En annan sorts tekaka

Vinden får balkongräcket att skaka ikväll och även om det inte är särskilt kallt så hittar den in under jackan. Det är då suget efter toasted teacakes griper tag i mig. Den brittiska tekakan liknar inte alls den stora ljusa som vi gör smörgåsar av i Sverige och som jag växte upp med att mormor bakade och att jag senare åt med allt för god aptit i matsalen på Göteborgs stadsteater där mina föräldrar jobbade. Nej, den här är mindre och sötare och innehåller ofta russin eller torkad frukt men inte alltid. Gemensamt för alla varianter är att de är allra godast roastade med smält smör och en kopp te.

 

soulfood

Toasted teacake i all sin härlighet.

 

spurriergate

Spurriergate Centre i St Michaelskyrkan

Det här är riktig ”comfort food” för mig och något som gör en kall och regnvåt människa nöjd igen. Även om téet inte är högkvalitativt alls där det serveras i något typiskt engelskt frukostcafé med immiga rutor snarare än på tjusiga ställen så är det varmt och tröstande och en alldeles fantastisk helhetsupplevelse av när Storbritannien är som bäst. För min del tänker jag alltid lite extra på York när jag ser dem. Det var helt enkelt där jag upptäckte dem och det var något jag kunde unna mig även på min låga lön just där. Dessutom känns de mer nordliga. Visst kan du hitta dem längre söderut också men de enkla varianterna utan krusiduller finns här och det är också här klimatet inbjuder till provsmakning. Det enkla i norr går hand i hand med att de ofta serveras i någon av alla de kyrkor som gjorts om till caféer och samlingslokaler för välgörenhet. I York rekommenderar jag Spurriergate Centre där du kan fika i den gamla 1800-talskyrkan St Michael’s med anor från medeltiden (ej att förväxla med St Michael le Belfrey, kyrkan där Guy Fawkes döptes, i skuggan av York Minster). Hit är alla välkomna och den som behöver en lyssnande medmänniska i synnerhet. För barn finns en lekhörna och utöver mina älskade tekakor finns här massor av andra engelska bakverk och mer matiga saker på menyn till en rimlig peng.

Uppdatering 6 juli 2018: Spurriergates café begärdes i konkurs 5 juli. Kvar är tack och lov välgörenhetsorganisationen men tekakorna får allmänheten hitta på andra caféer.

5 kommentarer

 1. När jag bodde utanför Hull så brukade jag åka till ett bageri i själva Hull där dom bakat tekakor sedan gamla tider och som du avnjöt dom med smör och en god kopp te. Himmelskt!

  Gillad av 1 person

  1. Verkligen. Så gott.

   Gilla

 2. Toasted teacake min absoluta favorit!!!!!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är den underbar?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: