Prisbelönt engelskt vin

Jag har bra smak. När prins Harry och Meghan gifte sig häromveckan serverades min favoritost Bigod Bishop till bröllopsfrukosten och nyligen fick den bästa vingård jag vet rätt att kalla sig Kunglig hovleverantör efter att levererat vin till drottningen några gånger.

Camel Valley Vineyard är en vingård i Cornwall nere i sydvästra England där det visserligen regnar en del men där vädret är så pass ombytligt att även soltimmarna är många och speciellt på kullarna i dalen längs floden Camel som skyddas av Bodminheden högre upp. Här gör familjen Lindo fantastiska viner sedan de 1989 planterade sina första rankor på gården som Bob och Anne Lindo köpte 1982 för att flytta till när Bob en dag skulle lämna RAF där han var pilot. Den där dagen kom tidigare än de kunnat ana eftersom Bob redan samma år var med om en olycka under en övning i Yorkshire och fick skjuta ut sig ur sitt plan. De hårda krafterna i detta och landningen med fallskärm gjorde att han bröt ryggen och därmed var den militära karriären slut. Bob själv var däremot långt från slut och lappade envist ihop sig själv med familjens hjälp. Redan under sin rehabilitering lagade han staket liggandes och drev på sig själv. Det var då han upptäckte hur mycket sol gården faktiskt hade och snart hade djur bytts mot druvor.

Världens bästa vingård

I början planterades köldtåliga, nordliga druvsorter men ju bättre det gick, ju mer vågade Bob och Annie satsa på mer kända varianter.

En skön syn möter dig nere vid grindarna

Vingården ligger i lilla Nanstallon (visst låter det som taget ur en hästbok från 60-talet?) mellan Padstow och Bodmin och vi kom cyklande hit från just Padstow, ett utmärkt sätt att komma hit och njuta av vinerna eftersom cykelvägen med undantag för en kort sträcka genom Wadebridge går på den gamla nedlagda järnvägen så du möter ingen annan trafik. Du kan också hyra en av vingårdens två stugor till hela semestern.

Jo, du är i England

 

Om du vill så bokar du rundvandring i vingården på förhand och får veta mer om gården, druvorna och vinproduktion (se hemsidan). Annars nöjer du dig med att slå dig ner på terrassen och njuta av någon av vinerna.

Terrassen

Sa jag att gården får mycket sol…?

Det första vin jag provade från Camel Valley var Cornwall Brut, ett torrt bubbel gjort på druvorna Seyval Blanc och Reichensteiner och senare Chardonnay. Just Cornwall är vad Bob och andra i trakten vill att vinerna härifrån ska vara kända som, precis som champagne kommer från Champagne. Det är ett lättdrucket bubbel som är torrt utan att för den sakens skull vara strävt. Jag sprang på det under ett av våra första besök i St Ives där det säljs i en öl- och vinbutik på Fore Street och blev förvånad, var tvungen att prova och fastnade. Du kan också hitta det på hotellet Pedn Olva i stan om du är där och beundrar hamnutsikten i baren eller äter i deras trevliga restaurang. Senare provade jag även Camel Valleys vita vin på Bacchus-druvan, en tålig druva som är populär just i Nordeuropa. Även det var mycket gott och står sig i konkurrensen.

Annie’s Anniversary Brut på kylning i brödburken en nyårsafton i St Ives (ursäkta mobilfotot).

Camel Valley fortsätter att utvecklas och vinna priser både i Frankrike och Italien för sina viner. På senare år har de odlat mycket Pinot Noir som de vet skapat många världsviner och jag borde kanske inte ha blivit förvånad när jag nyligen testade deras rosébubbel men jo, jag knockades igen av deras påhittighet. Sommar i en flaska, med klara toner av jordgubbe och ändå inte alls sött och sliskigt utan bara fräscht. Idag är det sonen Sam som tagit över mycket av vinmakandet och jag väntar ivrigt på nästa succé för det här var något alldeles speciellt. Inte undra på att även Downing Street serverat viner härifrån.

Det produceras såklart inte jättemängder engelska viner än så de är svåra att hitta utanför Storbritannien (fast här är ett som finns på välsorterade Systembolagsbutiker i storstäderna). Camel Valley har dessutom visat sig svårt att få genom privat beställning. Det var inte Systembolaget själva som krånglade utan blev för dyrt för Camel Valley själva i den lilla volym jag ville beställa men till min jobbadress i Danmark gick det bra. Du som vill prova deras viner utan att ta dig ända ner till Cornwall hittar dem enklast på Fortnum & Mason i London och på välsorterade butiker hos den lite dyrare men bra snabbköpskedjan Waitrose.

 

8 kommentarer

 1. Vi har varit där! I december 2013 bilade vi lite i södra England och så lyckliga när vi fann en vingård. Kändes lika avigt som en iglo i Spanien. Men det var häftigt att besöka. Nu var vi där off-season, men ändå kul. självklart köpte vi med oss ett par flaskor hem även om vi egentligen bara dricker rött vin (vilket de har svårt att få till i sitt klimat förstod vi)

  Gilla

  1. Så kul att ni hittade just den. Det finns några till i Cornwall som jag inte hunnit med. Det röda vinet kommer kanske med klimatförändringarna men ja, de är mer sällsynta.

   Gilla

 2. Yvonne · · Svara

  Det finns ca 16 Vin gårdar i East Anglia och värt att besöka. Intressant inlägg.

  Gillad av 1 person

  1. Kul. Jag tänker mest på Sussex-Dorset och Cornwall samt kanske södra Wales kullar när man tänker brittiska viner så det där får jag undersöka, tack.

   Gilla

 3. Roligt att du gör en highlight av brittiska viner. Finns många goda vita viner här.

  Gillad av 1 person

  1. Ja jag vill gärna testa walesisks.

   Gilla

 4. Åh det här låter spännande, helt klart något att lägga till på listan 😀

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är jättegoda viner.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: