Gyllene gille

Hur lång tid man än tillbringar i London så hinner man aldrig med alla trevliga dagsutflykter man vill göra. Guildford har länge stått på önskelistan och äntligen hittade vi dit under senaste besöket, dock inte från London utan från vår bas i Berkshire.

Mill Lane

Guildford ligger i en sänka i vackra North Downs och den som tagit tåget från Gatwick till Reading för att ta sig västerut har kommit in den vackra vägen längs kullarna. Här rinner ån Wey och där saxarna började korsa den längs den lastgamla handels- och pilgrimsvägen Harrow Way uppstod så småningom staden som tros ha fått sitt namn av guld snarare än handelsgille, kanske för att sandbankarna vid ån är gyllene.

St Mary’s har sett ett och annat

Strategiskt med utsikt in över sänkan ligger stadens slott som är från normandisk tid. Vilhelm Erövraren erövrade stad efter stad på sin väg västerut längs just Harrow Way och här byggde någon av hans lorder senare ett slott i typisk motte-and-baileystil någon gång efter 1086. Slottet har aldrig varit med i strid utan mest använts som kungligt residens med Henry III som den som verkar ha engarerat sig i det mest. Idag är det inte så imponerande men kärnan på sin motte och delar av murarna står kvar i vad som har blivit en trevlig park i gamla fina stadskvarter där vi promenerade runt en bra stund.

Slottets strategiska placering är uppenbar

Kärnan

Guildford High Street är stadens stora pulsåder och går du den hela backen upp så belönas du med en fin utsikt om du vänder dig om och ser förbi Guildhall med sin stora klocka. Vi tillbringade en hel del tid här, inte minst beundrandes det vackra skjutsvärdshuset där du idag kan dricka te eller varför inte rent av övernatta. Det hade sin storhetstid när man var tvungen att övernatta här på resan mellan London och kustorterna nedåt Portsmouth.

Ett historiskt boendealternativ

Guildford High Street påminner om Winchester

I mer modern tid har staden blivit lite av en vallfärdsort för de som älskar bokserien Liftarens guide till galaxen. Ford Prefect sägs i böckerna komma från Guildford som fått bli symbol för medelklassens England men för oss framstod Guildford som mer välmående än så. Det var idel fina bilmärken som kördes nerför kullarna bakom slottet. Tro nu inte att det är en stad full av snobbar för här råder en väldigt trevlig atmosfär (min man började prata om hur han skulle kunna bo i stan vilket han verkligen inte säger om alla platser vi besöker och speciellt inte de snobbiga). Strax utanför centrum ligger universitetsområdet med Englands yngsta katedral vilket också det bidrar till en avslappnad stämning och jag skulle inte alls ha något emot att återvända.

Du kommer hit från London Waterloo på runt 40 minuter och de snabbaste tågen direkt från Gatwick tar bara något mer (de långsammaste en timme och en kvart) så Guildford är inte bara en pendlarstad utan också ett utmärkt mål för dig som vill ha en helg i en lugn engelsk småstad med lite mys och bra shopping utan att krångla med London. Väl här är det också lätt att ta sig ner till Portsmouth, till historiska Winchester och naturligtvis alla vackra byar och utsiktsplatser i North och South Downs och så förstås byn med alla skorstenar.

 

 

 

 

Annons

3 kommentarer

  1. Trevligt återseende. Längesedan jag var där.
    Ha en skön söndag!

    Gillad av 1 person

    1. Tack detsamma! Dags att återvända?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: