Lantbrukare i vått och torrt

Det har blivit en del Yorkshire på sistone och fortsätter idag för igår kom nyheten jag gått och väntat på i några år – Hannah Hauxwell har lämnat oss i den aktningsvärda åldern av 91. Jag har länge tänkt skriva om henne och nu blev det självklart.

Vem var då Hauxwell? Jo, en dam född 1926 i Baldersdale utanför Barnard Castle i Yorkshire Dales och uppvuxen på gården Low Birk Hatt Farm. Idag tillhör trakten County Durham men innan den hatade regionsreformationen 1974 var det Yorkshire.

Hauxwell blev känd genom dokumentärfilmen Too Long a Winter från 1972 där filmaren Barry Cockroft på Yorkshire Television följde några av de lantbrukare som bodde i Baldersdale och försökte överleva. En av dem var Hannah Hauxwell som levde på mellan två- och trehundra pund om året medan den brittiska medellönen var tvåtusen pund!

Hannah levde på föräldragården ensam med sina djur och hade inte ens elektricitet fram till 80-talet. Filmen visar en kvinna som inte ens fyllt femtio men är märkt av hårt arbete. Samtidigt är hon älskar hon sin plats på jorden och vill inte bo någon annanstans och Cockrofts fantastiska och svepande foto gör att alla vi andra vill flytta dit omedelbart vi också. Många människor rördes av filmen och skickade mat, pengar och andra förnödenheter men Hannah fortsatte spara och köpte bara fler kor för pengarna för att ha en att sälja varje år.

Det är underbart att höra hur hon pratar med den busiga tjur hon måste gå tre kilometer med ner till grannen eftersom han ska ta den till marknaden. Hela hennes språk är förövrigt fascinerande. Visst pratar man i Nordengland med ett nästan skandinaviskt uttal här och där men Hauxwell har detta blandat med något som låter nästan walesiskt. Är det en gammal släng av det keltiska västra Yorkshire har jag länge undrat.

Uppföljaren A Winter Too Many är gjord 1989 med elektricitet i huset. Till slut fick hon dock sälja gården och flytta in in ett hus i närmsta by när kroppen inte orkade längre vilket jag minns som en stor nyhet i York i mitten av 90-talet.

Du kan se både uppföljaren och andra små filmer på YouTube men jag börjar med att länka till den där första filmen. Hauxwell kommer sexton minuter in i filmen men ni som är anglofiler kommet vilja se filmen från början för otroliga bilder på fårskockar som drivs ner för berg och för att få se hur fårhundar letar reda på får som gått ner sig i den djupa snön och inte syns alls. Det här är Herriot på riktigt.

 

6 kommentarer

 1. Yvonne. · · Svara

  En sorglig dag att höra om Hannah`s bortgång och dokumentärerna är värda att se. En äng vid Low Birk Hat blev uppkallad efter henne ”Hannah`s meadow”. tack för ditt fina inslag om Hannah Hauxwell. R:I:P

  Gilla

  1. Jag älskar verkligen dokumentärerna. Fåren under snön…

   Gilla

 2. Yvonne. · · Svara

  Litet tips för ett alternativ till Uk. Seamax Ferries Nytt för 2018. Great Yarmouth to IJmuiden.

  trevlig helg.

  Gillad av 1 person

  1. Tack det får bli lite om detta i ett inlägg om resenyheter jag har på gång snart. Hoppas de lyckas – där nere finns ju konkurrens.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Åh, detta måste jag se men har inte tid just nu.

  Gilla

  1. Ja det måste du. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: