En vänskap utöver det vanliga

Igår var det premiär på filmen Victoria & Abdul här i Sverige så vad passar bättre än en recension av den bok som filmen bygger på. Jag har länge velat läsa den men högarna av böcker är många härhemma så det var först när jag såg att den höll på att bli film som jag genast beställde boken av Shrabani Basu, ivrig att få läsa den innan jag såg filmen eftersom jag anade att den skulle vara fullmatad med information medan filmen nog tar fram mer känslor än fakta. Inte för att det saknas känslor i boken, inte alls. Det här är verkligen boken för dig som vill få ännu en ny sida av drottning Victoria.

Kanske har du sett filmen Mrs Brown från 1997? Då vet du att drottningen några år efter Alberts död uppe på sitt skotska slott Balmoral kom mycket nära slottstjänaren John Brown. Så pass att det fanns de som menade att paret gift sig med varandra i hemlighet. Drottningen och Brown umgicks i en stuga på slottets ägor och hon var otröstlig när han dog. Huvudrollen som drottning Victoria gjordes av Dame Judy Dench och det är hon som spelar drottningen även nu i vad som filmmässigt känns som en uppföljare men alltså är byggd på helt annat bakgrundsmaterial i form av mängder av tolkningar av gammal korrespondens och annat i Shrabani Basus bok Victoria and Abdul.

Nyutgåvan med filmbild på omslaget.

Det här är en slags biografi över drottningens sista decennium och hur hon då blev vän med den indiske tjänare som skickades att passa upp vid hennes jubileum efter femtio år på tronen. Abdul, som han hette, var inte alls beredd på att han skulle vara servitör utan hade en bakgrund som kontorsråtta hemma i Agra liksom sin far ”doktorn” och boken ger en bra insikt i skillnaderna i titlar och umgänge mellan Indien och England för pappan var alls ingen doktor egentligen och Abduls bakgrund var förvisso en av utbildning men familjen hade ingen vidare hög samhällsstatus. Det är därför spännande att se hur även han liksom John Brown snart ständigt fanns vid Victorias sida. Hur går det till när en av världens mest kända personer med ett helt imperium för sina fötter fastnar för en tjänsteman från en helt annan värld och börjar lita på honom?

Vi förstår snart att Abdul hade karaktär. Han hade en inre stolthet och självkänsla som gjorde honom intressant för drottningen. Stoltheten gjorde dessutom att han vågade säga ifrån och fick chansen att göra annat än att passa upp efter de där första månaderna under jubileumsåret. Året hade gått fantastiskt. De indiska tjänarna hade gjort stort intryck på alla gäster med sina exotiska kläder och stolta uppträdande och drottningen hade dessutom som kejsarinna av Indien lärt känna många ur den indiska adeln som hon bjudit in för att fira med henne och få visa det exotiska landet på hemmaplan. Här kom Abdul väl till pass som kände till kulturen och Victoria som fallit pladask för allt indiskt bad snart om lektioner i urdu. Snart satt Abdul inte bara med drottningens språklektioner utan allt eftersom hans engelska blev bättre också annan korrespondens. Han följde med på vårresorna till Medelhavet och fick ett bättre och bättre liv med bostäder och resevillkor vida över de andra indierna på hovet och flera av dessa blev naturligtvis snart avundsjuka.

Inte bara indierna började efter några år att reta sig på Abdul utan även hovet. Alla från hovdamer till drottningens barn och barnbarn hade åsikter även om Abdul också var populär hos familjens storheter utomlands som den ryska tsarfamiljen som inte såg den stora plats han fick ta på hemmaplan. Ju mer plats han fick, ju mer vågade han också be om när det gällde hur han behandlades vid hovet och vilka tjänster han kunde få. Alla de spänningar som skapades kring detta fick lösas genom drottningens hovläkare James Reid. Det är Reid man undrar hur han egentligen klarar sin egen mentala hälsa under dessa år när han fick bråka med drottningen, prata med hennes familj och landets politiker och allmänt styra upp fenomenet Victoria och Abdul och det ska bli spännande att se hur han framstår i filmen, spelad av Paul Higgins. Politikerna i sin tur fick prata med de höga tjänstemännen på plats i Indien under ledning av ministern på hemmaplan och här är den mest intressanta biten av boken för mig för den visar klart hur svårt det var för den som aldrig varit i Indien att förstå sig på kulturen där och hur vissa saker regeringen i England funderade på lätt kunde misstolkas. Likaså är det intressant att läsa om hur Indien som på den här tiden ju också inbegrep dagens Pakistan fungerade. Abdul var som namnet antyder muslim men från Agra, en stad som jag idag förknippar med hinduer men det fantastiska mausoleet Taj Mahal skapades av en muslimsk mogul och stora flyktingströmmar gick åt båda hållen under separationen som till slut bildade Pakistan. Det här fick Victoria naturligtvis inte se men boken är så mycket mer än om bara henne i sin iver att faktiskt berätta historien om Abdul, han som gav drottningen en massa information om muslimernas liv och leverne men mindre så om hinduerna som hon därför fick en helt annan syn på även om hon naturligtvis intresserade sig för hela Indien. Man förstår att det inte kan ha varit lätt att vara imperiets utsända i Indien, ett jätteland med hundratals kulturer och språk och mängder av religioner och traditioner. Läs boken och lär dig mer inte bara om drottning Victoria utan också detta som jag inte tror får lika stor plats i filmen. Känslorna däremot, de kommer säkert fram. Det här var inget romantiskt förhållande som det i Skottland utan mer ett som gav drottningen mening och utlopp för sin familjekänsla men också det är känslor och ja, du kan få en ny syn på det här med viktorianskt. Inte var det Victoria som var viktoriansk inte.

3 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Ska bli intressant!

  Gilla

  1. Berätta gärna vad du tyckte se

   Gilla

  2. Berätta gärna vad du tyckte sedan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: