Att brexit eller icke brexit

Medan västvärlden spänt följer orkanen Irma som har José hack i häl (och helt glömmer att tre fjärdedelar av Bangladesh står under vatten) och håller tummarna för våra vänner i Florida så händer det saker på närmare håll. En jättedemonstration mot Brexit ägde rum i London igår. Den fick stor uppmärksamhet i fransk och tysk press och det är intressant det där hur EU (åtminstone västländerna) stärkt sin gemenskap efter brexit. Här kan du se en video från London:

https://www.theguardian.com/politics/video/2017/sep/09/london-march-against-brexit-vince-cable-video

Ni kanske undrar varför jag inte skrivit några inlägg om just brexit under sommaren. Det är inte för att inget händer utan precis tvärtom. Allt för mycket har sagts som gör att det inte går att bena ut vad som faktiskt kommer att hända och inte. Theresa May och brexitminister Davis säger en sak ena dagen och en helt annan nästa dag. Det hela går inte att analysera ordentligt för att de säger emot sig själva hela tiden och det enda jag vill säga är att antingen är May en renodlad dumskalle eller också har hon rakt igenom allt detta tyckt att det är värt att förstöra landet för att vinna sin seger inom det splittrade Torypartiet. Hon var ju från början helt mot brexit och kanske är hon det fortfarande fast hon låtsas följa folkomröstningsresultatet (som ju ändå inte var bindande) medan hon drar ut på förhandlingarna och kommer med förslag hon vet att Bryssel kommer säga nej till. Är hon en så bra skådespelerska? Kommer folk i så fall inte att bli vansinniga om de röstat för brexit och hon plötsligt, långt efter att ha lovat att det ska bli ett brexit, talar om för dem att det inte går eftersom landet skulle braka samman? Varför spela ett spel istället för att direkt efter folkomröstningen säga att det inte blir något brexit om man ändå inte tror på det?

Det finns flera tänkbara anledningar. En är att EU-frågan varit en så stor sak i Torypartiet så länge att hon möjligen vill bli den som rensar ut i partiet en gång för alla, inte minst innan hon själv blir utrensad av brexitfalangen. Hon låtsas följa brexitanhängarna bland sina torykollegor så långt det går innan de inser att landet håller på att falla ihop och att de gjort bort sig karriärmässigt eller kanske flyr till något nybildat parti. En är att May själv förvisso kanske är EU-vän när det gäller handelsfrågorna men avskyr invandringen detta för med sig och hoppas att det ska gå att hitta en lösning kring just denna knäckfråga så att hon kan blidka brexitröstarna. Det skulle i såfall bli en rejäl utmaning eftersom redan Cameron tog upp frågan i sitt försök att förhandla med EU innan folkomröstningen och den fria rörligheten gäller inte bara varor utan även människor inom EU vilket britterna med sin grandiosa självbild inte riktigt vill begripa. En annan anledning är att hon måste gå emot sin senaste stora konkurrent Rees-Mogg som får sitt eget inlägg framöver. Det finns ännu fler tänkbara orsaker och det skulle bli ett otroligt långt inlägg om jag fortsatte att spekulera men hur hon än gör så får hon problem. Att göra brexitanhängarna besvikna nu skulle göra att det blev ett himla liv på dem och jag kan se våldsamheter på gatorna framför mig. Att gå vidare med brexit framstår även det som rena galenskapen vilket många under sommaren har förstått när pundet blivit än svagare och maten dyrare men samtidigt säger många brexitanhängare att det är värt det för dem, bara de tar tillbaka sitt land. Vad det är de vill ta tillbaka framgår inte riktigt men 50-talet ligger bra till i gissningarna även om det är sorgligt att de inte förstått att världen förändrats sedan dess och att även de lever i en globaliserad värld där de inte längre är herre på täppan.

Färjan går, med eller utan lastbilar. Foto: Ad Meskens (Wiki Commons)

Under sommaren har Storbritannien kommit med flera så kallade ”position papers” som lämnats till Bryssel inför vidare förhandlingar och som EU närmast skrattat åt eftersom de är så dåligt underbyggda och orealistiska. Det har märkts att britternas politiker inte förstår EU ordentligt utan tror att de kan både äta kakan och ha den kvar. Inte så konstigt att de gjort ett dåligt jobb tycker jag eftersom de inte kunnat tillsätta tjänsterna i Westminster som har att göra med brexit. De tjänstemän bakom kulisserna som överhuvudtaget förstår sig på den detaljerade juridik detta huvudsakligen handlar om är mestadels för EU själva och har alltså inte sökt de jobb som utlysts. På hemmaplan fortsätter arbetet med att skapa The Great Repeal Bill som ska vara en sorts universallösning för att ändra EU-juridiken till brittisk vilket kommer att ta många år. Vad britterna inte verkar ha förstått är att flera lagar bygger på att de är med i samarbeten som de nu vill lämna och att där betyder att lämna just att lämna. Hur ska de få mat till befolkningen när lastbilar plötsligt måste vänta flera dagar i kö i Calais för att landet inte längre är med i EU:s tulldatabas och ett nytt IT-system skulle ta månader att utveckla? Ett av alla de problem som är högst verkliga just nu.

Enligt EU-parlamentets brexitsamordnare, Belgiens före dette premiärminister Verhofstadt, kommer Theresa May den 21 september att göra en mystisk ”important intervention”. Vad detta viktiga tal ska handla om är inte sagt men brexitförhandlingarna skulle återupptas den 18 september och det är knappast någon mening att göra detta om det kommer ett viktigt meddelande några dagar senare så ett förhalande är det hur som helst frågan om mitt emellan de konkurrerande partiernas konferenser på hemmaplan. Blir det något tal alls? Kommer det bli dramatiskt om att Storbritannien lämnar EU utan vidare förhandlingar (jo, det är ett alternativ) eller bara ännu ett ordflöde av den typ May är så bra på? Ingen vet. Från Downing Street är det tyst.

Annonser

10 kommentarer

 1. Bra lägesrapport som borde stå i någon av de stora morgontidningarna.

  Gilla

  1. Tackar! Jag tycker det är urusel rapportering därifrån men ska se om jag inte kan länka lite mer till de som faktiskt skriver lite för de finns. Idag är det nya galenskaper på gång och jag hinner knappt uppdatera mig.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Du har gjort en väldigt bra sammanställning och intressant antagande, tack för det! (säger en latmask som inte orkat sätta sig in).

  Liked by 1 person

  1. Tack själv. Det flödar in information som man knappt hinner ta in. Idag har Mays nya stallkamrater i DUP röstat emot henne och med Labour. Så gick det med de trots alla pengar hon lovade dem…

   Gilla

 3. Ja, vilken himla sörja det är här nu! Men å andra sidan vad är inte en sörja politisk här?!?!
  Det blir vad det blir och inte mycket att göra åt nu, men ack så tråkigt.
  Men just nu skiner i alla fall solen över Wales!

  Liked by 1 person

  1. Här är det närmast full storm! Jag tror vi kommer att få se någon göra något åt det men frågan är om det blir till det bättre.

   Gilla

 4. Jag orkar inte heller följa med politiskt när det ändras hela tiden. Diskrimineringen mot oss EU-medborgare har iallafall redan börjat och värre lär det bli.

  Liked by 1 person

  1. Oj, märker du det nu? Så oerhört, oerhört ledsamt. Vi får se hur länge jag orkar hålla bloggen igång på det här temat (är igång med en annan idé jag inte tagit mig tid till innan). Jag ville verkligen inte gnälla i början när din mamma trodde jag överdrev men det har blivit precis som jag fasade för tyvärr. Jag har observerat människor i min närhet och lärt mig hur de tänker genom åren och det är tyvärr en stor grupp just i n och sydväst som faktiskt inte intresserar sig för omvärlden ett dugg och vill offra till och med ekonomin för att få sin ”frihet”. Sorgligt. Jag borde lärt mig redan när jag letade efter en bok om hur EU fungerade på biblioteket i York och det inte fanns någon men jag var så förblindad av anglofili på den tiden.

   Gilla

 5. Vilken intressant läsning! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Tack. Otroligt viktigt för familjen att hänga med i.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: