En god bok och en kopp te

Nobelfesten är i full gång. Har du läst något av litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro? Själv har jag bara läst The Remains of the Day (Återstoden av dagen) som ingick i läslistan den termin jag läste engelska på universitetet och kanske var det tvånget som gjorde att den inte blev någon favorit. Jag kanske inte ska skriva för mycket om vad jag tyckte eftersom jag ser att jag inte har något inlägg om den på bloggen än men jag tyckte iallafall inte att jag fick någon kontakt med bokens karaktärer och har senare inte varit så sugen på att läsa mer av Ishiguro. Efter den senaste månadernas prat om honom har jag dock blivit lite sugen på att kika på någon mer bok för man förändras ju själv också och det här var i början av 90-talet. Har du någon du vill rekommendera?

När jag bodde i York hade jag i mina hemkvarter en bokhandel, Blakes Head, som utöver billiga böcker om Storbritannien, klassiska verk och barnböcker också hade ett café. Där fanns vegetariska rätter och fika och oj så ledsen jag blev när den häromåret lade ner. Just det här med bokhandlar som har café är stort i Storbritannien och har på senare år spridit sig till Sverige till min stora glädje men de är fortfarande mysigare och många fler på andra sidan Nordsjön. Även där har de stora bokhandelskedjorna startat samarbeten med stora cafékedjor men där finns också plats för så många individuella bokcaféer. Här är tre fina i London.

Litterära Bloomsbury. Foto: Mike Quinn (WikiCommons)

Books for Cooks

Det här är bokhandeln där böckerna handlar om mat och många av er har säkert varit på denna mycket kända adress i Notting Hill, inte långt från marknaden på Portobello Road. Det är därför inte så konstigt att här finns en liten restaurang längst in i butiken för man måste ju provlaga alla roliga recept man säljer, både för att sälja vidare och under kurser i matlagning. Kom hit och hitta en bok om mat du inte visste fanns.

Joseph’s Bookstore / Café Also

Ishiguro bor i stadsdelen Golders Green i de norra delarna av London där Joseph’s är lite av en institution. Stadsdelen har sedan slutet av 1800-talet en judisk kyrkogård och det var nog detta som lade grunden till att göra den populär bland många av stadens judiska familjer. Där Ashbourne Avenue möter den stora, långa Finchley Road ligger bokhandeln som såklart säljer mycket judisk litteratur men också övrig världslitteratur. De anordnar också författarkvällar och jag kan tänka mig att det är riktigt bra sådana så här i norra London med tanke på hur många författare som bor i stadsdelarna häromkring som Hampstead och Highgate. Konsten på väggarna är till salu och cafét skryter med unika, hemlagade rätter.

London Review Bookshop

Bokhandeln som är länken till den världsberömda litterära tidskriften med samma namn (London Review of Books). Även här finns det spår av Ishiguro för nu är vi i Bloomsbury alldeles vid British Museum och runt hörnet från hans förläggare så vill du gå i nobelpristagarens fotspår är det här du ska starta. Bokhandeln har en blogg och massor av evenemang som du hittar på hemsidan. Caféet är känt för sina bakverk och sitt te även om de också har andra lättare rätter. Ge dig själv ordentligt med tid när du kommer hit för det här är beviset på att Bloomsbury håller ställningarna som det litterära Londons centrum.

6 kommentarer

 1. Christel · · Svara

  Jag lyssnade färdigt på Återstoden av dagen förra veckan och jag tyckte mycket om den, men jag älskade Never let me go som jag läste för några år sen! Googla inte handlingen i förväg, den vinner på att läsas utan någon förförståelse tycker jag.

  Gillad av 1 person

  1. Tack. Nej då ska jag inte googla något.

   Gilla

 2. Har inte läst Nobelpristagaren.
  Var i Stockholm på Nobeldagen, lite kul att stå vid fönstret och se Stadshuset och på samma gång se vad som hände där på TV.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, stereo! Har ni kvar någon snö? Dotterns kusin uppe i Mold fick också massor.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Har inte läst honom men filmen ”Återstoden av dagen” är en av mina favoriter!

  Gilla

  1. Jag tyckte den var välgjord men inte heller där blev det en favorit tyvärr.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: