Kärlek på kanalbåtar

Demens ska det handla om i dagens inlägg. Kanske känner du någon som drabbats och som inte längre känner igen dig eller som du är på väg att tappa. Det är inte bara förfärligt för den som gradvis förvirras utan också för de anhöriga som till slut kanske inte ens känns igen av sin sjuka familjemedlem och som blir galen av deras plötsliga aggressivitet i början eller av hur de sedan kan vandra som osaliga andar runt huset på nätterna, allt utan att någon kanske vet riktigt hur eller varför de fått sjukdomen.

En av de som drabbats av alzheimers är Barbara Windsor som många här i Sverige främst känner igen som Peggy Mitchell i långkörarsåpan Eastenders där hon haft rollen från 1994 till 2016 när det gemensamt beslöts att låta Peggy skrivas ut ur serien eftersom Barbara hade allt svårare att minnas replikerna och blev trött fort. Hon blev sjuk redan 2009 och fullt diagnostiserad 2014 men har nu i vår blivit så dålig att hennes man nyligen gick ut med sjukdomsbeskedet efter att hon inte längre minns att de är gifta.

Sjuk har även Prunella Scales blivit på senare år och henne kan du följa i den underbara serien Great Canal Journeys som är ett måste för varje anglofil. Pru är mest känd för oss svenskar för rollen som Basils ilskna fru Sybil i Fawlty Towers men har även spelat massor av teater på scener runt om i landet liksom sin make Timothy West (också han förövrigt med i Eastenders en kort period). Nu får vi följa paret på deras äventyr på kanalbåtar.

På svenska heter serien Kanaler, båtar och kärlek och du kan se den på Kunskapskanalen fram till december 2019 om du klickar på länken. De avsnitt som visas är från säsongerna 4-6 och jag vet inte om SVT har visat 1-3 eller tänker visa de sista två så jag länkar till det allra första avsnittet någonsin längst ner på sidan så du kan börja från början med alla om du vill (lika bra det eftersom länken till Kunskapskanalen ändå inte kommer fungera om ett par år). Youtube har inte svensk text och vissa avsnitt har sämre ljud än andra men avsnitten är ändå klart sevärda.

Medan den engelska titeln lägger fokus helt på kanalresorna ger den svenska en aning om att det finns mer att hämta i serien, nämligen massor om kärleken mellan detta strävsamma par som ger sig ut på sina sista kanalresor innan Pru blir allt för dålig.

De första avsnitten kom våren 2014 och de allra sista under hösten 2017 och Timothy introducerar redan från början sin hustru som sjuk men förklarar hur mycket hon får ut av resorna medan hon själv menar att hon i alla fall kan sköta servicen ombord och att det är andra delar av minnet som sviktar. Paret hade egen kanalbåt när barnen var små och hon är expert på att öppna slussar och hoppar utan problem omkring på dem. Man ser också hur hon älskar allt som har med naturen att göra. I serien görs små stopp på kända sevärdheter längs kanalerna och medan de ofta går och tittar tillsammans så händer det också att Tim går till något industrimuseum medan Prunella istället besöker ett naturcentrum. Vart de än åker talar hon med fåglar och andra djur de passerar och man ser hur hon lyser upp och mår bättre.

Del ett inleder serien med Kennet & Avon Canal som är en av mina favoriter helt enkelt för att man ser den en lång stund på sin väg västerut med tåget från London mot Bristol, Bath eller Cornwall så det är semester för mig och det är ett vackert landskap. Här berättar de om hur nära det var att kanalerna helt föll i glömska när de inte längre behövdes efter kriget och hur just den här kanalen var en de själva var med och renoverade och åter öppnade för trafik. Man inser att dagens kanalturism har varit väldigt nära att alls inte finnas.

De imponeras liksom jag också av världsarvs-akvedukten Pontcysyllte i Wales med sin skräckinjagande höjd och så blir det mycket om det okända London från vattnet. Vackrast är annars turerna som görs i Skottland och mitt kära Yorkshire där jag fullkomligen älskar Penninerna som de tar sig uppför i kända slussar medan de berättar om sin egen anknytning dit (även om dialekten såklart inte alls har med ljudnivåerna i spinnerierna att göra vilket Pru en gång menar). De tar sig också igenom en väldigt lång och skrämmande tunnel där Pru känner hur döden lurar och många av de som byggde kanalerna omkom naturligtvis i olyckor så det gäller att också vara tacksam när man vistas på kanaler idag.

Här och där kan det inte hjälpas att Prunellas sjukdom tar över. Hon glömmer kasta loss en gång och man märker att hon inte kommer ihåg gamla minnen Tom tar upp när de återkommer till platser de besökt tillsammans tidigare i livet och att Tom också märker detta men bägge resonerar om saken, Tim som anhörig såklart lite mer också i sin ensamhet. Man har mycket tid att samtala på en långsam kanalbåt. Däremot är det verkligen inget fel på Prus minne när det gäller repliker hon lärt in. Långa scener ur Shakespeare och annat tar paret fram ur sitt inre när det är något som anknyter till detta eller till deras liv på scenen som du också får veta mer om i avsnittet om Bristol. Deras språk är härligt att lyssna på för de låter båda snobbigare än de är genom sitt fina uttal.

Det är inte alltid de rör sig på brittiska kanaler utan det blir också en och annan bredare, internationell variant (inte minst ett par spännande besök i Indien) och på Kunskapskanalen börjar de med avsnitten från vår egen Göta Kanal. Det är fantastiskt att se paret på en brygga i skärgården och höra Prunella säga hur stillsamt det är och att hon vill stanna där. Det är även intressant att se vad de tycker är roligt och konstigt med oss svenskar. Allra roligast är det dock på de brittiska kanalerna och man får många idéer till framtida resor och så lär man sig vad en gongozler är.

 

Annons

9 kommentarer

 1. Yvonne · · Svara

  Det är en underbar serie med Prunella Scales och Timothy West på sina kanal båts resor och så rogivande.

  Gillad av 1 person

  1. Ja man flyter liksom med.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  En underbar serie, jag missade några avsnitt senast så de tänker jag ta igen nu.

  Gillad av 1 person

 3. underbart program! ❤️

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det.

   Gilla

 4. Min mor var dement, men hade ändå ett bra liv, tror jag. Svårast var det när hon själv började inse var det bar hän, sedan blev det bara bättre och bättre och vi hade mycket kul ihop.
  Har sett flera av avsnitten av Great Canal Journeys och åkt och promenerat på Pontcysyllte canal.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Ja det är lite den balansen jag tycker serien visar. Själv har jag blandade erfarenheter.

   Åka över Pontcysyllte skulle vara kul för jag har ju bara gått över den. Brrr.

   Gilla

 5. Johanna pohjanen hollsten · · Svara

  Hej! Jag har läst inlägget om kanaler, båtar och kärlek. En fantastiskt trevlig serie! Just nu, september 2020, visas säsong 4, på kunskapskanalen. I ditt inlägg skriver du att det finns 6 säsonger inspelade. Jag undrar dels om säsong 5 och 6 kommer att visas på kunskapskanalen, och även om fler säsonger har spelats in. M v h

  Gilla

  1. Hej, ursäkta sent svar. Jag har haft problem med kommentarsfunktionen. Jag har inte sett 5 och 6 på Kunskapskanalen just nu utan där verkar de ha kommit längre. Säsong 7 hade jag inte med i mitt inlägg tror jag för det handlade inte alls om Storbritannien (men är såklart sevärt ändå). Sedan dess har jag sett 8 också men nu har även 9-10 dykt upp med hälften i UK och hälften inte. Jag får uppdatera inlägget med var man hittar dem känner jag. Håll utkik så kommer det snart en uppdatering.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: