Från Chelsea till Brighton

Engelsk fotboll är stort i Sverige och många har sitt favoritlag i Premier League eller serierna under. Här på bloggen läser många av er hellre om afternoon tea men jag vet att ni intresserar er för brexit och därför är dagens inlägg lite spännande.

Fotbollssajten Ask Fans har frågat fans till olika lag i Premier League hur de röstade i folkomröstningen. Dryga 4600 personer svarade och det är ju inget jätteantal men ändå godkänt (och baserat på upplägget får man förmoda att de är just röstberättigade och att undersökningen är någorlunda seriös, åtminstone gör jag detta för inläggets skull för ämnet är roligt). Resultatet förvånade mig en hel del. Allra flest brexitsupportrar finns hos Chelsea där 61% svarande fans röstade för att lämna EU. Jag ser hur ni lyfter ett ögonbryn för Chelsea är ju ett Londonlag och London vill väl stanna kvar? Dessutom är det ett av de lag i Premier League som länge haft flest utländska stjärnor bland spelarna så hur kan det vara så här? Svaret ligger i att många fans är av den gamla hooligantypen vilken kan kan läsa om bland annat i Bill Bufords bok Among the Thugs. Det är inte fans som bor på Fulham Broadway i närheten av Stamford Bridge direkt, utan många är istället sådana som till exempel inte respekterar en tyst minut till Hillsboroughs offer på Wembley. Trea på listan med 57% för brexit hittar man Tottenham, även det ett Londonlag men i en del av London med stora sociala spänningar. Själv bodde jag i en av dess valkretsar under mitt år i London men på gränsen till Arsenals domäner och för Arsenal blev det istället 66% röster för att stanna kvar. Inte alls förvånande med tanke på närheten till det akademiska Islington och på hur många fans laget har långt utanför sitt närområde, inte minst i Sydengland. West Ham i Londons East End hade stor majoritet för att stanna i EU och visserligen har de en del våldsamma fans men jag tror också att du där hittar många som faktiskt lever i det mångkulturella samhälle som är East End och som vill stanna fast jag undrar lite hur det skiljer sig från Tottenham och vill gärna ta reda på mer där.

Många brexiteers? Foto: Inkinoo (Wiki Commons)

Tvåa på brexitlistan är min mormors favoritlag Everton. Jag fick aldrig någon klarhet i varför hon gillade Everton innan hon dog (hon var aldrig ens i Nordengland alls utan bara runt London på sina resor). Kanske hade det med morfar att göra men han verkar inte ha gillat England alls. Hur som helst rös detade 57% för att lämna EU bland Evertonfansen. Det intressanta här dyker upp när man tänker på att Everton håller till i Liverpool men att stadens andra stora klubb, Liverpool FC, hade ett helt annat resultat. Liverpools fans röstade till 77% att stanna i EU. Här är alltså en kluven stad där resultatet såklart delvis förklaras av att Liverpool har fler fans över hela landet än Everton men också av att Evertonfans har en annan social bakgrund. Jag vet till exempel genom en familjemedlem i England att Evertonsupportarna absolut inte skickar sina barn till skolan i röda t-shirts inte ens när dessa är till stöd för en insamling till British Heart Foundation (brittiska Hjärt- Lungfonden) för det skulle aldrig falla dem in att gå i rött. Inte vidare moget men så är det i mindre pålästa stadsdelar och Liverpool har många av dem. Däremot är staden som helhet en av de akademiska städer där det röstades för att stanna kvar i EU och det syns alltså när man ser till LFC.

Newcastle som också tillhörde topp fem på brexitsidan förvånar inte för nordöstra England är fullt av gamla nedlagda varv och kolgruvor och Sunderland en bit söderut som ofta är snabbast att resultera sina valresultat var den första stad att chocka världen med sitt folkomröstningsresultat. Manchesterlagen var som man kunde förvänta sig en blandad kompott. Faktiskt var Manchester City delat rakt av med 50% för och emot medan United hade fler som ville stanna i EU men återigen har United, precis som Arsenal, fler fans från övriga delar av landet.

Två saker förvånade mig mest på listan. Den ena var att Stoke hade fans som till 60% ville stanna för där hade jag själv fördomar om hooliganer och om att UKIP var starka. Den andra var att Leicester hade fans som till 71% vill stanna i EU. Jo, visst finns där ett universitet men studenter är inte alla fotbollsfans och staden ligger trots allt mitt i East Midlands som verkligen är ett av brexits stora områden. Inte kan det vara en Gary Lineker-effekt? Vilka fans som mest av alla vill stanna i EU? Brighton, där hela 81% vill bli kvar. Man kan verkligen känna att det är dags för en resa dit igen snart och förstår alla svenskar som älskar staden. Klicka på Ask Fans-länken högt upp här på sidan för att se hela listan.

Annons

4 kommentarer

 1. Tack! Intressant som vanligt;)

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv. Kanske inte den mest vetenskapliga undersökningen men en intressant indikation.

   Gilla

 2. Intressant sammankoppling och förklaringar om fotboll och Brexit.
  Ang Monarch nedan så har det ställt till mycket för britter här i södra Spanien. Alla flygpriser har naturligtvis gått i taket för andra bolag som nu ser sin chans och trots detta finns knappt en plats att uppbringa. Mina grannar måste åka hem en vecka tidigare än tänkt och dessutom kostade det skjortan.

  Gilla

  1. Ja jag kan tänka mig att Spanien är väldigt hårt drabbat av Monarch med alla britter där! Jobbigt när det blir ockerpriser av problem. Ett taxibolag här i Malmö ökade alltid det redan höga priset över bron så fort det var tågstopp. Snacka om att de förlorade på att tappa mig som kund som åkte mycket inom Malmö med dem innan…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: