Fåfängans marknad

Tittade du på TV-serien Vanity Fair strax innan jul? Det gjorde jag och tyckte den var rätt rolig med nya grepp i form av moderna låtar som liksom passade den där fåfängan. Dessutom är rollerna perfekt besatta. Becky blir verkligen så odräglig som hon ska vara och jag som redan gillar Johnny Flynn som spelar Dobbin (visste ni att han har ett folkmusikband) och Martin Clunes hejar fnissande på när den sistnämnde nu får spela riktigt exentrisk. Har du inte sett serien än så har du till slutet av januari på dig på SVT Play. Själv har jag roat mig med att leta inspelningsplatser och det var många ganska ovanliga platser även om några är kända från annan film och TV. Som vanligt hittade jag massor av spännande samband till helt andra saker i engelsk kultur under letandet.

Inledningsscenen där Michael Palin går fram som Thackeray själv och berättar spelades in i orangeriträdgården på Syon House och lär ha varit svår eftersom inflygningen till Heathrow gör att där är två flyg i minuten vissa stunder. Den där scenen när de ser exalterade ut på karusellen kan alltså bero på att de faktiskt var riktigt yra efter timmar av tagningsförsök på karusellhästarna. Samma plats fick också gestalta det på den tiden kända Vauxhall Pleasure Gardens och fyrverkeriscenerna där den töntige brodern Sedley kärar ner sig i Becky när de är ute och roar sig för det är ju också nöjestema.

Miss Pinkerton’s Academy som Thackeray lagt i den mysiga Londonstadsdelen  Chiswick filmades på Squerryes Court nere i Kent och du kan känna igen det om du sett Austenfilmen Emma från 2009. Huset är inte öppet för allmänheten utan kan bara bokas för evenemang men de driver en vingård vilket ju är en ursäkt till att ta sig en titt på trakten.

Familjerna Osborne och Sedley bor i boken grannar på Russell Square men där går det idag inte att filma historiska miljöer längre så platsen fick illustreras av det ljusare Fitzroy Square nära Warren Street och Great Portland Streets tunnelbanestationer. Både Virginia Woolf och George Bernard Shaw liksom senare Guy Richie har faktiskt bott på adressen på riktigt.

Fitzroy Square. Foto: Mahlum (Wiki Commons)

Den lite galne baronen Pitt Crawleys egendom Queen’s Crawley illustrerades av två egendomar. Det ena är huset Mapledurham (som du kan ha sett i både Morden i Midsomer och i Miss Marple) alldeles utanför Reading på gränsen in i Oxfordshire. Godsets fina vattenkvarn var också med i scenerna från Waterloo och ser faktiskt riktigt belgisk ut med sitt ljusröda tegel. Landskapet i sin helhet stämmer så väl med hur det ser ut runt Waterloo att även slagscenerna spelades in här. Jag inser att jag passerade mycket nära på min väg till Wallingford i påskas och är lite sur att jag inte visste allt detta redan då för här kan du nämligen boka in en rundvandring på egendomen veckodagar (huset är stängt) vilken avslutas med afternoon tea med scones gjort på mjöl från kvarnen. Mapledurham har dessutom en anknytning till Guy Fawkes. Interiörerna liksom några av utomhusscenerna är istället från West Horsley Place mellan Leatherhead och den trevliga staden Guildford. Ett pampigt hus som faktiskt ägts av TV-legenden Bamber Gascoigne som bland annat ledde University Challenge från början innan Jeremy Paxman tog över. Han ärvde huset 2014 av sin barnlösa gammelmoster och gudmor, hertiginnan av Roxburghe.

Mapledurhams fina vattenkvarn. Foto: Chris Wood (Wiki Commons)

Fasters Matildas vita hus är Marble Hill House i Twickenham, nästan mitt emot det mer kända Ham House på andra sidan Themsen (som du ser om du tar båten till Hampton Court Palace eller bara strosar runt norr om Richmond under ditt Londonbesök). Byggt för George II:s älskarinna Henrietta Howard på 1720-talet som en plats att dra sig undan hovet på. Inte för att hon drog sig undan för att vara hemlighetsfull. Alexander Pope och Horace Walpole var bara några av den tidens kändisar vilka bjöds hit. Idag kan du se konst och kinesiska föremål och lära dig mer om Henrietta själv som föddes på familjen Boleyns gamla ägor Blickling i Norfolk och var mycket viktig i det sociala livet på den här tiden med skyhög status. Har du känt igen huset så kan det bero på att det varit med i flera andra filmer och TV-serier som till exempel Nanny McPhee.

West Horsley Place med får och allt. Foto: Colin Smith (Wiki Commons)

Scener där Becky och Rawdon bor betydligt mer modest i London har filmats på Princelet Street nära Brick Lane. Den som besökt Dennis Sever’s House i närheten känner igen stilen på de gamla hugenotthusen längs gatorna här vilka är rätt i tiden.

George och Amelia gifter sig i den lilla kyrkan St Mary Virgin som otippat ligger i Wanstead i östra London dit du tar dig med tunnelbanans Central line eftersom det är strax bortom Stratford. Kyrkan här var helt enkelt en av de mer tidsenligt oförstörda i rätt storlek. Strandscenerna efter bröllopet är tagna i Deal som ska vara stand-in för Brighton där det idag knappast går att filma någon historisk strandlinje och Chatham Docks som nu är ett maritimt världsarv är passande nog fartygskajen. Tycker du att fartyget som låg där påminde om HMS Victory så har du alldeles rätt – det är Victory som filmats i olika vinklar och lagts in i miljön med all den moderna teknik som också gjort att du inte ser så mycket som en lyftkran i riktiga utomhusscener från London. Inte för att Victory känns fel här. Hon byggdes faktiskt i just Chatham och du kan se massor av modeller av henne där.

När det sedan gäller Bryssel skakar jag mest på huvudet jag som bott där, för Grand Place har delats i en kuliss som ser helt korrekt ut och en andra halva i form av ett palats som inte varken stått eller står där utan i Budapest där också scenerna från Tyskland spelats in. Lite tråkigt kan jag tycka att
man inte valde något till utseendet mer flamländskt palats tycker jag. Interiörerna är från Reformklubben och andra herrklubbar i Westminster och operans utsida visar den verkliga Muntteatern i Bryssel men insidan är inget annat än Hackney Empires salong och delar av Lancaster House i St James. När hertiginnan av Richmond senare har sin stora bal så är det One Great George Street med sina kolonner vi ser – en byggnad som den som promenerat till Churchill War Rooms eller vidare upp mot Buckingham Palace från parlamentet har sett.

Osterley House imponerar. Foto: Sannse (Wiki Commons)

Osterley House på väg till Heathrow är Lord Steynes hus Gaunt House men inomhusscener har också tagits från Goldsmiths’ Hall. Övriga byggnader på godset Osterley Park har använts till regementsscener, bland annat stallet som dessutom fick bli just stall igen, i Bryssel.

Det enda jag inte kan hitta är faktisk det hus som gav mig idén till det här inlägget från början. Den lantliga miljön familjen Sedley flyttar till när de tvingas från London och där man sedan följer Amelia lyser med sin frånvaro. Huset som är så fint och säkert ligger i någon vacker by med de där korsvirkeshusen bredvid. Visst påminner det lite om Jane Austens hus?

Annons

4 kommentarer

 1. Kul inlägg! Jag gissade faktiskt på området nära Warren street, men de andra ställena var okända för mig.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har varit på och bloggat om Syon med anknytning till heliga Birgitta och passerat Osterley men lantegendomarna verkar ju värda besök allihop.

   Gilla

 2. Har inte sett programmet, men kul att läsa om de olika platserna hos dig.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Tack detsamma! Ja det är ovanligare platser.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: