Att läsa på tåget

På en av Sveriges stora bloggportaler ligger jag högre rankad som bokbloggare än som resebloggare vilket jag bara tycker är roligt. Det finns minst lika många bokbloggare som resebloggare så det hänger inte på antal. Dags att leva upp till den där rankingen och äntligen skriva lite mer om böcker igen.

Jag är riktigt sent ute men nu har jag äntligen läst The Girl on the Train (Kvinnan på tåget) av Paula Hawkins, den psykologiska thriller som blivit både bästsäljare och amerikansk film. Du känner kanske redan till att boken har tåg i fokus och då speciellt det faktum att man från engelska tåg ofta ser rakt in i radhusträdgårdarna i förort efter förort. Därför har jag svårt att se att jag skulle få samma känsla av en amerikansk film fast den kanske är bra den också på sitt sätt.

Bokens huvudperson är alkoholisten Rachel vars man Tom lämnat henne för en annan när hon började dricka efter att förgäves ha försökt bli gravid. Alkoholen har gjort att Rachel också blivit av med jobbet men hon fortsätter ändå att pendla till London med alla andra på morgnarna så att hon som inneboende inte riskerar att kastas ut ur sin väninnas lägenhet där hon hyr ett rum. Under tågresorna kikar hon in i en trädgård inte långt från det hus hon själv delade med Tom och hittar på små historier om paret som bor där och som verkar ha det så bra tillsammans.

En dag försvinner kvinnan och fallet hamnar i tidningen. Rachel som desperat vill få känna sig behövd börjar nysta i det och inser att saker inte alls är vad de verkar någonstans i den här härvan. Jag vill såklart inte avslöja något om du inte läst boken men det är mycket psykologi i den.

Inledningen var bra och jag gillade det originella greppet med den alkoholiserade Rachel som berättare vilket sedan följs av kapitel där andra huvudpersoner blir berättare, ett grepp som gör att läsaren får helt olika sidor av vad som händer och hur huvudpersonerna uppfattar saker och ting. Efter detta kom några kapitel där jag mest tyckte Rachel var tröttsam och äcklig men jag läste vidare och bokens andra halva är ett enda rasande tempo mot en upplösning där alla bitar faller på plats, även om jag då gissat vem den skyldige var några kapitel innan det blev uppenbart. Absolut inte den bästa bok jag läst men definitivt läsvärt på grund av den lite annorlunda stilen och det där att vi ju alla ibland sitter och gissar saker om medmänniskor vi inte känner fast vi inte har en aning om hur de har det i verkligheten. Har du läst den?

10 kommentarer

 1. Tack för tipset!
  Intressant artikel nedan om Causton, inte så långt från mig,men har inte varit där.
  Önskar dej en skön söndag!

  Gilla

  1. Tack detsamma! Ja det finns mycket i Wallingford för att vara så liten.

   Gilla

 2. Ammi Grönberg · · Svara

  Har läst den. Den är så bra! 🙂

  Ammi

  Gilla

  1. Ja det var en ny sorts upplevelse.

   Gilla

 3. Marie Bonnevier · · Svara

  Ja, jag har läst boken för ett bra tag sedan och tyckte den var såväl spännande som annorlunda. Har inte läst på engelska på ett tag, men det är ju självklart det bästa. Annars spelar ju översättarens känsla och skicklighet stor roll. En ny favorit hos mig, som jag också rekommenderat till vår läsecirkel, var ”Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” av Gail Honeyman. Det är en bok som är rörande, dråplig men också har ett djup och en svärta. Författaren leder läsaren skickligt genom berättelsen och sanningen bakom det förflutna innehåller en oväntad förklaring. Mer vill jag inte säga, för då förstör man för de som ännu inte läst boken….

  Jag leder för övrigt själv en läsecirkel med träffar ungefär en gång i månaden och vi har som ambition att läsa olika typer av skönlitteratur och gärna från olika håll i världen, inte bara från Europa och USA. Det är roligt att träffas – vi har sällan samma åsikt om en bok och det är spännande att höra allas åsikter och kommentarer…

  Gilla

  1. Ja mitt problem är att jag ju vill läsa så mycket brittiskt som möjligt och ändå hinna med svenskt och världen i övrigt. Roligt att du nämner Eleanor Oliphant för den ligger nu på alla bokhandlarbord i England så jag har gått och sneglat på den på min resa.

   Gilla

 4. Undrar om det är en så’n där bok som man antingen tycker om eller inte. Jag tyckte den var urtråkig och har följdaktligen inte sett filmen. Blev faktiskt förvånad när jag hörde att den skulle filmatiseras, men någon såg tydligen något i boken som jag inte såg eller upplevde.

  Gilla

  1. Ja fast jag verkar ha varit mitt emellan. Retade mig som sagt i mitten av boken på Rachel och funderade faktiskt på dess storhet. Sedan tyckte jag den tog sig igen.

   Gillad av 1 person

 5. Åsa F M · · Svara

  Ja, jag har läst den och tycker som du – bra men inte det bästa jag läst. Självklart borde filmen utspelas i England, man har ju sett dessa trädgårdar från tågen så ofta.

  Gilla

  1. Ja det är så otroligt brittiskt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: