Fem fantastiska slott

Storbritannien har så många slott att det är hopplöst att plocka ut bara ett så jag har gjort en hel lista, inspirerad av bloggen Ladies Abroad där Lena efterlyser fler slott att besöka.

Slott vid hav och sjöar skulle kunna få sin helt egna kategori med ställen som Bamburgh i Northumberland känt från 80-talsfilmen Ivanhoe och de slott som Annika med bloggen Resfredag listar i Skottland. Även norra Wales har slott vid havet och fyra av dem är världsarv eftersom de byggts som en försvarslinje under kung Edward I:s tid, han som gav sig på att försöka kuva både skottar och walesare med blandat resultat och som gav upphov till titeln Prince of Wales som används av kungafamiljen än idag. Hans nav i området var det ökända Caernafon men själv tycker jag Harlech på sin kulle är maffigare och älskar Conwy för att man kör rakt igenom slottet med tåg, var annars gör man det? Du kan bo på Mill Cottage alldeles vid slottsmurarna om du vill upptäcka området.

Mina egna favoritslott är en blandning av kända och mindre kända av olika storlekar. Det är också av helt olika anledningar jag fastnat för dem och de är alla slott med försvarshistoria snarare än imponerande herresäten vilket också gör att flera är slottsruiner men ändå välbevarade sådana. Den observanta läsaren ser att det bara är engelska slott vilket inte beror på något annat än att jag har speciellt känslosamma historiska och geografiska länkar till just de här fem slotten.

Middleham

Jag är ett stort fan av Richard III som ni följare vet och det lilla slottet i norra Yorkshire är platsen där han växte upp och träffade sin blivande hustru Anne. Nu är det inte bara därför jag älskar det utan också för att man från slottets torn kan se bort mot Castle Bolton (det dräller av slott i Yorkshire) och Wensleydale men också rakt ner i det inre av de galoppstall det dräller av i byn. Härifrån kom fina hästar redan på Richard III:s tid genom det näraliggande klostret Jervaulx och nu är det ädla fullblod som syns uppe på hedarna ovan slottet på sina morgonrundor.

Tintagel

Kom legendernas kung Arthur verkligen härifrån? Har Merlins grotta på stranden nedanför verkligen använts av trollkarlen jag älskade när jag lyssnade sönder mitt gamla kassettband Svärdet i stenen? Nej det är ytterst tveksamt eftersom även södra Wales och på senare tid även Yorkshire tävlar om att vara roch dagens slott är en senare konstruktion även om det ligger hyfsat nära floden Camel. Däremot är detta ännu ett slott vid havet och vilka klippor! Bara trapporna upp till ingången gör att du tror att du är på väg till Tengil eller Snödrottningen. Där uppe väntar en utsikt som heter duga där du känner dig ”on top of the World”, klicka på titeln ovan så ser du vad jag menar.

Mio min Mio-känsla på Tintagel.

Richmond

Ännu ett medeltida yorkshireslott (det finns som sagt många) och dessutom en gång ägt av Richard III men anledningen till att det kommer med på listan är för att det ligger mitt inne i en fantastiskt bevarad stad och med en flod nedanför som leder dig vidare in i Swaledale i Yorkshire Dales nationalpark om du är sugen på en dagstur. Prins Charles kallar Richmond för Englands Siena och även om känslan inte är så italiensk utan mer nordengelsk så är stadsplaneringen liknande. Här finns ett stort torg med gamla kvarter runt där det ofta är filminspelningar när man behöver bevarade miljöer och hela staden skapades för att en gång i världen ge service åt just slottet. Från toppen av dess kärna har du en fin utsikt över de gamla kvarteren och går du ut till slottsträdgården känner du flodmiljön.

Corfe

Påbörjat av självaste Vilhelm Erövraren är det här ett slott som är känt från otaliga inre konflikter under kung Johns tid och vidare fram till 1600-talets inbördeskrig när det lades i ruiner. Läser du historiska romaner om det medeltida England har du garanterat hamnat här i ett eller annat kapitel. Precis som i Richmond har slottet spelat stor del i uppkomsten av den intilliggande byn med samma namn som du ser mer av om du klickar på länken i rubriken. Trots att jag känner mig mer hemma i Yorkshire än någon annanstans i England och egentligen inte fick så fantastiska vibbar av själva byn Corfe så var det något som talade till mig inne i slottsområdet där besökaren står med utsikt över ångloken till Swanage och massor av betande får ända upp till slottsporten. Bäst utsikt av slottet på avstånd får du om du tar dig till byn Kingston på sin höjd och inte minst dess pub The Scott Arms.

Corfe Castle

 

Arundels bastanta torn.

Arundel

Det här är det slott jag tror Lena skulle tycka bäst om bland mina favoriter och det som fortfarande är helt intakt eftersom det inte sett några stridigheter att tala om. Att det hamnat på min topplista har massor att göra med slottets bibliotek som är helt makalöst men jag står lika gärna uppe på slottsmurarna och ser ner över kyrkan och rosenträdgården. Hela Arundel som stad är mysig och slottet mitt i allt sammans är Lenas dröm av medeltida romantik med bastanta torn och ett biljardrum där vem som helt vill ta en drink efter middagen. Du tar dig lätt hit på en dagstur med tåg från London.

Annons

9 kommentarer

 1. Åh, ännu fler skott att besöka! (Och tack för länk.)

  Gillad av 1 person

  1. Ja speciellt norra England har massor. De var ju tvungna att hålla fortet mot skottarna…;)

   Gilla

 2. Arundel❤️ Ett slott just min smak. Och precis lagom med tåg från London.

  Men jag måste säga att jag blev lite nyfiken på de fyra slotten i Wales också. Men jag är ju generellt nyfiken på Wales; har inte varit där än.

  Gillad av 1 person

  1. Ja de är maffiga och speciellt i det bergiga landskapet. Åk!

   Gilla

 3. Jag älskar att besöka slott. Skulle vilja besöka fler i Storbritannien.

  Gillad av 1 person

  1. Ja du som gillar HP och annat borde definitivt se mer av de skotska men även Tintagel här i inlägget med sina Merlin och Arthur-associationer.

   Gilla

 4. Tummen upp för Arundel och byn! Får försöka hinna se något av de andra när jag vandrar i Yorkshire (som du sagt att jag bör göra…). 😉

  Gillad av 1 person

  1. Ja det kommer du. Du kan vandra från Richmond in i Swaledale, över in i Wensleydale och tillbaka där. Tre slott, en konstnärsby och en herrans massa får och fasaner på en vandring.

   Gillad av 1 person

   1. Låter väldigt lovande!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: