Iakttagelser

Vilken vecka! Hemkommen från England men under hemresan blev vår dotter sjuk och därefter hann maken och jag precis med att fira 20-årig bröllopsdag (vart tar tiden vägen?) och jag spendera en dag på jobbet innan det så var min och makens tur att ligga däckade med samma illamående som dottern.

Idag är jag fortfarande lite skakigt svettig men tänkte iallafall försöka mig på en liten sammanfattning av upptäckter under vad som blev en rätt annorlunda resa mot tidigare. Kanske berodde den lite dämpade stämningen på att vi hade två dagars vackert väder på fjorton dagar medan alla hemma i Malmö verkade ta fram grillen i solskenet men vädret påverkar ändå inte det jag såg som gjorde mig nedstämd.

Reading är ett av Englands stora IT-center med flera stora företag vilka drar nytta av de strålande tågförbindelserna till London och närheten till Heathrow. Staden har historia och universitet och  ligger vid Themsen med rolig shopping. Senast vi var där var för fyra år sedan hade vi riktigt kul och när vi nu återkom blev vi smått chockade över alla tiggare. Det som påverkade oss mest var den otroliga ökningen. Jag var tvungen att leta fakta och upptäckte då att antalet hemlösa ökat med hela 30 procent på bara ett år 2016-17 i Reading! Vad säger det om ett samhälle? Jag har nämnt tidigare i ett par inlägg att hemlösa från London skickas till Hastings och andra mindre städer när det gentrifierade London saknar plats men Reading har alltså heller ingen. Det märks att många hemlösa har psykologiska problem och ett par var direkt aggressiva i sitt tiggande vilket såklart också kan ha med missbruk att göra. Inget av detta blir lättare att lösa utan tak över huvudet. I Reading sitter nu stora skyltar på gågatan där du ombeds tänka till innan du ger pengar till tiggare. Mitt i detta reflekterade vi över det faktum att det alltså handlade om hemlösa britter. De tiggare vi ser i Sverige såg vi knappt några av i England längre. Även det väldigt talande.

Utanför köpcentret Oracle får vi veta att hemlöshet är komplext. 

I både Reading och andra städer vi besökte satt det lappar i mängder av café- och butiksfönster där de sökte personal. Det har alltid funnits mer sådant i England än hemma men det här övergick vad vi sett tidigare och det märks att EU-medborgare i servicesektorn börjat söka sig bort sedan pundet tappat i värde. Likaså fanns det otroligt många fastigheter och lokaler att hyra jämfört med förr, allt för dyra för någon kommun att hyra till hemlösa…

Jag har sagt det både i inlägg och till mig själv genom åren men jag lär mig visst aldrig att lyssna. Man ska inte åka till London på påsken. Det är fullständigt galet med folk och då menar jag veckan innan och efter också, britterna själva liksom stora delar av Sydeuropa har långa påsklov. Jag vill ta det så långt som att säga att det då i de centrala delarna är lika illa som i Venedig, Barcelona och de där andra städerna med turistinvasioner och det är tur att vi kan staden så vi flyr ut till Richmond och Hampstead. Du kan inte gå i din egen takt utan tvingas såsa dig fram, du oroar dig lite extra för ficktjuvar och köar till allt. Dessutom är det trångt och svettigt i butiker och i tunnelbanan och vi såg faktiskt en kvinna som knockats av ett tunnelbanetåg och låg medvetslös på perrongen alldeles blodig i huvudet. Det är då man önskar att någon kunde tala om hur det gick för henne men detta är så vanligt i London (dryga 250 fall om året) att det inte nämns i media. Jag kan iallafall tala om att polisen skickar massor av bilar till sådana här händelser.

Too many people! Jag ser inte marknaden.

På The Strand, ett stenkast från dyra hotell Savoy och turisternas Covent Garden anordnas soppkök för hemlösa på kvällen. Jag minns det från när jag bodde där 1989-90 men har inte sett det igen förrän nu. Kanske en tillfällighet.

Under 2018 har London för första gången haft fler mord än New York vilket också debatterades flitigt i media under vårt besök. Det händer mestadels i typiska förorter och inte i turistkvarter men även detta har säkert bakomliggande orsaker som kan sättas i samhällsperspektiv och lokalpolitikerna är oroade.

Chipsen har blivit mer nationalistiska

Kanske tänker du att jag såklart bara hittar det jag letar efter, nämligen bevis på att det går utför med Storbritannien. Att jag läser in för mycket i ett paket chips. Tro mig jag hade hellre varit utan känslan av att England gått tillbaka till 1987 som var tiden för mitt första besök. Som en väninna pekade ut så är maten fortfarande ljusår bättre nu än då och husen inte alls så sunkiga men det det är det rent politiska jag menar. Den sociala biten.

Det låter som om vi haft en deprimerande semester och det har vi inte alls, långt därifrån även om Englands fotbollsdamer även de gjorde oss besvikna som inte kunde slå Wales i VM-kvalmatchen vi också såg och som skulle vara så enkel för dem (men sådan är fotbollen). Vi har kommit hem med ny tacksamhet över hur bra vi har det och med massor av minnen det ska bloggas om framöver, inte minst om matupplevelser man inte får härhemma. Det blir om mysiga städer, nationalhjältar och pubar och allt det där vi aldrig kan sluta älska.

Annonser

13 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Jag har samma känsla, vi har inte varit så mkt England de senaste åren, 2017 tillbringade vi midsommarhelgen i London och 2016 gjorde vi en London-snabbis en helg på hösten, 2015 var vi till Skottland.. Vi har nyligen gjort två (dyra) långresor (sept/okt -17 & månadsskiftet mars/april -18) så det är tveksamt om det blir ngt UK i år.. det känns inte heller så lockande just nu…

  Gilla

  1. Nej jag har aldrigt tyckt det var så skönt att komma hem igen. Däremot är jag hur redo som helst för en helg i Tyskland eller något.

   Gilla

 2. Jag älskar London och har varit där mycket de senaste åren. Men lyckats att åka dit när inte alla andra är där. Trist med utvecklingen du beskriver.

  Gilla

  1. Ja det är ju en underbar stad när den är lugnare. Nu höll vi oss till mina gamla hemtrakter i de norra delarna och åkte till andra delar vi gillar så det blev ok ändå men West End var förfärligt.

   Gilla

 3. Intressant med någon annans reflektion över Reading. Jag har bott här ett tag och mycket har ändrats till det bättre men jag känner igen det du beskriver om hemlösheten. Det finns många lokala välgörenhetsorganisationer och kyrkor som hjälper men problemen är så stora att det mer verkar vara plåster på såren. Council har ekonomiska problem (som så många andra instutioner) så jag vågar inte hoppas på några stora förbättringar tyvärr.

  Gilla

  1. Bra att höra från någon som ser det i vardagen också så jag inte inbillade mig att det blivit mycket mer. Uppdatera oss gärna. Har du bott på andra ställen i England att jämföra med? I York ser man det inte alls på samma sätt ens utanför murarna men det var ett tag sedan vi var där nu. Ja det är tur att det händer många positiva saker också.

   Gilla

 4. Vilken tråkig utveckling! Jag är bekymrad över utvecklingen i världen nu. Jag är i grunden framtidsoptimist men det som hänt och händer de senaste åren gör mig riktigt illa till mods. Trist med trängsel och magsjuka också men ska bli roligt att läsa mer om de positiva upplevelserna.

  Gilla

  1. Jag är också väkdigt illa till mods kring utvecklingen just nu och det stämmer inte alls med min personlighet eftersom jag brukar tro på mänsklig förmåga. Det händer för mycket, för fort nu och jag har halkat ner i mitt tonårsstadium igen, när jag kunde sitta och diskutera Kalla kriget med pappa på kvällarna.

   Gillad av 1 person

   1. Ja, det är läskigt. Flera tecken i tiden gör mig rejält orolig. Att nationalismen tycks öka på så många håll i världen är en sådan sak. Nivån och samtalstonen i politiken, också på många håll i världen är en annan. Vapenskrammel är en tredje. Polariseringen på nätet… Frågorna hänger dessutom ihop och samverkar så att utvecklingen riskerar att gå i fel riktning…

    Gilla

   2. Exakt. Polariseringen mellan storstad och de mindre regionerna. Väldigt tydlig i Brexit.

    Gillad av 1 person

   3. Ja, det också…

    Gilla

 5. T o m i min lilla stad i Wales har vi hemlösa.
  Och visst är det många européer som nu lämnar UK.
  Ja, det där med morden har verkligen tagits upp. Många är gängrelaterade.
  Krya på dej!

  Gilla

  1. Tack det är redan bättre. Ja hemlösa har ju alltid funnits men här hade det verkligen exploderat. Så pass att de alltså skyltar om det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 pund i London

Bortom turiststråken: Upptäck London på budget

Cornwall Reports

No pop-ups, no click-bait, just journalism. The only news website in Cornwall owned by its readers.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

%d bloggare gillar detta: