Bildbomb från York

York är verkligen en underbar stad att turista i och för att ha bott där har jag bloggat ovanligt lite om den. Jag tror jag var rädd för att överdriva det i början så det blev tvärtom. Dessutom blev jag som ny bloggare inbjuden att gästblogga hos Resia och valde då York för att ge deras läsare något annat än London och södra England och då ville jag inte repetera allt jag sagt där i min egen blogg efteråt.

Sedan dess har jag skrivit lite om restauranger, barer och boendetips i staden liksom om ett par muséer men här kommer en bildkavalkad för det finns så otroligt många vackra vyer i denna historiska stad och bilder som saknar ett inlägg. Håll till godo!

 

 

King’s Square mitt i centrum hade fram till 1930 en kyrka men är nu ett helt omgjort torg. Här huserar de flesta av stadens gatuartister och musiker vilket beror på att man alldeles runt hörnet precis som bilden säger hittar stadens vackraste gata, The Shambles.

Det sägs att The Shambles är Englands mest fotograferade gata. Hur det nu än är med den saken så är den svårfotograferad. De pittoreska gamla husen står trångt och kastar skuggor som kontrasterar svårt mot bakgrunden. Svårast av allt för fotografen är dock att gatan så gott som alltid är full av turister. Det är lite som med Taj Mahal, kom tidigt på morgonen eller på vintern när det är färre besökare. Gatan heter som den gör för att stadens slaktare en gång huserade här. Nu finns bara ett fåtal kvar vid marknaden runt hörnet eftersom hygienreglerna ändrats, hyrorna dragits upp av politiker från södern och York fått fler turister vilka inte vill se vad som helst. Idag finns här istället souvenirbutiker, hantverk och tea rooms. Ibland kallas gatan även Harry Potter Street och har nyligen fått en butik om hela världens favoritmagiker men snälla, fortsätt kalla den The Shambles. Det bor människor i York och de vill inte bo i Disneyland, tro mig.

 

 

Stonegate är stadens stora gågata för turister (lokalbefolkningen håller sig till Coney Street men den börjar lida av samma sak som svenska gator när näthandeln tar över mer och mer av vardagsshoppingen). Här finns allt du kan tänka dig i form av belgisk öl, skotska svärd och annat som får dig att känna att du är just i York…Mellan allt turistigt hittar du faktiskt också en bra cocktailbar, underbar lokal glass med rabarber från Brymor, den jättevackra puben The Punch Bowl (se mitt inlägg hos Resia ovan), en mindre version av Betty’s Tea Room och den kända spökpuben Ye Olde Starre Inn vars skylt hänger över hela gatan och visar att du kommit rätt. Längst bort går gatan över i Minster Gate med min favoritbokhandel och den stora minstern tronar mycket riktigt i fonden hela vägen upp längs gatan. Missa heller inte att kika in i gränderna längs gatan.

 

 

Gränder finns det massor av innanför Yorks murar, vissa skyltade och andra inte, så ge dig tid när du promenerar omkring. Här är en vid spökpuben The Golden Fleece. Många kan du se på någon av stadens spökvandringar.

 

 

I min svärfars gamla barndomskvarter vid Walmgate hittar man en av Yorks mest kända restauranger, The Blue Bicycle som ligger alldeles vid ån Foss och därför ibland svämmar över vintertid. Strosa gärna ner hit för att slippa de allra största turistströmmarna och se en genuin del av centrala York.

 

Längtar jag tillbaka till York? Jodå, det händer även om jag vet att det råder viss spänning mellan lokalbefolkningen och studenterna och att jag själv skulle stå med en fot i vardera längret som vanligt som svensk med familj härifrån. Varje gång vi är här känner jag mig rofylld och hemma och kommer precis ihåg varför jag valde att flytta just hit. Det kommer garanterat inte gå lika lång tid innan ni får nästa bildbomb härifrån med allt som inte fick plats idag.

12 kommentarer

 1. Längesedan jag var i York, men definitivt värt att se.
  Bra nyhet för mej nedan, flyg Göteborg – Bristol!
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Ja du har ju en toppenförbindelse om du hittar bra pris.

   Gilla

 2. Yvonne. · · Svara

  Så fint i York och längtar tillbaka. Inte långt från min gamla bostad. Väntar med spänning på nästa kavalkad av foton från York.

  Gillad av 1 person

  1. Var bodde du? Har jag frågat det?

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Åh – längtar tillbaka…

  Gillad av 1 person

  1. Ja man blir lite sugen bara av att skriva inlägg…

   Gilla

 4. Jag bodde i Anlaby och tog ofta bilen till hedarna och York. Bott i Watford , Essex och Suffolk.

  England är så vackert och så mycket att se.

  Gillad av 1 person

  1. Ja Suffolk kom jag ihåg men inte Yorkshire fast jag har i och för sig något minne av att vi pratat Beverley?

   Gilla

 5. Helt perfekt inlägg för mig, inkl det du skrev för resia, då jag befinner mig i York i detta nu! så fin och mysig stad! Ska genast kolla upp några av tipsen! Tack:)

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Det ser ut som om ni har det hur mysigt som helst.

   Gilla

 6. Ja Beverley ice cream och åkte runt i Yorkshire. Ett vackert landskap man aldrig tröttnar på.

  Gilla

  1. Nej det är där jag känner mig som mest hemma och alltid har gjort.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: