Jag har lovat att inte fokusera fullt så mycket på det politiska längre men jag vet också att några av er uppskattar det och kan inte släppa det helt så nu blir det en lång sammanfattning av de senaste månaderna. Idag kom dessutom beskedet att Storbritannien bett EU om att slippa ange exakt datum för när övergångsperioden som börjar vid utträdet i mars 2019 ska sluta. Den ska helt enkelt träda i kraft när landet lämnar EU och därefter pågå tills de menar att de är klara. För mig känns det som när jag skrev om saken sist, som ett enda stort skådespel. Det pågår säkert saker bakom kulisserna och det känns som om den här perioden kommer att få sitt eget namn i historieböckerna, lite som Stora daldansen.

Ser ni skillnaden på de nya och gamla t-shirtar som säljs i Bryssel? Plötsligt så verkligt. Foto: Richard Barker
En jag inte nämnt alls i bloggen hittills är Torypolitikern Jacob Rees-Mogg som för ett tag sedan blev ordförande i en av de stora brexitgrupperna (jag vill faktiskt inte länka). Det har inte riktigt varit klarlagt vilka som är med i gruppen men igår läckte dess brev till Theresa May i vilket gruppen efterfrågar en ”hard brexit” med omedelbara handelsförhandlingar utanför EU (de kan inte vara glada över dagens fråga till EU). Det var underskrivet av ett sextiotal parlamentsledamöter varav en dessvärre är ledamoten för mitt kära St Ives. Rees-Mogg själv är av några sedd som ett stort hot mot May medan andra ser honom som omöljig premiärminister eftersom han är troende katolik och inte
den mest uppskattade hos partiets samarbetspartner i Nordirland. Hur som helst är denne Etongrabb med konservativa familjevärderingar en som just nu påverkar mycket och många. Är det inte otroligt hur ett politiskt parti kan tuffa på år in år ut med interna stridigheter?
Labour hoppas många fortfarande på medan andra gett upp tanken på att Corbyn ska bli EU-vän. Mitt i detta har det faktiskt bildats ett nytt parti som lockar alla sorters människor som är emot brexit. Med det brittiska valsystemet räknar jag dock inte med någon större framgång men de kan
såklart påverka opinionen och har fått flera politiskt aktiva att bli intresserade. Inspirerade av Macrons kampanj har de gett sig ut på kampanj för att riva upp brexit och i maj testas de i sina första lokalval.
Apropå Nordirland som är en så viktig knäckfråga för brexitförhandlingarna så är läget nu extra spänt mellan partierna där igen efter att förhandlingar om skydd för det irländska språket har strandat i den regionalpolitiska församlingen i Stormont, Belfast. Frågan om att skydda iriskan kom efter ett uttalande av en församlingsledamot 2014 som tyckte att ”tack herr talman” på irländska lät som ”curry my yoghurt can coca coalyer” vilket upprörde oppositionen som sade sig ha hört liknande förr. Nu har ledamotens parti (se länk) beslutat att det blir ett nej till ökat skydd av iriskan från deras håll och därmed har hela det lokala regeringsbildandet omöjliggjorts igen trots att det nu är viktigare än på mycket länge att det fungerar. I normala fall hade partierna sedan fredsavtalet gjort allt för att lösa frågan men i ljuset av brexit blir det istället en strid av det hela.
Storbritannien måste inte gå ur alla EU-samarbeten om brexit blir av. Flera icke EU-länder är medlemmar i dess olika institutioner när de tillåter detta, ofta sådana med väldigt gränsöverskridande frågor. En stor sådan institution är Euratom som med sitt fördrag reglerar frågor om civil användning av atomteknik. Nu vill regeringen ändå lämna även detta och har skickat ett
lagförslag vidare till Överhuset där jag inte vet hur det har gått. Man vill helt enkelt ha friheten att köra sitt eget race även om man säger sig vilja förhandla fram ett framtida samarbete. Det här vore en särdeles olycklig konsekvens av brexit med tanke på ämnet. Det planeras för fler brittiska kärnkraftverk och nu kan ingen säga om europeiska strålsäkerhetsexperter är välkomna vid sådana byggen längre. Än värre är att britterna hotar att skicka tillbaka radioaktivt avfall till alla de länder
som skeppat det till bearbetningsanläggningen vid Sellafield i norra England om förhandlingarna inte går som de vill, däribland Sverige som visserligen inte exporterar mer nu men gamla rester av sådant här är ju inget som försvinner i en handvändning som vi alla vet. Fler transporter av avfall runt om i Europa än de som redan görs kan alltså bli verklighet. Många som har med NHS och sjukvårdsfrågor att göra är också väldigt oroade för att allt detta ska innebära förseningar i leveranser av radioaktivt material till cancerbehandlingar och annat i vården för britterna.
En partiöverskridande grupp i parlamentet har med hjälp av branschorganisationer tittat på frågan
om framtida tullkostnader för livsmedelsproducenter och bett regeringen att skapa en uppbackningsplan för producenterna om de inte ska gå under. Till exempel exporterar fåruppfödare i Wales och Nordirland tydligen 90% av sitt kött och skulle enligt rapporten inte klara en vad de tror 50%-ig kostnadsökning för den exporten. Som en följd av konstnadsökningar kan mat bli dyrare för vanliga konsumenter också för någonstans ska man ju få in pengar och det gäller naturligtvis också för oss i Sverige som importerar. Till exempel kött och ost kan bli upp till 30-40% dyrare att exportera eftersom just kött och mejeriprodukter är värst utsatta. Visst kan det för britterna gå att handla billigt med USA men då får man kanske sänka kvalitetskraven och acceptera deras klordoppade kyckling. Gör brittiska konsumenter det? Grönsaker odlas mer av på den brittiska hemmafronten och de är billigare men där är det istället att få dem plockade som är problemet nu när så få EU-medborgare söker sig till Storbritannien. Däremot har brexitvännerna redan fått jubla vid grönsaksdisken efter att flera snabbköp gjort om förpackningarna till brysselkål. Den heter nu helt enkelt något i stil med brittisk rosenkål.
Mitt i detta kommer också rapporter om hur diskrimineringen av EU-medborgare ökar. De ombeds visa papper på att de får stanna för att få jobb, hyra bostad eller ta bostadslån. Det förekommer också att de inte får ansöka om att dela upp betalningen när de handlar trots fast inkomst och det har till och med hänt att deras resor avbokats. Allt detta är olagligt och undersöks nu men kommer sig såklart av att värdar och arbetsgivare plötsligt kommer undan med det i det nu hårdare klimatet. Kan det vara så här illa, tänker jag förtvivlat och inser återigen att även om det aldrig blir något brexit så har något gått sönder i landet.
Till sist något som visst inte blev någon stor sak i svensk media men Sveriges ambassadör i London, Torbjörn Sohlström, har intervjuats av BBC:s John Humphrys som du kanske känner igen från TV-frågesporten Mastermind. Humphrys har därmed åter hamnat i rampljuset av fel anledning (sist var det när han skämtade om
att BBC:s kvinnliga anställda efterfrågade samma lön som männen) eftersom han frågade vår ambassadör om vi i Sverige skulle börja prata tyska som andraspråk i samband med brexit. Han fick ett diplomatiskt svar att vi inte skulle det. Du hör intervjun här.
Jag har följt Brexit med en vanlig människas intresse och bildat mig en helt egen uppfattning. Rent krasst så trodde jag att man i Bryssel hade klara regler för hur det skulle gå till om ett land skulle välja att lämna EU. Detaljstyrt helt enkelt. Nu är det bara ett rent spektakel. Man kan tycka vad man vill om utträdet för Britterna, men en folkomröstning talade om att majoriteten ville lämna. Enligt mig skulle det ta ca ett halvår att lämna. Efter det skulle man kunna förhandla om vad man skulle kunna vara en en del av.EU finns nog inte i nuvarande form om 15-20 år. Skutan är för svår att styra!
GillaGilla
Bryssel HAR klara regler för hur man lämnar. I det ingår att man har två år på sig efter att man aktiverat artikel 50 (som till stora delar författats av en britt ironiskt nog). Det är under dessa två år man ska diskutera och det är inte hur detaljstyrt som helst (medlemsländerna vill ju ha vissa friheter, det ligger i själva systemet just nu att vi inte är federala) och britterna har sjabblat bort en massa tid. Kanske avsiktligt, kanske för att det är så komplicerat.
En majoritet ville inte lämna. Många röstade inte ens.
GillaGilla
”så har något gått sönder i landet” Bra formulerat för visst känns det så. Jag undrar lite över ett år kvar. Jag läste nå’nstans att förhandlingarna måste vara klara innan för sedan ska de godkännas av alla parlament för att det ska kunna bli ett utträde i mars 2019. Vet du om det stämmer?
GillaGilla
Ja det är ett år till lämningsdatum men ja, det måste godkännas först, definitivt. Kaoset rullar på. Det känns verkligen som om något gått sönder även om det aldrig blir något brexit.
GillaGillad av 1 person
Jag har inte följt Brexit-debatten på nära håll. Men hur tror du det kommer att påverka dig som privatperson?
GillaGilla
Det beror på hur framtiden blir för den som är EU-medborgare och inte befinner sig i Storbritannien nu INNAN lämnandet. Blir det ett framtida avtal som gör att vi även framöver får rätt att bo och jobba i Storbritannien? För min man är det samma fråga fast tvärtom. Får han bo var han vill framöver, inklusive Sverige?
Utöver det är det frågor om vi kan fortsätta gå i samma passkontroll när vi reser dit senare eller om det blir som förr för mig med svenskt pass som då får extrafrågor i egen kö. Det kommer ett inlägg om de eventuella nya reglerna för detta framöver.
GillaGilla
Jag orkar tyvärr inte följa med i dessa dumheter. Blir bar arg och ledsen. Vet att jag borde göra det, men………
GillaGilla
Nej jag tappade orken lite i höstas själv. Det kommer och går.
GillaGilla
Jag vill bara härifrån, fortfare än kvickt 🙂 älskar fortfarande England och har så många fina vänner här och har inte haft några problem varken med att köpa, sälja eller hyra bostad eller några problem att få jobb men själva inställningen till Europa och invandring går mej på nerverna så till den grad att jag snart inte står ut.
GillaGillad av 1 person
Mig också trots att jag inte bor där. Kommentarsfälten i tidningar flödar av okunskap och hat och det är visserligen mer av den varan över hela Europa nu men ointresset att ta till sig mer kunskap känns jobbigare i England.
GillaGilla
Har inte insett vilken källa till brittisk-kunskap detta är på andra plan än resor. Kul att läsa! ps gissar att du menar 2019 och inte 1919.
GillaGillad av 1 person
Haha, tack, visst menar jag 2019. Ja här avhandlas alla möjliga ämnen bara de är brittiska. 🙂
GillaGilla
[…] över tjänsten som premiärminister. Hela 36% stöd tycks BoJo ha av partivännerna och inte minst Jacob Rees-Mogg som jag skrivit om förr ger honom stöd. Mannen som ljög ihop grejer på en stor röd buss innan folkomröstningen har […]
GillaGilla