Feelgood i London

Nu har jag äntligen läst Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck som varit lite av en snackis på svenska bokbloggar under våren eftersom den är så mycket som en svensk feelgood-roman, en genre på frammarsch.

Boken handlar om svenska Charlotte som ärver en bokhandel i London av sin moster Sara som hon aldrig haft någon kontakt med. Hon reser till London för att träffa advokaten och sälja bokhandeln men väl där börjar hon få veta mer om Sara som bott i lägenheten ovanför bokhandeln och som från början flyttade till London med hennes mamma Kristina. Mamman har inte pratat med Charlotte om London och nu hittar hon spår som gör henne nyfiken att få veta mer om deras liv tillsammans innan hon reser hem till företaget i Sverige igen. Dessutom visar sig bokhandeln behöva lite kärlek av någon med känsla för affärer eftersom Saras känslor mest rörde litteraturen. Charlotte måste reda ut mer än hon tror med hjälp av de anställda, den frispråkiga Sam och mjuka Martinique.

Det är en bok jag nästan sträckläser för den är uppbyggd så att Sara och Kristina som unga får sina egna kapitel insprängda i den och det är bra driv i det hela.

Min läsfåtölj hade passat i bokhandeln.

Jag har några problem med detaljer här och där. Bokens titel tycker jag skaver lite för adressen låter otroligt amerikansk och en snabbvisit på Google maps visar mycket riktigt sju amerikanska Riverside Drive innan du hittar en brittisk, i Dundee. I centrala London vid Themsen finns det embankments, courts och annat och jag hade föredragit Riverside Lane eller Mews för extra känsla men kalla mig gärna överkänslig kulturgeograf. Liftarens guide till galaxen är inte den tegelsten den beskrivs som i boken heller. Ett annat är att bokhandelns skyltning är köpt av Sam på Buttericks, vårt svenska partyföretag. Idag när Hamleys haft butiker i både Stockholm och Malmö hade läsarna känt till även det tror jag. Det stora för mig är dock för mig att de på restaurang i boken pratar om grismage. Det heter det möjligen i USA men det är då ofta en rätt tillagad som haggis fast fylld gris- istället för fårmage. Jag antar att Skybäck däremot menar pork belly, den i England så populära ingrediens som även jag älskar och som på svenska heter sidfläsk och inget annat.

Jag kommer såklart snabbt över detta och fokuserar på persongalleriet vilket känns väldigt trovärdigt. Charlotte är i mina ögon ganska tråkig och rädd men samtidigt framåt i affärer på ett sätt jag definitivt inte är. Sam låter som en person med precis samma namn och personlighet som en tjej jag delat lägenhet med i England, kaxig och självsäker men med stort hjärta. Till detta skall läggas bokens manliga karaktärer som känns mysiga och ger feelgood i massor. Trovärdig känns även den bit av boken som snuddar vid IRA.

När jag lägger ifrån mig boken har jag blandade känslor. Jag älskar vändningen nere i bokhandeln där katten Tennyson spatserar omkring och där det ordnas en rejäl författarkväll. Jag älskar hur allt blir mer och mer London men ack så svårt jag har för vändningen när det gäller Charlottes familj och hennes syn på sin moster i samband med detta. Just Sara är förövrigt den jag förstår mig på minst i historien trots att jag själv är en lite slarvig bokmal. Jag skulle vilja få veta mer om systrarnas barndom och personligheter så Skybäck får gärna skriva en uppföljare med dem invävda. Nu blev det inte riktigt hundra procent feelgood. Däremot en underhållande bok om böcker och det sistnämnda är minst sagt mysigt. Vem vill inte ha en bokhandel?

Annonser

5 kommentarer

 1. väldigt trevlig läsning

  Gillad av 1 person

  1. I perioder älskar jag att grotta ner mig i feelgood och sluta tänka på världens elände.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Jag har nu lagt den i min Storytel-bokhylla, kommer som talbok i mitten av juli – jag är, sedan ett par år, talboksfan! Tänk att kunna ”läsa” trots att man dammsuger, diskar, kör bil, går ut med hunden, påtar i trädgården eller målar huset… Men jag har ändå alltid en bok på nattygsbordet – inget slår en timmes vanligt bokläsande innan det är dags att sova!
  Jag har sett denna titel men inte kollat närmare, Riverside Drive kopplade jag, precis som du, med amerikansk adress.

  Gilla

  1. Så skönt att det inte bara är jag som tycker den låter amerikansk, hihi. Det stör inte läsningen såklart men eftersom bloggen är brittiskinriktad så blir det ju den sortens kommentarer från mig.
   Jag har inte kommit in på ljudböcker än även om jag prövat. Kanske för att jag inte tycker att jag vill göra annat än läsa ändå när jag väl tar fram en bok. Sitta i älsklingsfåtöljen och bara vända blad…

   Gilla

 3. Tack för tipset!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cornwall Reports

No pop-ups, no click-bait, just journalism. The only news website in Cornwall owned by its readers.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

%d bloggare gillar detta: