Fem fina friluftsmuséer

När jag var liten åkte vi på skolresa till Gamla Linköping och jag tycker fortfarande det är speciellt, liksom Skansen, Fredriksdal och Jamtli. Reser du med barn eller bara tycker om att vistas i gammeldags miljöer och se hur man levde förr så finns det några riktiga måsten i Storbritannien. Här är några riktigt stora som passar som dagsutflykt för vem som helst och som är toppen på höstlovsresor och liknande. 

Highland Folk Museum

Storbritanniens äldsta friluftsmuseum ligger i distriktet Laggan i Cairngorms nationalpark några mil söder om Inverness och visar hur livet i de skotska högländerna fungerat genom historien. Här vandrar du mellan historiska stenbyggnader från 1700-talet med sina interiörer och fram till 30-talets hus. Yngre barn har en stor lekplats att se fram emot och bergen i fonden ger den rätta stämningen. Här ordnas faktiskt även en ”Outlander dag” varje år. Eftersom muséet ligger på den bergiga landsbygden stänger det efter höstlovet i slutet av oktober för att öppna igen till våren.

Highlands Museum. Foto: Paul Hermans (Wiki Commons)

Beamish Open Air Museum

Nordenglands mest kända friluftsmuseum ligger utanför katedralstaden Durham och är känd för sina gamla gruvmiljöer och en historisk affärsgata från år 1900 med hästspårvagn som faktiskt förekommit i en och annan TV-serie (inte minst filmatiseringar av Catherine Cooksons böcker och några av Downton Abbeys stadsscener). Här kan du besöka gamla bevarade byggnader som till exempel en bondgård och se edwardianska interiörer. Du kan lära dig hur ett stall med hästar i arbete i stadsmiljö såg ut och ibland till och med provköra små gruvtåg. Såklart är det full rulle under skollov och högtider. 

Beamish stadslandskap. Foto: Mjobling (WikiCommons)

The Museum of Welsh Life – St Fagan’s National Museum of History

I St Fagans utanför Cardiff har man samlat mängder av byggnader typiska för olika regioner i Wales som varit nära att förstöras, däribland 1200-talskyrkan St Teilo’s. Teilo är hästars och frukters skyddshelgon så detta firas här 9 februari varje år även om det inte känns som britternas största fruktsäsong. Det här är Wales så naturligtvis finns också en gammal keltisk bosättning där du kan se tretusenåriga jaktredskap innan du rör dig tillbaka till mer moderna tider såsom edwardianska kök, djurstallar och annat samt besöker den stora inomhushallen med föremål från medeltiden och framåt. Bäst av allt? Besöket är gratis.

Keltiska hus på St Fagan’s Museum.  Foto: Immanuel Giel (WikiCommons)

Black Country Living Museum

I Dudley utanför Birmingham ligger Midlands stora friluftsmuseum som stoltserar med att kunna berätta denna en gång enorma industriregions historia, från viktoriansk tid och fram till 30-talet. Gå ner i en kolgruva från 1800-talet, lär dig mer om kanaler som var så viktiga här, hälsa på arbetshästarna, spana in trådbussar i dubbeldäckarformat och åk med några av fordonen eller gå runt i byn och prata med den tidsenligt klädda personalen och kika i affärerna längs bygatan om du inte hellre slår dig ner i den gamla puben. Här finns också en hel del extra aktiviteter att anmäla sig till beroende på säsong såsom spökvandringar under halloween, viktoriansk bakning, smide och annat. Även Black Country känns igen från TV (till exempel Peaky Blinders, Land Girls och Arthur and George).

Black Country. Gartan är bekant om du sett Land Girls. Foto: Shakestd (WikiCommons)                         

Titchfield Market Hall på Weald and Downland. Foto: MilborneOne (WikiCommons)

Weald and Downland Living Museum

En bit utanför Chichester i Sussex hittar du ett museum där personalen möter dig i tidsenligt sydda och färgade kläder vare sig de är från Tudorperioden eller den viktorianska eran. Här går att prova på smide, lära sig om resandefolk och kika in i en typisk husvagn, se en ångdriven såg, ligga i halmsäng i en 1600-talsstuga, upptäcka det lilla skolhuset eller bara springa runt de stora markerna och leta bästa picknickplatsen (det finns också café). Hit har hus från olika tider hämtats från Kent, Surrey, Sussex och Hampshire, de grevskap som har det typiska ”Downs” landskap av rullande kullar som vi förknippar med England, och här berättas nu områdets historia. Varför inte våga provsmaka tidstypiska rätter i den gamla bondgårdens Tudorkök? Det var faktiskt fler smaker i engelsk mat på den tiden än under 70- och 80-talet.

 

Annons

6 kommentarer

  1. Tack, det är riktigt fina muséer.

   Gilla

 1. Trevliga friluftsmuseer.
  St Fagan’s har jag varit på i dubbelsiffriga tal. Fantastiskt ställe. Det är inspirerat av Skansen och därför är alltid svenskar lite extra välkomna. För det är tack vare Sverige som det finns till.
  Ha en skön söndag1

  Gilla

  1. Åh det hade jag helt missat! Kan tänka mig att du varit där en hel del. Trevlig vecka!

   Gilla

 2. Såg lite från Black Country Museum i senaste omgången av Masterchef. Jag blev nog mest fascinerad över alla frivilliga som verkligen gjorde det till ett levande museum!

  Gillad av 1 person

  1. Det där med frivilliga i UK är underbart även om anledningen till att vi haft få i Sverige tills nyligen beror på det sociala skyddsnät som inte funnits i Storbritannien men vi har ju alltid haft många i våra friluftsaktiviteter. Nu börjar det bli tvärtom. Fler och fler socialt frivilliga i Sverige och färre och färre i idrottsrörelsen, som hästskötare på ridklubbar m.m.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: