Julstämning i London

Ska du till London och julshoppa i december? Expressens resebilaga Allt om resor (där jag själv en gång omnämnts) har nu en artikel av Lottie Knutson full av 24 mysiga jultips från London som jag vill dela för hur mycket jag än skriver om övriga landet så tycks er aptit på just London vara omättbar och det är nuförtiden sällan jag själv är där i just december. Lottie är som nog alla vet ett av Sveriges stora reseproffs även om det finns saker i artikeln jag inte helt håller med om.

Nej, julen inleds inte alls för många engelsmän när ljusen tänds på Oxford Street (visste ni förresten att den äntligen ska bli gågata). Folk i Newcastle och Plymouth struntar högaktningsfullt i vad som händer i huvudstaden precis som malmöborna inte bryr sig om NK:s julskyltning heller. Londonborna däremot brukar känna julstämningen när ljusen dyker upp på den stora shoppinggatan och orkar då, om någonsin, med dess turistströmmar.

Nötknäpparen känns inte speciellt brittisk den heller utan är minst lika populär i Köpenhamn där till och med tjusiga Hotel d’Angleterre haft sagan på sin fasad under december i många år och stadens H.C. Andersen-atmosfär passar utmärkt till Tjajkovskij. Då går jag i England hellre på så kallad ”panto” under jul- och nyårshelgerna, en pantomim som kan vara byggd på lite vad som helst men ofta klassiska sagor där också. Går du på panto får du sjunga med och skrika repliker åt skådespelarna och det hela brukar bli allmänt uppsluppet på ett mycket brittiskt sätt. Några av årets föreställningar hittar du hos Time Out.

Regent Street i julskrud. Foto: Simeon87 (Wiki Commons)

Nåväl, det här var mina kinkigt personliga kommentarer på en annars härlig ström av tips. Borough Market är ett av mina favoritställen i London och likaså Neil’s Yard där jag handlar favoritosten Baron Bigod. Visst är stiltonost med portvin en av julens höjdpunkter men nej Lottie, det finns inte ”oändligt många lokala tillverkare” av den – kan du ha menat oändligt många ostar generellt i butikens sortiment? Stiltontillverkare finns det faktiskt bara sex av och vill du besöka deras hembygd ska du bege dig till Melton Mowbray för de ligger alla på några mils avstånd från denna matstad i gränstrakterna mellan tre grevskap. Stiltonostarnas tempel hittar du alltså i East Midlands och inte i London.

Charles Dickens känns som en av de författare som allra bäst kunnat fånga 1800-talets och klasskillnadernas London så tipset om Dickensmuséet är klockrent så här runt juletid när du dessutom kan höra historien om Scrooge. Det blir inte mer jul i London än så även om jag passar på att lägga till det annorlunda Dennis Severs House. Skridskor utanför Somerset House är vid det här laget ett väletablerat och lite romantiskt evenemang men Lottie kommer med så mycket mer. Jag har bara besökt den engelska restaurangen Rules en gång men håller med henne om att det verkligen är något man ska göra vare sig det är jul eller ej – de har förövrigt stilton på dessertmenyn. Vill du sedan veta var du ska bo för att få egen julgran, hitta en rolig takbar eller gå på kändisspaning, ja då ska du klicka på länken till Allt om resor i början av det här inlägget. Du kommer bli grymt sugen på att boka resa bums men det kan det väl vara värt.

Om det finns en mysigare plats än London runt jul? Jo det kan du däremot ge dig på att det gör. Frågan som ställs är så provocerande att jag genast vill börja skriva på ett inlägg om stämningen i York med sina julkörer bland de medeltida gatorna. Chester går heller inte av för hackor, bägge med betydligt större chans till snö dessutom.

 

6 kommentarer

 1. Kul, får bli York nästa gång;)

  Gillad av 1 person

  1. Jaaa! Dit kan du åka när som helst för det finns så mycket att se men julen är mysig.

   Gilla

 2. Bra om det blir fler gågator generellt sett i UK. Trafiken är ju inte alltid så bra här.
  För mej blir det nog inget London, men kanske Stockholm istället.
  Ha en skön söndag!

  Gilla

  1. Stockholm är vackert alla årstider och julmarknaderna är fina tycker jag.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Har aldrig tillbringat jul i GB men börjat fundera på att göra det.. Kul att du gillar Borough Market och Neil´s Yard – det gör jag också. Rules ligger på ”borde göra”-listan..

  Gillad av 1 person

  1. Ja Rules är en upplevelse. Jag älskar matupplevelser på resor. Skulle du fira jul på något mysigt landsbygdshotell?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: