodde jag i skuggan av ”Ally Pally” som det är känt så självklart blev jag eld och lågor när jag hittade en hel serie om stadsdelarna i och kring valdistriktet Tottenham, vilket är allt från fina Crouch End (postnummer N8) och upp till Wood Green med sitt köpcentrum (N22) och bort mot långa Seven Sisters Road österut. Jag nämner postnummerdistrikten för att till och med bokens omslag gör det och det finns olika utgåvor så på min står det N22 fast jag hellre hade haft en med N4 men det tror jag är ljudboken.

Rakt genom allt går järnvägen mot Skottland som delar området i det rikare i väst och det invandrartäta i öst. Jag har bott på båda sidor och sett både teater- och mediapersonligheter i Crouch End och turkiska invandrare längs den långa Green Lanes i Haringey där vi bodde på en tvärgata (i N4 åt Finsbury Park-hållet) och hade en grekcypriotisk hyresvärd som såg ut som Frank Zappa. Därför sträckläste jag den här boken som tog mig rakt tillbaka till den tiden.

Londonvardag

Boken i sig handlar om journalisten Rex Tracey som tidigare jobbat på riktigt fina tidningar men så hände något du får läsa om i boken och nu hittar man honom på den högst lokala lilla blaskan Wood Green Gazette där han skriver om traktens hundraårsjubilarer och en och annan olycka medan han på fritiden dricker polsk öl och funderar på om han verkligen lyckats glömma sin före detta flickvän Milda från Litauen. En dag kommer Mildas bästa vän och är orolig. Ingen har sett henne på jättelänge. Under tiden har området skakats av attacker på just unga, centraleuropeiska kvinnor som alla fått delar av håret bortslitet. Rex måste såklart börja fundera på vart Milda tagit vägen och samtidigt har en rasistisk grupp börjat göra väsen av sig i kvarteren, något han vill följa upp med en intervju med ledaren men hans redaktör tycker inte sådana organisationer ska få mer publicitet så Rex får hoppas att hon ändrar sig medan han kontaktar dem själv. Flera paket med konstigt och lite hotfullt innehåll skickas till hans hem utan att han vet varför och Milda fortsätter att vara försvunnen. När han en dag besöker det ockuperade hus hon bor i ute vid Norra ringvägen ser han hur hennes ägodelar eldas upp på bakgården och utan att han vet hur är han själv snart misstänkt.

Är det här den bästa deckare jag läst? Nej långt därifrån men det märks att den är skriven av en van journalist (och manusförfattare för den delen) för den flyter på bra. Det här är en bok jag läser för igenkänningsfaktorn som alltså är skyhög för mig även om det idag är mer centraleuropéer än på min tid när det mest var turkar utöver andra invandrargrupper och britterna själva men det är enda skillnaden. Som det står på omslaget så ”osar den London” för vem som helst – ett äkta förortslondon i all sin saliga blandning människor och udda vattenhål och däri ligger charmen. Just omslaget är förövrigt klockrent med kebabställe och röda bussar i en lång rad som längs Green Lanes. Historien håller och på slutet har man fått bättre kläm på den slitne Rex och förstår varför många skriver att uppföljaren änr bättre. Läs om du har koll på norra London.

8 kommentarer

 1. nillachr · · Svara

  Hejsan, Finns den på svenska? Mvh /Gunilla

  Skickat från min iPhone

  Gilla

  1. Jag har inte sett den på svenska. När jag ser att en bok finns på bägge språk så brukar jag skriva de olika titlarna i mina inlägg.

   Gilla

 2. Jag känner inte till trakten, men kan vara intressant i alla fall.
  Förstår att du känner lite extra för denna bok.

  Gilla

  1. Ja det blir ju så när man kan en plats. Den är bra även annars, bara inte det bästa jag läst.

   Gilla

 3. Johan · · Svara

  Synd att den inte finns på svenska. Har du något annat förslag om bok som utspelar sig i London och beskriver miljön väl?

  Gilla

  1. Ja, J.K. Rowling har skrivit under pseudonymen Robert Galbraith. Börjar med Gökens rop tror jag. Är det mest deckare du letar? Tony Parsons har några – Slaktaren i Highgate heter en.

   Gilla

   1. Johan · ·

    Jag skulle nog mer säga feelgood-böcker som utspelar sig i härlig London-miljö.😊

    Gilla

   2. Hm. Jag tycker mycket om London är viktorianska mysterier, historiska tegelstenar, tänkvärda invandrarhistorier och romantisk chicklit när det inte är deckare. Elizabeth Jane Howard har skrivit en familjekrönika i fem delar som jag bloggat om. Den första heter ”De ljusa åren” men de är inte bara om familjens olika hus i London utan också deras samlingspunkt på landet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: