En bloggares villkor – #JagÄrInoS

Idag handlar det mer om bloggen än om brittiskt för jag har något viktigt att säga alla er läsare. Det här med skrivande kan vara rätt ensamt, det vet alla som håller på med det. Bloggandet är inget undantag men skiljer sig ändå lite åt från annat skrivande eftersom det bygger på att du interagerar med dina läsare (hej, hej allihopa!) och detta ganska snabbt i det elektroniska format du använder dig av. Ett sätt att nå ut med din blogg är att kommentera på andras bloggar och för att detta ska ge en skjuts till dem också och inte bara upplevas som spam så måste dina kommentarer ge mening till den andra bloggen. Det här gör att bloggvärlden är full av människor som hjälper varandra och nätverkar på ett alldeles enastående sätt. Vi resebloggare samabetar till exempel genom Svenska resebloggar och kommer ut i världen tack vare Nordic TB. Då och då möts vi i verkliga livet när vi bjudits in till olika researrangemang eller anordnar dem själva som i det internationella nätverket Travel Massive vars Köpenhamnsavdelning jag som bor i Malmö hängt med men som också är väldigt aktiva i Stockholm.

Nu har jag bloggat sedan 2013 och tycker fortfarande det är otroligt roligt. Samtidigt vet jag att jag inte hunnit lära mig hälften av det jag skulle behöva. Jag har ingen jättestor blogg vilket beror på att jag har ett heltidsjobb jag tycker väldigt bra om så jag varken hinner eller vill bli bloggare på heltid just nu men jag kan mycket väl tänka mig att blogga mer än jag gör och att i framtiden kunna leva på det och få ett nätverk kring skrivande. Därför måste jag redan nu jobba målinriktat och blev i vintras medlem i Influencers of Sweden (Inos). Begreppet ”influencer” är något som kommit stort på sistone. Jag som visserligen älskar det engelska språket avskyr när man tar engelska uttryck rakt av fast det hade gått att hitta svenska begrepp så jag har inte helt lärt mig att acceptera det utan föredrar min resebloggarkollega Annikas förslag ”digital påverkare” men detta hindrar inte att det länge har behövts en branschorganisation för oss bloggare och detta är den.

Själv blev jag lite skrämd först och tänkte att ”vad då influencer, jag är väl ingen påverkare?” men jo, jag har fått inse att jag nog är det. Flera av er läsare har rest till både Cornwall och Yorkshire för att jag rekommenderat det och svensk medias ganska dåliga täckning av brexit utöver rena fakta om förhandlingsläget har gjort att ni ofta tackat mig för mer information vilket gör att jag känner mer och mer ansvar för vad jag faktiskt skriver om detta.

Ett tretimmars åskväder med skyfall gav en perfekt dag att skriva inlägg på.

Eftersom jag alltså accepterat att jag är en influencer och vill ta mig själv på allvar så insåg jag att jag behövde få komma in under det paraply som så många bloggare är med i och där resebloggarna bara är en liten del. Jag behövde få hjälp med att tackla de erbjudanden och inbjudningar jag får på mejl regelbundet om att skriva inlägg om produkter och spelbolag eller gå på olika evenemang för jag kände att jag ibland inte hade en aning om vad jag egentligen borde svara. Engelsk fotboll kändes ju relevant för mig som bloggar om Storbritannien men ville jag ens göra jobb för spelbolag? Visst känns det smickrande att erbjudas valfria engelska ölglas mot en recension av dem men kan det verkligen vara rätt att jag ska spendera ett par timmar på ett inlägg för fyra glas värda tvåhundra kronor? Det är ju inte ölglas som betalar hyran den dag jag vill stå på egna ben som skribent. Får jag ens ta emot hur mycket varor som helst? På Influencers of Sweden delas kunskap och lärdomar om just detta bland oss som driver bloggar om precis allt möjligt. Många medlemmar har startat eget företag med bloggen och berättar generöst om sina misstag så att du ska slippa göra dem. Nästan som mentorer visar de vägen för oss andra. Att hålla reda på copyrightfrågor eller tolka vad Skatteverket säger om när det är dags att betala skatt på varor du får kan kännas luddigt. Visste du till exempel att matbloggare kan få problem om de köper in mat att skapa recept med på sitt företags bekostnad och därefter äter maten för att inte slösa den. Som resebloggare har jag knappast en privatjet att skatta för men hur blir det om jag köper en dyr kamera och vill göra avdrag? Tusetals frågor bollas mellan oss och kontakter förmedlas och jag kan bara tacka Linda Hörnfeldt, Clara Lindström och Sara Rönne som jobbat hårt för att dra igång allt.

Nu i veckan har det kommit en debattartikel om Influencers of Sweden på Breakit, nyhetssajten om den digitala världen. Det visar sig att de talangnätverk som sätter oss bloggare i kontakt med företag är missnöjda och tycker att det blivit svårare att utveckla branschen. De tycker att vår organisation bara representerar sig själv. Jag undrar, varför skulle den inte göra det? De måste ha missuppfattat varför den finns och jag rekommenderar dem att läsa vad vår vice ordförande Paulina Gunnardo skriver här om hur Influencers of Sweden fungerar.

Ett av företagen som klagar är Bonniers Tidskrifter. Samma Bonniers som erbjuder bloggare och frilansskribenter kontrakt där de förväntas ge bort bildrättigheter och annat för att publiceras i stora tidningar. Det är lätt att förstå varför de har problem med en organisation som Inos. Alltid finns det någon smickrad bloggare som vill synas och så kommer vår organisation och peppar oss bloggare i hur vi ska våga ta betalt. Inte undra på att de protesterar. Själv känner jag bara att det inte längre är så aktuellt eller inspirerande med gratisjobb på Bonniers sajt Boktipset som avkoppling längre.

Slappna av! Bloggare bits inte men vi vill tas på allvar.

En till som inte kan låta bli att nedvärdera oss är journalisten Staffan Heimerson. Medan artikeln i övrigt är bra och relaterar till det jag själv skrev om turism häromdagen och jag håller med om att influencer låter som influensa (läs längst ner här) så behöver han verkligen inte vara rädd för att just vi bloggare alla tror att vi är ett gäng fullfjädrade journalister. Vi är mycket väl medvetna om att bloggformatet tvärtemot journalism erbjuder möjligheten att vara subjektiva och få tycka just det jag tycker i det här inlägget och lite till. Vi är dessutom många som skriver betydligt bättre än flera av de som faktiskt har journalistutbildning i bakfickan. Min farfar tidningsredaktören med sin rödpenna bakom örat skulle vrida sig i sin grav på Skogskyrkogården om han såg dagens eländiga direktöversättningar och engelska namn på tyska nyhetsplatser. Ta itu med den biten Staffan, så har du att göra resten av livet. Berätta också för mig varför det tagit svenska journalister en hel vecka att berätta för landet att ett katastrofalt oljespill drabbat Atens stränder.

Jag kan bara drömma om att ha lika många läsare som Jonna Jinton än men hon sammanfattar vår bloggvärld klockrent. Så här känns det verkligen men ni läsare med era kommentarer hjälper oss framåt.

 

6 kommentarer

 1. resfredag · · Svara

  Så bra, och viktigt, inlägg. Uppskattar att du alltid är så påläst och har koll på läget, du är sannerligen en influencer! Eller ja, digital påverkare… 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack detsamma! 🙂

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  Jag vill passa på att tacka Bara Brittiskt för ovärderlig glädje och utveckling för min del som är i det här sammanhanget jämförelsevis amatör (resande och Engelska samhället). De resorna jag har gjort till York och Edinburgh helt på egen hand blev mycket givande och tryggare tack vare information från Bara Brittiskt. Det är ödmjukt och storslaget att med så stor kunskap, erfarenhet och skrivartalang inte ha fått på sig för stor kostym utan är folklig, genuint ödmjuk och engagerad även när det kommer till mina basic och ”obildade” frågor och kommentarer. Jag tänker att det finns en riktig människo- och samhällsvän bakom Bara Brittiskt (och att de där 4 glasen nog inte blir så jätteviktiga).

  Gillad av 1 person

  1. Nämen tack! Det kan vara det finaste någon sagt om mitt skrivande. 🙂 Jag blir jätteglad att jag har hjälp dig också och hoppas du får uppleva fler roliga resor. Det är verkligen otroligt givande att få skriva om samhällsfrågor.

   Gilla

 3. Carina Moody · · Svara

  Jag uppskattar verkligen Bara Brittiskt. Det är så mycket kunskap och skrivarglädje i texterna oberoende av ämne. Jag njuter mycket av språket. Texterna rinner som porlande vatten när man läser. Håller fullständigt med om att medias språkhantering är förkastlig. Keep up the good work.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket. 🙂 Väldigt peppande läsning för mig att du tycker om texterna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: