En ny favoritförfattare

Ali Smith heter en skotsk författare, dramatiker och journalist, numera bosatt i Cambridge. Jag hade inte läst något av henne tidigare alster när hennes bok Autumn (kommer snart på svenska med titeln Höst) nominerades till MAN Booker Prize 2017. Normalt är jag inte så fascinerad av alla dessa priser men så läste jag om boken och fastnade i beskrivningen och oj, så glad jag är för det.

Mycket innehåll i en tunn bok

Huvudpersonen Elisabeth (ja, det är noga att det stavas med s) bor med sin lite självupptagna mor och lär som liten känna sin nyinflyttade granne Daniel Gluck, en äldre herre. De två blir bra vänner och Elisabeth känner att hon kan prata med Daniel om allt, fast mamma ofta misstycker. De två ser på film, diskuterar livets svåra frågor och går promenader och det är underbart hur Daniel provocerar fram intelligenta svar ur Elisabeth kring frågor vi alla kan känna igen oss i.

Läsaren får följa Elisabeths barndom men också nutid, när Daniel blivit över hundra år gammal och de två återigen har kontakt. Nationen har just röstat för att lämna EU och är emotionellt splittrad mitt itu. Just detta lockade såklart mig med baksidestexten och det är en absurd och sorgsen stämning som beskrivs och som jag känner igen så väl från egna besök efter folkomröstningen. Ett Moment 22 blir det när den vuxna Elisabeth ska förnya sitt pass men det avslöjar jag inte mer om. Jag blir nästan lättad av att läsa om brexit i den här formen och se hur den underliga stämningen skildras av en britt som lecver mitt uppe i det. Som bosatt i Cambridge bor Ali Smith i en EU-vänlig akademikerstad omgiven av riktigt brexitvänlig landsbygd så hon måste verkligen uppleva spänningar i sin egen vardag.

Elisabeth föreläser om konst och i början undrar man över referenser till Christine Keeler men det är bara att läsa vidare. Boken är nämligen också en hyllning till den lite bortglömda brittiska popkonstnstnären Pauline Boty som jag inte visste så mycket om innan trots att hon finns utställd på Tate inte minst i St Ives. Boty var som kvinna och konstnär frispråkig för sin tid och vi hade nog vetat mer om henne allihopa om hon inte gått bort alldeles för tidigt, bara 28 år gammal i cancer. Innan hon dog hade hon blivit känd för bland annat collage av pressbilder av toplessdansösen Christine Keeler som ni som är lite äldre eller ser mycket på film kanske minns från Profumoaffären som 1963 blev en chock i det brittiska systemet med sin cocktail av lättklätt, en konservativ försvarsminister med privatskolebakgrund och kanske spioneri. Boty gjorde också andra collage med eller utan lättklätt och ofta konst om Vietnamkriget och andra stora händelser. Läs gärna Ali Smiths egen artikel om Boty i The Guardian.

Var Daniel Gluck även han bekant med Boty? Kanske det. Vad har han egentligen för bakgrund med sitt tyskklingande namn? Det verkar sjukhemmets sköterskor veta mer om än Elisabeth gör.

Botys ”With Love to Jean-Paul Belmondo”. Bild: Wiki-Art

Det här är en bok där allt inte är självklart från början. Du måste läsa vidare för att få sammanhangen och även då är den klart abstrakt ibland men jag tillhör de som gillar sådant. Att Smith dessutom skriver om en film i cirkusmiljö där Chaplin trycker på fel knapp och släpper ut fåglar känns extra talande till just mig eftersom stycket i sin helhet handlade om Elisabeths pappa och min egen pappa tryckte igång såpbubblor istället för en spotlight när han själv på 50-talet jobbade på cirkus med följden att elefanterna som var i manegen just då vlev smått störda.

Daniel och Elisabeths vänskap är alltså den röda tråden men mot slutet vaknar även mamman till liv i samband med att asylfrågan diskuteras och hon får en ny väninna. Frågan är däremot nämnd nästan lite i förbifarten men man får då tänka att Autumn är första delen i en kvartett och Winter kanske spinner vidare på de här tankarna. Jag kommer att läsa den också framöver, liksom annat av Ali Smith. Det är sällan jag sett sådan lekfullhet med det engelska språket som bara bubblar fram på sidorna i vissa kapitel med helt egna regler som mest gör en avundsjuk över att man inte skriver så själv.

 

Annonser

4 kommentarer

 1. tyckte om boken Bibliotek av henne

  Liked by 1 person

  1. Så bra för den har jag nu på önskelistan.

   Gilla

 2. Såg ingen möjlighet att kommentera på inlägget ovan. Vet inte om det var jag som gjort något konstigt.
  Såg lite på bröllopet, men inte allt.

  Gilla

  1. Så konstigt. Hoppas fler hör av sig om de inte kan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cornwall Reports

No pop-ups, no click-bait, just journalism. The only news website in Cornwall owned by its readers.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

%d bloggare gillar detta: