TV-landskap i norr

Alla dessa brittiska deckare! Just nu är det Vera jag följer med glädje på TV. Jag tycker Brenda Blethyn är strålande i rollen som den alkoholiserade Vera och hon må vara född i Kent på riktigt men har här verkligen hittat känslan för Tyneside, kanske för att hon kommer från ett arbetarhem (hennes far var förövrigt fåraherde en period vilket jag tycker är rolig kuriosa).

Om du vill följa i seriens fotspår ska du såklart börja i Newcastle men sedan ta dig ut till Whitley Bay vid kusten med sitt Rendezvous cafe där flera scener filmats och till Blyth en bit norrut. Även kusten ner mot Hartlepool i County Durham har använts till flera avsnitt som till exempel Nose’s Point med sina dramatiska klippor vid Seaham söder om Sunderland. Hedlandskapen kan också de vara inspelade i County Durham snarare än i Nortumberland. Ett exempel är runt byn Edmundbyers vid North Pennines Area of Outstanding Natural Beauty. Söder om denna ligger förövrigt byn Stanhope vilket är lite roligt eftersom det är Veras efternamn i serien.

Blyth med sina vindturbiner till havs. Foto: Andrew Curtis (Wiki Commons).

Ann Cleeves som skrivit böckerna om Vera är samma författare som skrivit serien Shetland som också den gått på svensk TV men det visste du kanske redan. Själv har jag inte läst någon av hennes böcker men jag vet att flera av er läst Shetlandsserien. En ny bok om Vera är förresten på gång.

 

8 kommentarer

 1. Ååå now we’re talking.. åkte runt där en hel del när jag jobbade i Ashington hösten 14-våren 15.. Tynemouth o Whitley bay jättefint.. jag kollar inte på deckare..tyvärr var Whitley bay nere vid vattnet avspärrat o en byggarbetsplats när jag tog bussen dit i augusti..
  Älskar åka buss i området..helst dubbeldäckare högst upp längst fram.. blev besviken på Tynemouth marknaden senast…bara böcker..

  Gillad av 1 person

  1. Åh har du jobbat i legendaren Bobby Charltons hemstad, så coolt, haha. Jag älskar också de där turerna runt landsbygden i dubbeldäckare.

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  Åh, serien med Vera är bra.. Den tittar till och med min 82-åriga mamma på. Intressant kuriosa om serien… Jag måste dock slarva lite när jag ser avsnitten för jag har missat att Vera är alkoholiserad (hi hi pinsamt)

  Gilla

  1. Det är ju inget som kommer fram hela tiden utan bara i vissa delar här och där.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Älskar Vera! och även Shetland – fast gällande de senare är böckerna bättre än TV-serien även om den absolut inte är dålig.. Böckerna om Vera har jag inte läst (än). Har inte åkt buss i norra England men i Cornwall, på övre däck, längst fram!
  Såg en film nyligen ”Sanningar och lögner” (tror jag den heter..), ca 20 år gammal och med ”vår Vera” i en av huvudrollerna – bra!

  Gilla

  1. Ja jag har inte sett hälften av allt hon hunnit med fast hon började med skådespeleri rätt sent i livet. Visst är det häftigt att åka dubbeldäckare på småvägar i Cornwall. 🙂

   Gilla

 4. Älskar Vera fast första säsongen var bäst och bäckerna är allra bäst. Shetland gillade jag på TV, men de avsnitten har inte mycket gemensamt med böckerna. Just nu är jag förälskad i kommissarie Gamache så mentalt har jag lämnat den engelska deckarvärlden ett tag för Kanada….

  Gillad av 1 person

  1. Gamache har jag missat helt och får nog ta och spana in. Kul att du läst Vera-böckerna. Så många böcker, så lite tid.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: