Litterär pub

Min första resa till Oxford var jag ett stenkast från en av Englands mest kända pubar utan att veta det. Självklart blev jag som bokmal jättefrustrerad när jag några år senare insåg detta och det blev något av det första jag ställde till rätta vid nästa besök. Idag har puben förändrats en del men The Eagle and Child är fortfarande värd ett besök. Sitt ovanliga namn har den fått från earlen av Derbys vapen.

Träd in i litteraturhistorisk miljö

Oxfords universitet lider ju inte brist på kända personer i listan av alumni och C.S. Lewis som skrev böckerna om Narnia och J.R.R Tolkien träffades ofta här tillsammans med andra författarnamn efter att de vuxit ur Lewis studentrum på Magdalen College där de träffats sedan 1933 och börjat med publuncher. De fastnade här och de och många andra kallade puben vid smeknamnet The Bird and Baby. Själva kallade de sig The Inklings där de satt och hade intellektuella diskussioner. Puben som är från 1650-talet sägs långt före deras tid ha varit ett tillhåll för rojalister under inbördeskriget men det råder oklarheter eftersom kriget varade fram till 1649 och byggnaden låg utanför dåtidens stadsmur (som du ser delar av längre in i centrum neråt Christ Church).

Det är roligt att sitta på The Eagle and Child, helst under alla litterära foton i Rabbit Room och föreställa sig hur det såg ut när författarna recenserade varandras utkast och diskuterade livet i största allmänhet. På deras tid var det just ett eget rum men sedan en renovering 1962 (som drev de som var kvar i The Inklings till puben Lamb and Flag tvärsöver gatan) är det en öppen del vid baren. Den bakre delen av puben med sin utekänsla känns mer modern och är just från ombyggnaden (men när den tidigare var en del av bakgården höll rojalisterna hästauktioner där). Man blir alltid lite besviken om man måste sitta där men puben är såklart värd ett besök ändå.

Runt 1949 upphörde The Inklings med sina regelbundna möten men det var ändå här som C.S. Lewis först läste sitt utkast till Häxan och Lejonet i juni 1950 och han och några till fortsatte att träffas här men då hade Tolkien gett upp. Istället blev det lite senare en stampub för Colin Dexter, skapare av Inspector Morse och faktiskt gammal Cambridge-student. Så kan det gå. Morse har fått vara här i åtminstone ett par avsnitt så är du deckarfantast har du också all anledning att titta in.

Som om tiden stått stilla i The Rabbit Room

Puben ägs av St John’s College och den ungdomliga personalen ger studenstämning. Idag drivs den av Nicholson’s vilket innebär att den har god öl från St Austell men själv vill jag alltid prova så lokal öl som möjligt så här blir det annan ale beroende på vad som erbjuds. Ätit har jag faktiskt inte gjort här så jag vet inget om maten men den är typisk pubmat och inkluderar flera pajer.

Jag gillar inbyggda barer

 

Just den här har dessutom flera andra gillat.

Det här är långt ifrån någon favoritpub för mig för någonstans har den tappat sin själ genom åren (och toaletterna har sett bättre dagar) men som litteraturälskare måste du naturligtvis hit. Du hittar Eagle and Child på den breda gatan St Giles, där vägarna från Woodstock och Banbury går ihop in i stadskärnan, inte långt från det berömda muséet Ashmolean. Framöver kanske de erbjuder övernattning om kommunen godkänner planerna. Då blir det ytterligare förändringar.

6 kommentarer

  1. Ser ut som.om det var Lewis Caroll du sprang på? Också en intressant person. Ibland önskar jag att jag kommit på Alice i underlandet själv.

   Gilla

 1. Åsa F M · · Svara

  Självklart satt man där med en pint när man var i Oxford för några år sedan! Håller med dig om att den tappat den atmosfär man förväntade sig men ändå kändes det bra att sitta precis där – där de satt! Det blev ju lite dubbelt också för en Morse-diggare..

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är ju så kul att dessa atorheter varit där. Speciellt Lewis som jag gillar.

   Gilla

 2. Härligt besök i litterär pub. Tänk så många trevliga pubar det finns i UK!
  En skön söndag önskar jag dig!

  Gillad av 1 person

  1. Ja den är full av roliga litterära foton men känns annars mer lik en studentpub i Edinburgh.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: