Deckarstad

Tittar du på Morden i Midsomer och undrar hur det är i verklighetens Causton? Välkommen till Wallingford som faktiskt inte bara är känt som TV-stad utan också för det högst verkliga faktum att Agatha Christie bodde här i 40 år, fram till sin död 1976, med sin andre make som var arkeolog. Jag kan inte hjälpa att jag undrar om hon inte saknade Devon.

Wallingford är en liten stad halvvägs mellan Reading och Oxford och bussen mellan de två stannar här om du inte har bil. Den kör också förbi byn Cane End med fina halmtak på husen uppe på Chilterns skogiga kullar och går nära Mapledurham som också har Midsomeranknytning.

Så fort du kommer in till Market Place känner du igen stadens gamla Corn Exchange som idag används som teater och det ser vi ju även i Midsomer där Cully dyker upp i olika teatersammanhang inspelade just här.

Caustons teater heter egentligen Corn Exchange.

Det vackra stadshuset är typiskt för gamla marknadsstäder och ytterligare en inramning av centrum tillsammans med den typiska gamla kyrkan St Mary-le-More.

Stadshuset

 

Stadens väldigt engelska kyrka

Det gamla slottet strax bortom High Street är från 1000-talets normandiska erövring. Idag bara en ruin men värt ett besök för den som snöat in på engelsk medeltid för här har kejsarinnan Matildas trupper klarat en belägring under 1100-talets inbördeskrig och detta är bara en av alla belägringar slottet överlevt utan problem innan det sedan länge var ett lyxigt kungligt residens tills Henry VIII tröttnade på det och det till slut förstördes under 1600-talets inbördeskrig.

En väg du kan köra hit är den som leder dig in över den gamla bron över Themsen och fortsätter in på High Street men många kommer via byn Winterbrook som vuxit ihop med Wallingford. Det är längs den här vägen Agatha Christies hus ligger och man kan se den blå plakett på huset som visar att en känd person bott här men det är svårt att ta något spännande foto på grund av en kämpahög häck. Vill du se Christies grav så kör vidare till byn Cholsey där du inte kan missa gravstenen där hon står som Malloran, det familjenamn hon bar genom sin man Max. Det går också en vandringsstig bort till graven men vi rekommenderades den inte då det snöat och regnat kolossalt i England veckorna innan vårt besök och det var lervälling överallt. Är det likadant under ditt besök så satsa på att läsa mer om Christie på stadens museum istället, eller ta dig direkt till Cholsey med tåg och gå på större gator ut till den fina kyrkan.

Cholseys St Mary från Oxfordtåget

 

 

Bo kan du göra på George Hotel längs High Street.

På muséet finns även en utställning om Midsomer för den som vill veta mer om Barnaby med familj och såklart en massa lokal historia från staden som fram till 1974 låg i Berkshire men plötsligt började tillhöra Oxfordshire. När du tröttnat på att gå runt kan du njuta typiskt engelska bakverk på Catherine’s Café på High Street men afternoon tea måste du förboka en dag förväg.

2 kommentarer

  1. har varit där – och kom levande därifrån, fick dricka öl med australiensare, Barnaby fick samtal…

    Gilla

    1. Haha, det var skönt att du överlevde och kunde ringa Barnaby.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: