Krigsmålad

Barbara Erskine heter en bästsäljarförfattare med massor av böcker bakom sig och många har det gemensamt att huvudpersonerna reser i tiden men bara så lite att det känns som om det skulle kunna hända i verkligheten, lite drömmande sådär.

Har du läst något av henne? Jag hade bara läst Lady of Hay för väldigt många år sedan när jag nyligen tog mig an en av hennes betydligt nyare, The Darkest Hour. Titeln är densamma som för filmen om Churchill som kom förra året men det beror helt enkelt på att båda rör sig i andra världskrigets landskap och detta är namnet Churchill gav åt ett tufft skede av kriget 1940-41. Även Erskines bok har den här perioden i fokus när hon berättar historien om konstnären Evie och flygaren Tony.

Ett talande bokomslag

Lucy Standish äger ett konstgalleri i Chichester i Sussex och har nyligen förlorat sin make i en bilolycka. Hemma i galleriet står nu en målning av Evie Lucas som blev känd för att måla krigsskildringar både från flygbaser och från Southampton med bombanfall och kvinnor i krigstjänst i fabrikerna. Lucys make var inte säker på om målningen han kommit över var äkta eller inte och skulle ta den till en expert när han dog. Samtidigt har Lucy själv konsthistorisk bakgrund och har som intesserad av Evie Lucas fått ett stipendium för att skriva en bok om henne.

Lucy börjar nysta i Evie och kontakta ett av hennes barnbarn men märker snart att det finns stora spänningar i familjen. Hemma vet hon inte vad hon ska tro om den tavla maken ropat in och inte hunnit kontrollera. Hon börjar försiktigt tvätta ett av hörnen och fram träder plötsligt en helt annan målning. Har hon förstört Evies målning eller tar hon fram något som målats över? Det visar sig att det som målats över är ett porträtt av Evie och en man i flyguniform. Vem var han? Frågorna hopar sig och här någonstans börjar historierna gå samman. Skuggor i hörnet av galleriet, spår av ilska…

Jag vill såklart inte avslöja hur allt hänger ihop men Erskine syr ihop säcken bra på slutet. Då har man hunnit lista ut en hel del men inte allt. Slutet är inte det jag själv önskat men samtidigt fullt realistiskt. Tidsresor och spöken kräver att läsaren uppskattar sådant och jag tycker det kan vara kul ibland att vidga greppen. Samtidigt var Lady of Hay snäppet bättre men det kan vara för att den handlar om medeltiden och att jag just då hade läst en annan bok om huvudpersonen i den, den normandiska adelsdamen Matilda de Braose. Till skillnad från Evie har Matilda funnits på riktigt och det blir en mer historiskt givande bok med ett persongalleri av kungar och andra man känner igen även om den är påhittad och även om Erskine har koll på fakta även om andra världskriget. Jag ger boken en lägre trea men medger att den är svår att lägga ifrån sig för driv är det i historien om Evies öde.

 

 

 

Annons

11 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Jag har också läst och gillat ”Lady of Hay”, läste en uppföljare sedan som jag mest bara tyckte var en dålig kopia – minns inte ens vad den hette. Den här verkar lite mer intressant så den kommer jag nog att läsa.

  Gilla

  1. Åh, jag visste inte att det fanns en uppföljare.

   Gilla

  1. Roligt med något du inte läst.

   Gilla

 2. Svar angående Västervik. Tyvärr inget stopp där denna sommaren – men jag lovar, det kommer!

  Gillad av 1 person

 3. Åsa F M · · Svara

  Sorry – jag uttryckte mig fel – inte uppföljare, typ nästa skrivna bok…

  Gilla

  1. Ok, jag hänger med. 🙂

   Gilla

 4. Känner igen författarinnan, men minns inget jag läst.
  Bra tips!
  Ha en bra weekend!

  Gillad av 1 person

  1. Tack detsamma! Bra för regniga höstkvällar.

   Gilla

 5. Såklart det finns vackrare stränder i världen än i Belgien. Jag blev mest förvånad över att det fanns SÅ fina stränder. Det hade jag liksom helt missat. Har liksom inte ens tänkt på landet som ett land med kust. Tur att man lär sig nya saker hela tiden=)

  Gillad av 1 person

  1. Hihi, Belgien överraskar många positivt just nu. Tack och lov för kusten som också ger oss färjor till England (ännu fler innan tunneln).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: