Dagens snackis Nordirland

Idag är brittisk press full av ”Breaking news”. Det gäller Nordirland där det nu tydligen med EU arbetats fram en plan för hur handel och gränskontroller ska kunna fungera efter att britterna lämnat EU. Just denna fråga har tillsammans med vilken avgift som borde betalas till EU för pågående projekt och annat man redan är involverade i varit den stora stötestenen i förhandlingarna med EU.

Senast i helgen såg jag på svensk TV (tack för en mer frekvent och tydlig rapportering de senaste månaderna!) en intervju med en irländsk champinjonodlare som nu öppnat en andra odling på andra sidan den ännu öppna gränsen, inne i Nordirland för att kunna fortsätta sin handel även med Storbritannien i framtiden eftersom det är vad en stor del av hans företag bygger på. Han är såklart bara en av alla de som skulle drabbas om gamla tiders gränskontroller återinfördes. Själv har jag en bekant som vuxit upp vid gränsen och minns hur de i skolan hukade när det hördes skottlossning. Naturligtvis vill ingen tillbaka till det.

Nu verkar alltså ett nytt förslag ha lagts fram som skulle betyda att Nordirland får en särställning och fortsätter att vara en del av EU:s gemensamma marknad. Jag har själv inte fördjupat mig i det eftersom nyheten just kommit ut även om alternativet tidigare snurrat runt i pressen men då har det verkat så osannolikt. Blir brexit av och detta en del av lösningen för Nordirland så har man kommit en bra bit i att undvika framtida konflikter i de olika politiska grupperingarna där och deras relation till Irland. Samtidigt är det långt ifrån färdigt. De senaste månaderna har man mer och mer kunnat läsa hur Irland skulle lägga sitt veto om förhandlingarna skulle sluta allt för ofördelaktiga för hela ön. Dessutom bildade Theresa May i somras sin svaga regering med hjälp av nordirländska DUP som verkligen inte kommer att gå med på något som i deras ögon försvagar Nordirlands ställning. Mitt i allt detta känns det också som en nyhet som inte minst skottarna kan känna är orättvis. De grupper för ett fortsatt EU-medlemskap vilka jag följer i sociala medier verkar också de diskutera hur nyheten nu tas emot i Skottland och tidningarna har redan skrivit om nya krav från Londons borgmästare Sadiq Khan. Det här kan alltså leda till stora inre spänningar på flera sätt.

Det enda som avslöjar en gräns idag är skylten som säger km/h istället för miles på ena sidan.
Foto: Killeen School Road av Oliver Dixon (Wiki Commons)

Medierna rapporterar också allt oftare om hur fler och fler britter nu vill ha en andra folkomröstning, en om accepterande av utträdesvillkoren. De har helt enkelt upptäckt att brexit inte verkar ge det som utlovats. Tro dock inte att alla för den sakens skull ändrat sig. Många vill se sitt land oberoende oavsett en sämre ekonomi. De menar att det bara är några tillfälliga hundår de får gå igenom för en bättre framtid senare.

Själv tror jag inte ett dugg på att det blir annat än sämre, utom möjligen för en del bönder som kan vinna på enklare regler lite som norrmännen med sitt fiske. De allra rikaste britterna är till exempel inte intresserade av EU:s nuvarande arbete mot skatteflykt eller att sådana direktiv skulle införlivas i nationell lag. Istället blir det utan EU säkert ännu lättare framöver att flytta snabba pengar som aldrig kommer allmänheten till del. En folkomröstning till tror jag däremot inte heller på. Hur skulle människor kunna ta ställning till denna komplexa fråga bara för att de får en sammanfattning av några hastigt uppkomna förhandlingsresultat? Det kan bli en ännu rörigare soppa. En som fortsatt enträget jobbar för att stanna kvar i EU är den tidigare premiärministern Tony Blair som tyvärr tappat mångas förtroende efter hur han hanterade Irak. Hans arbete hade nog annars fått mer uppmärksamhet av allmänheten. Däremot har många så kallade ”remainers” liksom han insett att man inte kan omvända de människor som värderar oberoendet framför allt utan att man måste respektera deras åsikt och hitta andra vägar att nå fram med sitt budskap.

 

 

 

4 kommentarer

 1. Och i fredags kom nyheten om överenskommelsen om expats utomlands och utlänningar i UK. Jag har inte läst den så noga, men förstod att det tog bort oron för några engelsmän här på ön.
  Blir det så många specialavtal så att det kanske hade varit enklare att stanna kvar…!? 😉

  Gilla

  1. Ja de som röstat för att stanna i EU är rasande på att brexitröstande britter bosatta utomlands får stanna kvar i EU-länder fast de röstade ut människor på hemmaplan.
   Det här kommer bli väldans urvattnat innan landet gått ur.

   Gillad av 1 person

   1. Jag kan fortfarande inte förstå hur de resonerade som bor utomlands, men inte vill att utlänningar ska bo i UK. Ologiskt. Eller kanske speciell brexit-logik? 😉

    Gilla

   2. Storslagen brexitlogik.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: