Stoppa tiden!

Inläggets titel är passande för mig som hela januari fortsatt att vara i en energikrävande svacka sedan sjukdom och elände påverkat massor av människor runt mig. Så många att jag undrar vad detta egentligen är för ett kluster av händelser medan jag sänt tacksamma tankar över att det inte är min närmaste familj som drabbats. Jag har förlorat en Facebook-vän utan att någon av oss visste hur, cancern har knaprat på både kollegors och min dotters väns familjer och dessutom har en väninna förlorat sin dotter. I all denna sorgsenhet har det hjälpt att ha mitt fantastiska bibliotek att ta till och How to Stop Time (på svenska Historieläraren) av Matt Haig var verkligen en bok för rätt tillfälle.

Jag köpte boken redan under englandsresan i påskas när den låg på alla storsäljarbord i bokhandlarna men den blev liggande i högen bland så mycket annat tills helt nyligen när resebloggarkompisen Anna påminde mig om den och det fanns tydligen en mening med det för bokens budskap passade mig så bra just nu. Baksidestexten beskriver en man, Tom, som levt i flera sekler från det elisabetanska England och fram till idag men som här och nu mest ser ut som en 41-åring. Han åldras inte som vi andra alltså. För att klara sig i samhället kan han naturligtvis inte stanna för länge på samma plats då det snabbt skulle synas att han var udda så han ger sig regelbundet av runt i världen och upplever massor av saker fast han egentligen bara skulle vilja rota sig någonstans. Händelserna han är med om gör honom senare perfekt som historielärare och det är som detta vi lär känna honom när vi kommer in i hans liv som Londonbo i vad som ser ut att vara 41-årsåldern.

Det Tom inte får göra är att förälska sig i någon säger omslaget. Naturligvis förstår vi därför att han kommer att göra just det men när du börjar läsa upptäcker du att han faktiskt har varit kär tidigare i livet. Hur är det möjligt? En av människans stora drifter är naturligtvis att älska och älskas och Tom är ingen supermänniska utan råkar bara åldras långsammare än andra. Något måste ha hänt mellan den första kärleken och den andra. Jo, visst har det. Något som gör Tom osäker och stundtals deppig medan han rör sig runt i världen och träffar på historiska storheter. Den där osäkerheten leder honom till att fatta beslut tvärt emot sina egna känslor, van som han är vid att något alltid händer de han älskar men också andra människor som påverkats av att ha mött honom.

Det är en väldigt lättläst bok även på engelska och med korta kapitel som inbjuder till att bara fortsätta läsa och läsa och ju längre in i boken du kommer ju mer inser du att den inte bara är ett äventyr och en fantasiberättelse utan att den vill ge dig tankar om tid, ja den närmast insisterar på att du ser över det här med din tid på jorden och detta utan att alls sluta i tuggummirosa skimmer för vare sig Tom eller dig som läsare. Någon gång tar det slut för oss alla men det är lättare att förlika sig med det om man lever det liv man vill och med människor man bryr sig om. Hur Tom hittar till det livet är en äventyrlig historia med många både sorgliga och dråpliga vändningar som gör boken olik andra du läst om människor i flera tidsperioder. Tom visar att nuet är det du ska ta fatt i och läser du boken så får du bit för bit små filosofiska funderingar om tid och rum.

En trea av fem men en av de där treorna du kommer minnas för känslan den gav dig snarare än litteraturupplevelsen. Visst har du läst budskapet förr men det här är ändå ett lite annorlunda grepp även om jag kan tycka boken också var extremt hajpad när den kom. 

4 kommentarer

 1. TravelAnna · · Svara

  Vad kul att du också läste boken och att du gillade den. Ja, den var verkligen en riktig bladvändare.
  Dessutom en tankeställare på många sätt och helt annorlunda än det mesta man läst.

  Kanske skulle jag också ha läst den på engelska, inser jag. Synd att de valde bort att direktöversätta originaltiteln. Det finns ju flera tillfällen då författaren anspelar på den och detta kan lätt gå obemärkt förbi i den svenska versionen.

  Av mig får romanen fyra av fem stjärnor! 🙂

  PS. Tack för länken!

  Gilla

  1. Det var så lite. Ja det var en lite dum titel på svenska tycker jag. Visst gav boken tankeställare.

   Gilla

 2. Det är inte alltid lätt.
  Intressant bok. Ska lägga till den i min boklista.

  Gilla

  1. Gör det. Ett nytt grepp på gammalt tema.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: