Ministrarna avgår i parti och minut

Kanske undrar ni varför jag inte skrivit så mycket om brexit på sistone. Det beror helt enkelt på att det händer alldeles för mycket alldeles för ofta och att inget därför känns stabilt nog att rapportera om. Jag vågar inte ens tro på det som sägs om att svenskar i Storbritannien och britter i Sverige som är på plats nu ska få stanna där de är (detta sa bland annat Storbritanniens ambassadör till Sveriges Radio i Almedalen förra veckan). Idag däremot måste jag ändå kommentera lite efter att både brexitministern Davis och senare idag utrikesminister Johnson avgått.

Media i både Storbritannien och Sverige spekulerar nu vilt kring vad som ska hända. Själv hör jag till de som tror att de två herrarna har en plan och är mycket väl medvetna om ungefär hur stort stöd de har bakom sig bland de andra konservativa ledamöterna när det gäller en misstroendeomröstning mot Theresa May. Om sedan Johnson skulle ta över som partiledare och premiärminister låter jag vara osagt, vi har även Rees-Mogg i kulissen fast han som uttalad katolik inte skulle fungera så bra med tanke på Nordirland. Det sägs också att de två exministrarna inte tänker göra något alls just nu utan vänta tills brexitdatumet nästa år kommer närmare. Jag är inte helt säker på vad det skulle ge dem utan tror att de vill smida medan järnet är varmt men ja, det kan också vara smart att låta May få vara den som misslyckas i mars 2019 innan man tar över. Samtidigt undrar jag om de alls tror på sig själva. Vem vill rösta på någon som självmant kastat in handduken? Men Johnson har en stark önskan att bli premiärminister och det överskuggar det mesta.

Under tiden har May själv utnämnt ännu en EU-skeptiker (och iallafall jurist) till brexitminister för att behålla lugnet. Ikväll kom också nyheten om att hälsominister Jeremy Hunt tar över som utrikesminister. En person som står henne nära och som hon kan lita på efter att hon tills nu försökt hålla sina fiender närmare sig enligt beprövad taktik.

Den som trodde att alla i torykabinettet var överens med May om en mjukare brexit efter fredagens möte på premiärministrarnas lantresidens Chequers trodde alltså fel. När de tänkt lite över helgen bestämde Davis och Johnson plötsligt att de inte alls höll med om att en mjuk brexit var bra. Tar de över skutan framöver kan det bara bli ännu rörigare. Det blir aggressivt och populistiskt och en krasch ut ur EU känns som deras väg framåt. Samtidigt kan det här såklart leda till omval och Corbyn står säkert redo för Labour även om inte han heller är någon EU-entusiast. Han är svår att tyda och speciellt om han skulle behöva ta hänsyn till sina medarbetare.

Jag lämnar er ikväll med en parlamentssession värre än många i vad som alltid är ett livligt debattforum. Spana in det här klippet från idag där till och med talmannen nästan skrattar åt sammanhanget.

 

5 kommentarer

 1. Det är lättare att skratta åt röran på distans 🙂 det kan också bli en enda röra i vår regering i höst särskilt om det bland annat EU-fientliga partiet blir riktigt stort. Lär man sej något av britternas exempel, det är frågan.

  Gilla

  1. Ja fy, härhemma kan de bli rörigt värre. Man får ha en plan B. Har du kommit till rätta i Sverige?

   Gilla

 2. Jag säjer som Anna ovan, orkar inte annat än att skratta åt röran, fast jag är mitt i den. De har verkligen ställt till det för sig. Fast inte helt ovanligt här, det mesta är ogenomtänkt, snabba beslut och en himla röra. Man lär sig att leva i det och accepterar röran. Den korrekta svenskan försvinner liksom här och man lever i en annan värld, så långt från det välorganiserade Sverige. Men tror inte svenskar tidigare har fattat hur det är här, men nu borde de veta bättre.
  Hälsning från ett solig och vackert Wales

  Gilla

  1. Ja, fast nu börjar även Sverige kännas kaotiskt. Vi är alltid några år efter.

   Gilla

 3. Min plan B var ju Sverige 🙂

  Ja, det gick snabbare än väntat att känna sej hemmastadd här igen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

<span>%d</span> bloggare gillar detta: