Blodigt brittiskt på TV

Många har frågat mig om hur man bäst ser brittisk TV live nu när FilmOn inte längre är gratis eller ens har alla kanaler. Att ha BBCBrit i sitt kabelutbud gör ju varken till eller från eftersom många av de roliga engelska serierna görs för andra kanaler och dessutom är den så urusel. Ständigt bara en massa repriser av QI och TopGear som man redan har på de svenska kabelkanalerna och så Live at the Apollo och Graham Norton Show. Detta utgör 80% av vad BBC vill sälja till oss i utlandet. Hur är det möjligt??? Inte ens deras egna nyheter går att följa för den andra kabelkanalen är BBCWorld och visst är det bra med annan vinkel än svensk på världsfrågorna men de är ju just världsfrågor medan vi anglofiler vill veta vad som händer i Hemel Hempstead och Hexham.

Det har tagit tid att svara eftersom jag letat alternativ och svaret blir att det faktiskt inte finns någon enkel lösning utan nästan alla menar att du i så fall helt enkelt måste installera VPN på din dator vilket, förenklat, får utländska sajter att tro att du är i deras länder. Vilket som här från Sverige är snabbast, pålitligast och mest prisvärd kan du läsa mer om hos bland annat PC för alla som senast tog upp ämnet i november nu i år. 

Medan detta kan kännas bökigt och inte helt bekvämt så kan vi glädja oss åt att vanlig streaming i alla fall ger oss chansen att se många riktigt stora brittiska serier enklare än förr. Många har introduktionserbjudanden på en månad med fri uppsägning om du inte provat tidigare och vill se hur det fungerar. Ikväll är det på HBO Nordic premiär för BBC:s uppmärksammade serie Gunpowder om Guy Fawkes och hans kumpaner i parlamentshusets källare. Jag har tjuvkikat lite på nätet och tänker titta även om jag inte har några jätteförväntningar på historisk exakthet utan tror att det blir mer spektakulärt. Fördelen med att strömma är ju också att jag kan titta lite när jag vill så det gör inget att jag vill äta middag med familjen innan jag börjar titta på något blodigt drama och ja, blodigt är det ofta sena kvällar vid min TV för jag har två serier jag raskt fastnade för och nu ser de senare säsongerna av. Den ena är Luther om den temperamentsfulle kriminalaren med samma namn som får alla Londons jobbigaste mördare på sitt bord. Gestaltad av Idris Elba vandrar han fram i sin rock och skyr inga farliga situationer och farligt blir det. Serien känns väldigt realistisk när det gäller att visa just äckelkänslan av mord. Att jag tittar på just den har att göra med att skådespeleriet känns bra, att serien har mycket psykologi i sig och inte bara våld och att karaktären Alice tidigt dök upp och slog an en ton med sin galna men hyperintelligenta personlighet. Dessutom bjuder serien på en otrolig Londonkänsla och nu menar jag inte Piccadilly Circus utan kommunala bostäder i tegel med loftgångar, lokala High Streets med bussar och butiker och så tusen och åter tusen järnvägsbroar och svepande foto över allt sammans från ovan.  

Cillian Murphy är perfekt i rollen som Tommy.  Foto: Tim Cornbill (Wiki Commons).

Den andra serien jag älskar är Peaky Blinders på bland annat Netflix där irländske Cillian Murphy (känd som Scarecrow i Batman) spelar klanhövdingen Tommy i gangsterfamiljen Shelby som håller Birmingham i ett fast grepp. Det är tiden efter första världskriget och de snygga kepsarna bärs inte bara för att de var moderna utan för att de går att sy in rakblad i, därav seriens namn. Familjen Shelby börjar tjäna sina pengar på hästkapplöpningsvad men utökar sitt gangesterimperium mer och mer genom seriens gång. Som om det inte räckte med att de själva är våldsamma så är även allas vår Ivanhoe-riddare Sam Neill med i serien och spelar en nordirländsk polis som får Brian Guilbert att verka rena Nalle Puh. Har Tommy alls några känslor eller är det bara våld? Jodå, både för människor och hästar har det visat sig. Dessutom har serien modern musik som känns som om den en gång uppfunnits för det forna industrilandskap i Birmingham som serien huvudsakligen utspelar sig i och de coola människor som rör sig i det. Man kunde tro att kvinnorna är helt bortglömda med en sådan här handling men det är de inte för det här är ett verkligt familjeimperium och dessutom ett där de ibland tröttnar på männens vansinnigheter och sätter ner foten även om de lika ofta får se sig överkörda. Serien är bra för att den skildrar livet under mellankrigstiden och hur England moderniseras mitt i alla dessa gangstertrådar. Om Luther känns i blodigaste laget för dig så ska du undvika Peaky Blinders för här är det rejäla slagsmål och det sparas inte på effekterna men bra TV blir det och kanske tycker du att den här typen av gangstervåld är enklare att se än dagens hemskheter. Cillian Murphy är klockren i rollen och dras också in i några politiska händelser – självaste Churchill är faktiskt en sidofigur serien igenom. 

Blodigt värre blev det här och jag var faktiskt inte säker på det när jag började skriva inlägget men tittar du på de här kanalerna så kan du enkelt varva med alla julkomedier och romantiska filmer de också visar. Satsar du på HBO Nordic kan du dessutom se Jamaica Inn på nyår, med flera bekanta ansikten i rollistan. 

3 kommentarer

 1. Vi följer Peaky Blinders. Min man gillar den, men jag tycker den är lite för blodig för min smak.
  God Jul! Nadolig Llawen!

  Gilla

  1. Ja som sagt, blodig är den men sååå bra.

   Gilla

 2. VPN fungerar bra, jag skiftar mellan två stycken. BBC är lite strulig ibland, men det brukar lösa sig. SVT kan också vara lite sur ibland. Sett mer britisk tv i juldagarna än svensk, bl a två bra serier.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: