Bananrepubliken

Du har definitivt märkt hur det blivit färre inlägg om brexit på sistone. Som sagt tidigare har det att göra med att det är allt för rörigt för att hänga med i svängarna och allt blir bara spekulationer. Nu tänkte jag ändå att jag skulle göra en sorts sammanfattning så att du kan se vad jag tycker svensk media har missat mycket av. En sammanfattning som inte skrivits på en kafferast utan under flera dagar och varje gång jag tänkt publicera har något nytt dramatiskt dessutom hänt.

Januaris röstande om brexitavtal i parlamentet täcktes bra även i Sverige. Theresa Mays avtalsförslag röstades ner med stor majoritet för ingen vill såklart vara tvingad att fortsätta betala och följa EU-lagstiftning för att ha kvar dagens handelsrätter utan att längre ha möjlighet att kunna påverka dessa regler. Samtidigt är ingen nöjd med det ”backstop” som förhandlats fram kring Nordirland. Inte vill man ha en inre brittisk gräns mellan dem och övriga Förenade Kungariket. Nej May, som stod kvar nästan oberörd, beordrades tillbaks till förhandlingsbordet men EU känner sig rätt färdigförhandlade så det är ganska otroligt att något skulle förbättras till hennes fördel. Det röstades också för några andra frågeställningar som skulle göra det svårt att få till en hård (avtalslös) brexit men dessa var inte lika viktiga frågor utan kan ignoreras. Den 27 februari var det dags för ny nagelbitande röstningsprocedur men den sköts upp till den tolfte mars. Frågan här blir då dessutom hur det kommer att gå för May själv som hittills bara rest sig och gått vidare som en duracellkanin i händelsernas centrum, kanske så att hon ska få ro en hård brexit i land innan andra tar över. Intressant om hennes situation finns att läsa här. Du kan också läsa om hur allt handlar om den inre strid som rasar i det konservativa partiet och som är drivande i detta elände rakt in i vad som kan bli en hård brexit.

Snart bara ett år kvar heter det inlägg där jag berättade om torypolitikern Rees-Mogg. Han är ordförande i parlamentsgruppen European Research Group (ERG) som ju låter som någon tankesmedja men alltså är en grupp i parlamentet, nämligen den med de stora, konservativa brexitanhängarna som inte ser så stora problem med en hård brexit. De sitter inte på någon stor makt men har stor lobbyverksamhet och påverkar därmed mycket. Andra medlemmar är till exempel ministrar som Fox, Gove och Grayling som du ofta läser om i media på grund av kontroversiella uttalanden. Om du minns mitt inlägg om Jeremy Clarkson och fyren på Isle of Man så minns du att man har skattelättnader som bosatt där. Det verkar när man slår ihop det som händer nu som om Torypartiet är inne på att göra hela Storbritannien till skatteparadis, kosta vad det kosta vill för medborgare och miljön både på hemmaplan och hos närmaste grannarna.

I mitt tidigare inlägg Kärleksbombad skrev jag om de fartyg som beställts för att transportera livsmedel om det blir en hård brexit. Nu visar det sig att de kan fattas hamnar åt dem om Dover inte räcker till. Ramsgates kommun har nämligen beslutat att lägga hamnen i malpåse av ekonomiska skäl – man har haft för lite färjetrafik på senare år. Bra tajming. Hoppas det går snabbt att öppna igen vid behov.

I samma inlägg skrev jag om hur flera rika brexitanhängare nu flyttar tillgångar och sig själva till Monaco, Irland och andra platser utomlands. De skaffar också EU-medborgarskap till sig och sina familjer. På Malta kan vem som helst med pengar köpa sig ett till exempel och TV-kocken Nigellas pappa, Thatchers gamle finansminister Nigel Lawson, har ansökt om uppehållstillstånd i Frankrike. Alla flyr det sjunkande skeppet där just pengar är det allt handlar om nu. Flera tories stöder nog brexit för att slippa EU:s kommande regler om öppenhet i var man placerar sina pengar för att undvika skatter. Det här är i mina ögon en klar orsak till att det känns som om det mest jobbas på en hård brexit genom att man ignorerar eller motarbetar sådant alla vet vore bättre för landet. Tråkigt att det är de allra fattigaste som hjälpte till att rösta fram den här utvecklingen och som kommer att få det värst vid en hård brexit. Just nu verkar Tyskland också vilja säga mer om det där med öppenhetsreglerna så kanske blir det här en långt senare fråga hur som helst.

Företagen flyr även de. Minns du Dyson som jag nämnde i mitt uppräknande av brexitörer vars företag jag inte längre stöder? Dammsugarmagnaten vars tillverkning redan är i Singapore och som öppet bett regeringen om en hård brexit, säker på att EU skulle be britterna om ett avtal. Nu flyttas hela företaget dit, just som EU och Singapore har enats om ett nytt handelsavtal. Jag saknar ord så fräckt är dubbelspelet. Nu i veckan kom också den stora smällen att Honda lägger ner sin fabrik i Swindon med 3500 anställda (och flera tusen hos underleverantörer). Först skylldes det på en global trend och elbilsproduktion i Asien och japanerna sade inget om brexit de heller men sedan gick det inte undgå att se logiken i flytten efter att EU och Japan blivit klara med nytt handelsavtal de också och de har varnat britterna tidigare att neddragningar kan ske. Till det kan man lägga att även Hitachi och Sony nyligen dragit ner på stora investeringar och flyttat ut kontor av den anledningen så blir det ännu klarare. Dessutom sa japanerna nu att det inte bara handlade om handeln som så utan om att de ”inte längre litar på Storbritannien vars ekonomi, politik och samhälle nu är i kaos”. Otroligt sorglig läsning för en gammal anglofil och en text som verkligen låter det sjunka in just hur illa ställt det är. Japan har börjat se det Förenade Kungadömet som en bananrepublik…

Som om det inte var nog med detta har britterna i sin iver att skapa nya handelsavtal förolämpat just Japan och ni vet ju hur viktigt det är med vett och etikett där. Man har försökt att skynda fram ett avtal vilket japanerna inte alls tyckte var lämpligt. Än mer förolämpat verkar Kina ha blivit efter att försvarsministern häromdagen höll ett tal där han menade att Storbritanniens försvar måste bli dödligare (ja, han sa faktiskt så enligt länken ovan) och att han ville skicka ett fartyg till Stilla havet. Britannia Rule the Waves!  ”Kan det vara så klokt om man söker handelspartners och fristående WTO-avtal” tänkte jag för mig själv när jag läste om det och nej, det var det ju inte för ett otroligt uppretat Kina drog sig tydligen genast ur handelsförhandlingarna.

Kvar har britterna nu småländer som inte har råd att köpa så mycket av dem ändå samt USA som kan köpa hela rasket och som nu på allvar börjat be dem att förbereda lagstiftning på medicin- och livsmedelsområdena. De vill att NHS ska lätta upp reglerna för att köpa amerikanska läkemedel och de vill tillåta klordoppad kyckling samt tillväxthormoner i biff. Allt sådant som skulle försvåra möjligheterna att exportera till EU. För att göra detta måste lagar ändras även på djurskyddsområdet och det slår mig nu att inlägget om djurs känslor som jag skrev om i höstas säkert hänger ihop med detta. Brittiska lantbrukare röstade huvudsakligen för brexit men de flesta har nu insett att de kommer att förlora både billig arbetskraft, arealbidrag och annat. Minette Batters, ordförande för den största lantbrukarorganisationen NTU, var först ganska brexitvänlig men ju mer det lutat mot en krasch, ju mer oroad har hon blivit och höll häromdagen ett nästan rörande tal om hur lantbruket hotas och att detta inte är vad som utlovades. Allt medan miljöminister Gove som jag nämnde ovan går ut och medger öppet att nej, brittiska bönder kommer kanske inte någonsin kunna hämta sig från detta. Ett uttalande som också det visar att enda vägen framåt för partiet är en hård brexit för varför offrar man annars landets matproduktion? Det här skulle naturligtvis även påverka den brittiska natur du och jag tar för given som anglofiler eftersom den i hög grad skapats av betande får, häckar och stenmurar så jag hoppas det sansar sig. Under tiden har nu även USA:s ambassadör och journalisten och TV-personligheten Jay Rayner (brittiska Masterchef bland annat) dragits in i diskussionerna. Jag har också läst hur lantbrukare är oroliga över att det fattas veterinärer på slakterierna och att kött därmed kommer att gå till spillo när det inte får säljas. EU kräver att det ska finnas veterinärer på slakterier och britterna är vid brexit fortfarande bundna av detta eftersom de inte hunnit lagstifta själva. Många veterinärer är EU-medborgare och lämnar nu landet.

Måste det bli en hård brexit? Nej. Ovanstående är skrivet med de känslor jag som bloggare har rätt att ha men inte bara känslor – jag tror det är stor chans till krasch av skälen jag nämnt i inlägget. Det jobbas i Bryssel fortfarande så mycket det går på att ett avtal ska kunna accepteras vid nästa omröstning i Westminster men samtidigt kan de naturligtvis inte ge britterna allt de vill ha, det är trots allt de själva som bett om att få lämna klubben. Varför skulle det röstas annorlunda en andra gång utan större ändringar? Varför skulle regeringen gå så långt och sedan erkänna hur fel den haft?

Det kom dock lite närmare ett sansat avtal häromdagen när tre stora toryministrar avgick på grund av att de inte kunde stå för brexitkaos. Samtidigt har åtta Labourledamöter också avgått och tillsammans har dessa grundat det lite udda samarbete som kallas The Independent Group (TIG) och leds av Chuka Umunna som inte är någon beundrare av Corbyn utan alltså hoppade av Labour. Det är tänkt att TIG ska registrera sig som ett ordentligt parti redo till nästa val och i Storbritannien vet man ju aldrig riktigt när ett sådant utlyses utan i samband med brexitkaoset kan det bli ännu en ”snap election”. Här tänker de sig ha en chans och de får fler följare för varje dag bland väljarna. För mig är de lite som de nya Liberaldemokraterna efter att de sistnämnda tappade väljarnas förtoende alldeles i sitt samarbete med Cameron. Själva grundandet av TIG har alltså skakat om lite i debatten och gjort det mer oklart hur det kommer att röstas.

Corbyn har i allt detta gjort en helomvändning och sagt att han kan tänja sig en andra folkomröstning men bara om det inte blir ett ja till Mays avtal. Jag tror han har kommit med detta på tok för sent och dey gör att han heller inte verkar seriös (och han har heller inte bara EU-vänner i partiet). Theresa May själv sade under senaste omröstningen helt nej till en till folkomröstning eftersom det bara skulle späda på politikerföraktet men hon är också orolig för en andra folkomröstning om skotsk självständighet om hon börjar uppmuntra till detta. Blir det en hård brexit är jag hur som helst övertygad om att Skottland är självständigt om några år. De skotska nationalisterna har nu ett lustigt läge i allt detta eftersom deras hjärtefråga skulle få hjälp på traven av en hård brexit men det vill de ju inte ha.

Vad händer nu? Tolfte mars ska det alltså röstas om utträdesförslaget igen. Blir det ett nej så spenderas den trettonde mars röstandes om ett avtalslöst utträde och om varken det ena eller andra godkänts den fjortonde mars så röstar man om att be om extra förhandlingstid. Hur lång ska då den vara? Ytterligare förvirring råder här eftersom det i maj är val till EU-parlamentet. Det ska britterna inte delta i men då kan de heller inte vara kvar i EU efter första juli så en förlängning borde inte bli längre än så. Det här imponerar naturligtvis inte på Rees-Mogg och ERG som inte ser hur så kort tid ska lösa det som inte redan är löst och här får till och med jag hålla med honom fast vi har olika bakgrundsviljor. Bättre då att förlänga utträdet fram till 31 december 2020 och det absoluta slutdatum som från början satts till denna övergångsperiod om det trots allt är möjligt. Samtidigt är ju alla dödströtta på eländet på bägge sidor och vill slippa sitta i limbo med ekonomin.

Jag lämnar er med den fantastiske John Oliver. Skratta och gråt om vartannat åt denna klockrena beskrivning av kaos.

 

16 kommentarer

 1. Therese · · Svara

  Brexit är ju minst sagt rörigt! Hur går det med turismen? Vågar man boka en evresa till London i juli? Tack för en trevlig blogg om mitt favvo land 🙂

  Gilla

  1. Hej och förlåt sent svar – min mamma har haft stor födelsedagsfest. Tack själv för att du kikar förbi. Vi vet väl lite mer i slutet av den här veckan hoppas jag. Just nu börjar Mays motståndare inom partiet att snegla på hennes jobb.

   Gilla

 2. Tack för genomgången!

  Gillad av 1 person

  1. Varsågod, den blev extremt lång. Slog nog rekord i längd.

   Gillad av 1 person

 3. Ja, vilken soppa. Orkar inte hänga med i svängarna, tyvärr. Känns bara jobbigt.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Nej jag förstår dig. Fick lägga till i inlägget i flera dagar just som jag tänkte posta.

   Gilla

 4. Tack för sammanfattningen! Den kom perfekt för jag gav upp i förra veckan. Nu är det för rörigt och när jag läste om förlängning…ja, det var spiken i kistan för mig. Vi får väl se vad som händer i slutet av mars.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja det är precis så rörigt att man inte längre bryr sig för det kommer motsägelsefulla besked hela tiden. Vi får se nu i veckan. Ikväll är brittiska ambassaden i Malmö men de måste ju också undra.

   Gillad av 1 person

 5. Åsa F M · · Svara

  Ja herregud! Vansinnigt roligt – exempelvis det om Pompeji och blindtarmen t ex. Samtidigt som han levererar konsekvenserna, klockrent!

  Gillad av 1 person

  1. Ja den är verkligen klockren. Vi kan lägga till mer bara.

   Gilla

 6. Therese · · Svara

  Vilken röra! Vet dom själva vad dom håller på med?! Det är inte lätt att förstå så tack för en bra resumé. Törs man överhuvudtaget boka nån resa till vårdat favoritland på årets semester? 😕

  Gillad av 1 person

  1. En del vet nog vad de gör och spelar ett strategiskt spel. Du vågar nog boka en resa är min känsla just nu.

   Gilla

   1. Therese · ·

    Struntat i röran o har bokat 😉 kliade för mycket i englandstarmen 😂
    Vi får väl se hur röran slutar…

    Gillad av 1 person

   2. That’s the spirit. Röran blev värre igår kväll när May gjorde sig osams med hela parlamentet så det här kan sluta hur som helst. Njut medan du kan.

    Gilla

 7. […] över tjänsten som premiärminister. Hela 36% stöd tycks BoJo ha av partivännerna och inte minst Jacob Rees-Mogg som jag skrivit om förr ger honom stöd. Mannen som ljög ihop grejer på en stor röd buss innan folkomröstningen har […]

  Gilla

 8. […] gäng som inte synts så mycket i allt detta men definitivt kokar ihop idéer i bakgrunden är parlamentsgruppen ERG där jag tidigare nämnt Jacob Rees-Mogg som ledarfigur. Just han har blivit utnämnd till ny ledare av Underhuset vilket innebär att han kommer att […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: