Hur ska det gå?

Jaha. Så har May till slut kastat in handduken. Den sjunde juni, om bara två veckor alltså, avgår hon som partiledare för Torypartiet och därefter som premiärminister så fort en ny partiledare utsetts, senast den tionde juli för sedan stundar semestertider även för politikerna.

Jag har jobbat hemma idag och slog på TV:n när jag såg att hon skulle hålla sitt förväntade tal. Där satt jag och fick se hur hon rabblade tomma ord som vanligt men sedan nästan brast i gråt vid slutklämmen vilket var oväntat om än samtidigt fullt begripligt. Hon har haft några otroligt stressiga år och hon menar nog att hon gjort sitt bästa för landet hon älskar (jag tror hennes tro har hjälp henne här – hon är väldigt religiös).

Vem kommer ta hennes plats? Det vet vi inte idag men spekulationerna är såklart i full gång sedan länge. Vi kan iallafall anta att det just togs ett kliv närmare en hård brexit för ingen av toppkandidaterna är någon remainer utan mest olika grader brexitörer.

Slipper gärna Boris. Foto: Wikipedia

Störst favorit är den förre Londonambassadören och utrikesministern Boris Johnson, BoJo kallad, som klippte håret från ostyrigt blond kalufs till en ordentlig frisyr för ett tag sedan vilket alla menade måste betyda att han tyckte sig redo att ta över tjänsten som premiärminister. Hela 36% stöd tycks BoJo ha av partivännerna och inte minst Jacob Rees-Mogg som jag skrivit om förr ger honom stöd. Mannen som ljög ihop grejer på en stor röd buss innan folkomröstningen har alltså förtroende i sina egna kretsar men många avskyr honom också så inget är givet även om han själv redan uttalat sig om hård brexit och annat under dagen. Andra ministrar och tidigare sådana det talas om i sammanhanget är bland annat Jeremy Hunt, före detta Brexitministrarna Michael Gove och Dominic Raab samt torypolitikern Andrea Leadsom som lett underhuset men avgick häromdagen i protest mot Mays brexitavtal som så många andra innan henne, inte minst BoJo.

Förr tänkte man att ingen kunde ta en sådan som BoJo på allvar men nu är han ännu en av blonda gapiga män i västerländsk  politik och allt galet känns möjligt. Från Skottland säger förstaminister Sturgeon att det är dags för självständighet och högst irriterande att ännu en premiärminister kommer in utan att ha valts. Corbyn? Han skäller på May och tas inte på allvar av någon.

Mitt i detta kommer mängder av rapporter om EU-medborgare som inte fått rösta i EU-parlamentsvalet i Storbritannien och det är riktigt allvarligt inte bara för att de just nu mer än någonsin behöver rösta utan för att det är deras demokratiska rättighet att få rösta antingen i sina ursprungsländer eller i Storbritannien. Det skylls på att de inte lämnat in ansökningar i tid men flera har stått i vallokalerna och sett sina namn överstrukna. En skandal utan like! Du går väl och röstar på söndag om du inte redan gjort det?

11 kommentarer

 1. gråtande May, hon ville göra mer

  Gilla

  1. Hon har fått massor av kritik (bland annat från brandmännen) för att hon grät nu när hon förlorade jobbet men inte när hon besökte huset där 72 människor dog i en brand.

   Gilla

 2. croccofant · · Svara

  Jag röstar för första gången i Frankrike i morgon. Jag har bott i Paris i nästan 25 år så det är vettigare att rösta här i Europavalet än i Sverige. Jag ska säga att jag blev uppriktigt glad när jag fick mitt röstkort för ett par veckor sedan! En av mina vänner som bor i Australien berättade att de har obligatorisk rösträtt, eller kanske röstskyldighet då… Röstar man inte får man böter, $20 trodde hon att det var. Vi borde nog införa sånt i Europa också!

  Gilla

  1. I Belgien är det röstskyldighet. I UK fick man inte ens rösta i folkomröstningen om Brexit om man bott i annat EU-land i mer än femton år. Som om man inte kanske tänkt återvända/fortfarande har hus, pension m.m. där…otroligt.

   Gilla

 3. Följer med spänningen utvecklingen. Mycket intressant att få veta att May är religiös.

  Gilla

  1. Ja hon går aktivt i kyrkan. Idag är det lite deppigt efter EU-valet. Brexitpartiet drog fram som en virvelvind.

   Gillad av 1 person

   1. Det förstår jag!

    Gillad av 1 person

 4. Leslie Moody · · Svara

  Brexit partiet ”störst” – men bara 37% av väljarna röstade överhuvudtaget ! 63% tycker därmed att valet var inte intressant då UK kommer i vilket fall som helst att lämna EU. Annars får vi belastas med Farages gäng i Bryssel under 5 år !!

  Gilla

  1. Usch ja, det är verkligen en hemsk tanke!

   Gilla

 5. Ja, nu är hon borta och jag kommer inte att sakna henne, kommer troligen inte sakna när hennes efterträdare av går heller. En ren j…la röra.
  Valet en skandal, men vad kunde man vänta sig?
  Okej, jag är negativ nu, men det är en enda stor röra här nu och mycket jobbigt att leva i.

  Gilla

  1. Ja just nu längtar jag inte efter att bo där igen. Vi får väl se hur det går med ledarstriden men bra lär det ju inte bli. Hoppas du har det bra i din fina trädgård iallafall.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

lite mera rosa

▫️ din feelgoodbok i bloggform ▫️

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

%d bloggare gillar detta: