Skepp ohoj!

Du som ofta kommer hit och läser vet att jag älskar allt maritimt. När jag var liten och satt i sommarstugan i Sörmland och tittade ut över havet så sa jag till pappa att jag ville bli sjökapten. När pappa sedan berättade att kaptenen alltid bör lämna skeppet sist vid en förlisning blev jag mindre intresserad eftersom jag aldrig varit fysiskt stark men ändå fortsatte jag vara fascinerad av sjön.

Att jag aldrig lärt mig segla eller tagit skepparexamen beror dels på att all tid i tonåren spenderades i stallet men också på att jag inte haft nära vänner med båt. Uppvuxen i Göteborg borde jag haft världens förutsättningar men mina vänner var inte båtmänniskor med undantag för en pojkvän som lärde mig några av grunderna i segling. Jag drar mig för att jag inte vet hur man handskas med båtar helt enkelt. Inte är jag bra på matte heller så den där sextanten skulle mest ligga i ett hörn, fniss. Jag skulle ha stannat i barndomens Västervik där nästan alla verkar ha en liten båt.

Är du lika intresserad av det maritima som jag så är det till Portsmouth Historic Dockyard du ska bege dig för där kan du lära dig massor som den engelska flottan inte berättade redan vid Vinga.

Ohoj amiralen!

Portsmouth bombades hårt under kriget liksom grannstaden Southampton, också det en stor hamnstad där det dessutom tillverkades Spitfires. Båda har därför stadskärnor som är moderna och opersonliga om än underhållande men här och där ser du kvarter som överlevt och rustats upp. I Portsmouth hittar du dem om du fortsätter förbi den stora järnvägsstationen och sitter kvar till den slitna stationen Portsmouth Harbour (en och en halv timme från Waterloo). Ta sikte på det stora utkikstornet byggt som ett segel vid Gunwharf Quays med sin shopping så har du Old Portsmouth bredvid.

Gunwarf Quays från Victorys däck.

Om du utanför stationen istället tar sikte på den imponerande HMS Warrior, britternas första pansarskepp från 1860, så är du på rätt väg mot målet. Portsmouth Historic Dockyard är ett samlingsnamn för flera sevärdheter på ett område nere i hamnen som till största delen fortfarande är en flottbas. Det känns för mig med min uppväxt under det kalla kriget ganska spännande att få gå genom området som utlänning även om vi i väst nu samarbetar militärt. Här samsas både polis och flottan om att se vad besökarna har för sig och det ligger en spänning i luften redan när du visar upp din väska innan du ens kommer in till biljettkassorna.

Redan från stationen ser du HMS Warrior

Ångdrivna HMS Warrior byggdes under flottkapprustningen mellan Storbritannien och Frankrike och seglade i Engelska kanalen men var minst lika mycket i hamn och visades upp för besökare. De nya skeppen i pansar av järn utvecklades i rasande takt och snart blev Warrior överflödig och började användas till annat men du kan gå ombord och se allt tidstypiskt och det är något speciellt med skepp med kanondäck tycker jag.

Barn som sett klart på båtar kan göra av med mer energi.

National Museum of the Royal Navy är flottans eget museum med utställningar om dess historia och arbete. Här kan du se mer om livet på flottans varv, utrustning, om olika sjöslag och såklart mer om Nelsons liv. En spännande sevärdhet är kanske ett av toppseglen från HMS Victory, det största föremål som finns kvar från slaget vid Trafalgar. I Gosport på andra sidan hamninloppet hittar du muséets filialer, Royal Navy Submarine Museum samt Explosion! Museum of Naval Firepower som du kommer till med båt eftersom det är i hamnens gamla krutförråd och behövde ligga avskilt.

Är du passionerat båt- eller militärintresserad så finns här sevärdheter för tre dagar om du vill se allt i lugn och ro. Själva hade vi en halv dag och fullt fokus på HMS Victory, Nelsons bas under slaget vid Trafalgar som jag länge velat se. Det var en upplevelse så storslagen och rörande att den kommer att få ett eget inlägg snart. För de av oss som inte bryr oss så mycket om just det militära är HMS Victory en av de stora sevärdheterna på området. Visserligen är besöket uppbyggt kring ett slag där också men ett ytterst betydelsefullt sådant och det är fantastiskt att se hur livet ombord var på ett historiskt skepp och hur vackert det är. Extra speciellt blir besöket såklart för en anglofil för Nelson är ju en nationalhjälte där han står på Trafalgar Square.

Man måste bara älska HMS Victory.

Det andra stora dragplåstret på området är Henry VIII:s krigsskepp Mary Rose från 1510 som lockar Tudorentusiaster från hela världen. Man vet inte om kungen själv eller hans far beordrade bygget men grunden till en engelsk flotta lades vid den här tiden. Tillsammans med Vasa är Mary Rose unik när det gäller bärgning och konserverande av så här gamla och stora skepp. Hon byggdes faktiskt i Portsmouth så det känns fint att hon visas just här även om det beror på att hon var ett krigsskepp och framför allt att hon också sjönk just i vattnen ut mot Isle of Wight under slaget vid Solent 1545. Precis som med Vasa finns det en teori om obalans och vind i kombination som den stora orsaken till att hon sjönk. På utställningen ser du inte bara resterna av skeppet utan också fynd som gjorts under bärgningen såsom musikinstrument och medicinska verktyg från Tudortiden. Mycket spännande och definitivt prioriteringen för mig vid nästa besök.

I denna mussla döljer sig Mary Rose. Man påminns om Vasa som också skyddas.                  

Bland övriga sevärdheter finns HMS M33 som är från 1915 och ett av bara tre fartyg kvar idag av alla som deltog i Första världskriget. Bland annat var hon med vid det fruktansvärda slaget vid Gallipoli. Här finns också en utställning om slaget vid Jylland samma period.

M33 har varit med om en del.

Nautiska sovenirer, någon?

När du kommer till biljettkassorna kan du välja att köpa biljett till bara en av sevärdheterna om du har ont om tid. Gör du det så har du inom ett år en generlös rabatt på de övriga. Du kan också köpa olika kombinationer eller till alltihop. Efter att du sett det du orkar så gäller det att ha energi även till butikerna för de säljer otroligt många fina och användbara souvenirer för alla åldrar. Tur att det också finns flera ställen att vila fötterna på.

 

Annons

4 kommentarer

 1. UK har verkligen mycket historiskt att bjuda på.
  Är egentligen inte militärhistoriskt intresserad, men gillar det maritima och då kommer militärhistoria in.
  Här i UK har vi bank holiday och vädret är därefter denna gång.
  Ha en fin helg!

  Gilla

  1. Tack detsamma! Ja det historiska är verkligen fantastiskt och det blir som du säger lätt militärt kring det maritima.

   Gilla

 2. Själv älskar jag hav och båtar sedda från land men har svårt för att åka båt på grund av sjösjuka…

  Gilla

  1. Katamaraner väljs bort för sjösjuka men på vanliga färjor är det oftast ok. Gamla Englandsfärjan från Göteborg var snabb och smärt så där kunde det bli lite i vinterstormarna. Jag ligger någonstans mitt emellan på sjösjukeindex. När farmor tog Amerikabåten sa kaptenen åt dem att suga på citroner.
   Gillar du båtar från land är det här definitivt ett bra ställe.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: