Arkeologiska sensationer

Hemma från tågluffen och förkyld tänker jag att det äntligen är dags att sammanfatta alla spännande historiska nyheter som kommit de senaste veckorna.

Vi börjar i Yorkshire där man i Pocklington alldeles utanför York har hittat en grav med en vagn från järnåldern när man förberedde för ett nytt villakvarter. Kanske inte så sensationellt i sig men då ska man veta att inte bara häst (häst och vagn hittades i närheten redan 2017) utan även kusken finns med i graven.

I Westminster Abbey har det i veckan hittats uppåt en femtio skelett från 1000-1100-talet. Skeletten tillhör överklassen och begravdes på annan plats i kyrkan innan Henry III lät flytta dem senare. Nu upptäcktes de inte helt oväntat i samband med bygget av ett nytt torn för besökare till kyrkomuséet. Undrar så vilka de är.

Henry VII föddes på Pembroke Castle i Wales och i september upptäcktes resterna av en vägg till en palatsliknande byggnad i slottet så nu tror man att man vet precis var kungen föddes. Utgrävningarna har bara varat två veckor men gett så mycket att man vill undersöka mer. Själv hade jag kunnat vara utan denne monark eftersom han envisades med att slåss mot och till slut besegrade Richard III men utan honom hade vi så klart sett ett väldigt annorlunda England idag, utan hans son Henry VIII:s påverkan.

Pembroke Castle. Foto: JKMMX (Wiki Commons)

Från Wiltshire kom i oktober nyheten att  man på mark som tillhör Wolf Hall Manor har hittat det ursprungliga Wolf Hall där Henry VIII uppvaktade sin blivande tredje fru Jane Seymour. Huset visar tecken på att ha färdigställts i all hast för att kungen skulle komma men utgrävningarna visar också fascinerande Tudorarkitektur. Av någon anledning beboddes huset bara i fyrtio år innan det övergavs och så småningom tappade man bort var det en gång legat. Dagens ättlingar till familjen Seymore på Wolf Hall Manor hade hört om att det fanns ett hus men tidigare inte vetat något om var. Nu väntar de på fler detaljer. Har du inte läst bästsäljaren Wolf Hall av Hilary Mantel så gör gärna det. I uppföljaren Bring Up the Bodies får du sedan läsa om just detta hus.

På Churchills födelseplats, det ståtliga Blenheim Palace har man nyligen torrlagt en damm för att renovera en bro i den. Det visade sig då att John Vanbrugh byggt hela trettio rum i bron, tänkta att kunna bebos men också vara båthus och annat. Allt översvämmades när Capability Brown anlade trädgården och dammarna och sedan tänkte ingen mer på det. Det här kommer du garanterat få se mer om på TV framöver när det dokumenterats bättre.

Blenheim överraskar. Foto: Simon (Wiki Commons)

Den 11 november är det Remembrance Day då man minns de stupade i världskrigen och du har säkert sett britter som bär röda vallmoer i knapphålet dagen till ära. I år är det mycket speciellt då första världskriget som vallmon symboliserar slutade för 100 år sedan. Det har under dagen skapats porträtt av soldater i sanden på stränder runt om i landet och hela Towerns vallgrav har i en vecka varit full av ljus. Politiker har gjort offentliga resor till kontinentens krigskyrkogårdar och det var verkligen rörande att se Macron och Merkel som satte en fin ton i Frankrike igår tycker jag som såg det på tysk TV. I Storbritannien har det däremot blossat upp en konflikt eftersom några börjat med vita vallmoer för att symbolisera fred medan traditionalisterna tycker det visar för lite respekt. Själv tycker jag inte att det ena behöver utesluta det andra. Vi behöver inte ett Vallmoernas krig.

Annons

6 kommentarer

 1. Jätteintressant läsning. Tack för det!

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv. Det dräller visst in fynd nu.

   Gilla

 2. Vilka spännande nyheter! Tack för att du sammanställt 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du tyckte om sammanfattningen. Det var så mycket som upptäckts på bara några veckor…

   Gilla

 3. Intressanta utgrävningar som ger nytt ljus till visa frågor.
  Ha en bra helg !

  Gilla

  1. Ja och nu har det kommit ännu fler sedan jag skrev.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: