Billigt och gott i Chinatown

Ett måste för mig under Londonbesöken är att äta i Chinatown. Ingenstans i staden finns ett lika kompakt matdistrikt fullt av exotiska rätter. All mat kommer inte från Kina utan hela östra Asien men mycket är kinesiskt. Jag försöker alltid att vara påläst innan vi går hit för här är det lätt att hamna fel om man följer turistströmmarna och inkastarna som lovar bra mat fast man sedan blir bortglömd eller får samma västerländskt anpassade mat som man kunde fått hemma. Här är också ständigt fullt av nyheter medan gamla favoriter slagit igen så det gäller att styra kosan till något man på förhand lockats av eller att följa strömmen av kinesiska sällskap som går in på de fulare restaurangerna för där brukar maten bäst.

Kina är ju ett jätteland med många regioner och klimat som påverkar vad man äter. En av våra favoriter är Sezuan med sin kryddstarka mat så vid senaste besöket styrde vi kosan mot en restaurang som utlovade godsaker därifrån. Restaurang Baozi Inn ligger där tidigare Baiwei legat som del av en kinesisk restaurangkedja men sedan 2018 är detta tydligen en del av Baozi Inn på Romilly Street (med mer nordkinesiskt kök och där de också har dim sum) och Newport Court. Här på Little Newport Street alldeles runt hörnet från Leicester Square hittar man två våningar men vi fick det sista bordet nere på gatuplan, där det var trångt om saligheten men hur roligt som helst. Tidigt upptäckte vi att det var kontanter som gällde så det fick vi hämta ut i närheten innan vi gav oss i kast med beställningarna men med det sagt så kanske du har så det räcker om du alltid går runt med lite i plånboken för vi betalade väldigt lite för maten. Det som kostade var egentligen dryckerna (även kranvatten vill jag minnas) om du inte dricker te. Min huvudrätt gick på runt åtta pund.

Redan utsidan lockar trots namnförvirringen             

Budskapet är klart.

Bäst som vi satt och studerade menyn som de enda västerlänningarna där nere så kom vår servitör som kanske faktiskt var managern. Han berättade att han minsann visste vad vi ville ha. Hm, tänkte jag och undrade om vi hamnat på en turistfälla men se då föreslog han just det jag suttit och funderat på så antingen hade han verkligen stått och sneglat på var min blick låg i menyn eller så var det en sådan där kinesisk holistisk upplevelse där de ser hela människan och tycker att man ser ut som en viss personlighetstyp. Jag valde att tro det senare eftersom han hade väldigt mycket att göra och sällan stod still på samma plats länge. Jag skulle ha det dubbellagade sidfläsket med svarta bönor, vårlök och paprika sa han och det avgjorde saken. Det var jättegott och det enda jag kan anmärka på var att det blev rätt oljigt i fatet av blandningen av fett och den typiska chilioljan men jag som gillar själva smaken av fett skopade lite av det över mitt ris.

Ibland glömmer även bloggare att fota innan de kastar sig över maten.

Maken fick godkänt av servitören för sitt val, en tofurätt. Han lagar aldrig tofu hemma eftersom vi andra inte tycker om det och äter det allra helst just på så genuint asiatiska restauranger som möjligt så här blev det perfekt eftersom de serverade Mapo Tofu vilket betyder ”Den koppärriga kärringens bönost” och är en av Sezuans mest kända rätter. Här är tofun blandad med fläskfärs och är kryddstark med sin sezuanpeppar men han som engelsman är uppvuxen med indisk vindaloo på fredagarna och tyckte den var mildare än han trott. Vi förmodar bägge två att den är starkare i Chengdu och lite västerländskt anpassad här trots allt. Till och med jag som äter nästan allt men avskyr just tofu var tvungen att smaka och medgav att det var ätbart. Själv var han jättenöjd och sköljde ner det hela med kinesiskt te, tebloggare som han är.

Dottern tyckte den syrligare fläskrätt hon valt var okej men att min mat var mycket godare, det blir ofta så faktiskt. Däremot gick inte heller hon härifrån hungrig eftersom vi fick nytt ris så fort vi ätit upp så våra skålar var aldrig tomma. Dessutom fortsatte vi att lyssna på servitören när vi skulle beställa. Han sa nämligen att vi måste ha husets fantastiska gröna bönor till vår måltid och vi var inte svåra att övertala eftersom vi anade att han försökte säga att portionerna kan upplevas små. Vilken rätt! Det kan faktiskt ha varit de godaste bönor jag ätit någon gång och anledningen till att jag absolut vill tillbaka hit. Varje tugga var en smakupplevelse med bönorna, småbitar fläskfärs, generöst med vitlök och inlagd sareptasenap som var något helt nytt för mig i form av en sorts kålväxt.

Bästa gröna bönorna!                                                     

Kommunistnostalgi

Det kan verka som om vi åt mycket fläsk och det är en stor del av Sezuanköket men faktum är att här finns flera vegetariska rätter också. Restaurangen är full av vad jag tycker verkar vara kinesiska unga hipsters snarare än familjer och även inredningen speglar en viss trend för här handlar det om lite Mao-nostalgi i trappan vilket verkar ha dykt upp både här och där i Chinatown. En mycket trevlig restaurang med god mat till en billig peng.

6 kommentarer

 1. Jag älskar kinesisk mat (när den är bra, och lite mer ”äkta”) så det här skulle jag gilla! 🙂

  Gilla

  1. Ja det skulle du.

   Gilla

 2. det var för länge sedan, gott, sugen på anka…

  Gilla

  1. Anka är en favorit här också i alla möjliga former.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Ser gott ut!

  Gilla

  1. Riktigt mumsigt och en kul upplevelse.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: