Dansk deckare

”Har hon inte läst en enda bok under semestern?” hör jag er undra. Jo visst har jag det men vet ni ingen av dem var brittisk. Gasp!

Jag hade i vanlig ordning innan resorna till landet plockat ut ett antal olästa verk ur hyllorna (som fick tillökning nu i veckan när fem böcker till landade i posten) men nästan ingen hade något som helst med Storbritannien att göra. Jag hade helt enkelt så många andra och en av dem var The Luminaries på över tusen sidor om ett par mysterier i guldgrävarålderns Nya Zealand så det var tur att det mest var maken som själv byggde ny trappa i år. Jag har sträckläst Elena Ferrantes böcker om väninnorna från Neapel som jag känner mig sist i Sverige att ha läst och så har det blivit lite svenskt. Dock finns det ett undantag och om det ska det handla nu.

Pigerne fra Englandsbåden av Lone Theils är den första i en serie om journalisten Nora Sand som jobbar för den danska tidningen Globalt och är bosatt i London. Den finns på svenska med den inte helt överraskande titeln Flickorna på Englandsbåten men eftersom jag jobbar i Köpenhamn så vill jag helst läsa på danska för att förbättra mitt ordförråd och få den rätta känslan (hoppas däremot att översättningen är bra). Den där känslan ja, den är väldigt dansk i den här boken. Nora bor visserligen i London men hon resonerar ofta med sig själv så där som man känner igen som människa och då med ett språk pepprat av roliga uttryck. Man känner verkligen boken igenom (och jag i verkligheten för den delen) att Danmark har snäppet fler likheter med Storbritannien än Sverige inte minst i användandet av sarkasm (men också försäljningen av sausage rolls, haha).

Boken börjar med att Nora som är lite av en väsksamlare är nere vid den engelska sydkusten en helg och får syn på en väska som hon bara måste ha i en second handaffär. Naturligtvis köper hon den och märker senare att den är full av foton. Bilder av flickor. Inte bara det utan det visar sig också att några av fotona har dansk text i bakgrunden och är tagna på Englandsfärjan (ni märker ju varför jag som rest Esbjerg-Harwich som en jojo under semestrarna tills rutten lades ner lockades av just den här boken). Så mycket av gamla Dana Sirena eller någon av hennes föregångare blir det nu inte. Handlingen äger rum i land, både i Danmark och England men det visar sig hur som helst att flickorna är danska och har varit försvunna sedan 1985 då de var på resa tillsammans med en hel grupp där alla bodde på samma ungdomshem. Det finns inte ett spår av dem sedan setts ombord. Kom de alls av färjan?

Nora säljer in en artikelidé om det hela till sin redaktör i Danmark. På så sätt kan hon nu arbeta med saken på heltid i några dagar. Varför har bilder av två försvunna danskor hittats i en väska i England?

Här börjar ett detektivarbete som nystar upp både det ena och det andra om vad som egentligen hände med de vilsna själarna på det där ungdomshemmet. Nora är så bra på att nysta att hon till och med själv hamnar i vissa farliga situationer och här är det befriande att hon kan tänka själv och inte porträtteras som någon hjälplös donna utan som utrikeskorrespondent med erfarenhet av krigshärdar.

Ibland tänker Nora kanske inte fullt som man förväntar sig av en smart journalist och det gäller speciellt när det kommer till kärleken. Här är en relation med en fnurra på tråden som känns lätt överdriven men å andra sidan kan jag tycka att det blir lite extra romantiskt av de där fnurrorna och det är nog det som är meningen här så jag förlåter Lone Theils för detta. Är vi inte alla lite överdrivet rädda för att visa känslor när vi har hangups från barndomen (vilket Nora har)?

Jag gillar verkligen den här boken och läser säkert den fristående fortsättningen som inte har med England att göra alls. Theils är själv journalist i grunden och det märks i denna debutbok som börjar ganska stillsamt för att sedan skruvas upp. Hon har också bott i London och jag tycker hon sätter miljöskildringarna och Noras många reflektioner om England. Vissa orter är påhittade (och var hon tvungen att kalla ett fängelse för Wolf Hall?) men där hon beskriver existerande platser drabbas man av Londonlängtan och vill följa med Nora och hennes bekanta ut på alla de roliga kvarterskrogar och caféer de hamnar på. Helt klart en bok jag tyckte om och även om slutet kändes lite väl snabbt avklarat så fick Theils ihop alla trådar.

10 kommentarer

 1. Sofia Gustafsson · · Svara

  Såå härligt att läsa dina inlägg, och det klockrena är att jag på vår semester i Kroatien sitter med den sista delen av ferrantes neapel och fann danska boken du skriver om i vår bokhylla i receptionen dagen innan jag läser ditt inlägg=)
  Fortsätt med dina inspirerande inlägg, fröjd varje gång!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket! Vilken synkronicitet att hitta just den boken just nu av alla i hela världen. Wow.

   Gilla

 2. Äntligen fick jag tid att titta in hos dej, har liksom varit fullt upp under sommaren. Har inte ens hunnit läsa speciellt mycket, men det får tas igen i höst.
  Sköt om dej!

  Gillad av 1 person

  1. Haha, tack detsamma! Ja det har varit full rulle här med mammas Skåneflytt och grejer. Jag beundrar dig som lyckats hålla ångan uppe och hoppas jag kan ta igen lite läsning hos dig snart.

   Gilla

 3. Den danska deckaren skall jag läsa på danska. Tack för tipset!

  Gillad av 1 person

  1. Ja gör det. Den har sina svagheter men sååå mycket engelsk känsla vilket inte alltid är fallet när skandinaver skriver om Storbritannien.

   Gilla

 4. Ingmarie · · Svara

  Den här danska låter intressant tycker jag. Det kommer så mycket nytt nu i bokhandeln så jag blir lite matt när jag själv skall välja. Därför är det tacksamt med tips. Det händer annars nu för tiden att jag letar bakåt i stället till det riktigt gamla. De är ju kult i sig och man får ta dem för de är med den tidens anda. Till exempel tycker jag det kan vara kul att läsa äldre kriminalromaner som senare års TV-serier bygger på för att se hur dessa är. För inte så länge sedan dammade jag av Colin Dexters fall från 70-talet och de är mysiga på något vis…

  Gillad av 1 person

  1. Ja det väller fram nyheter. Jag har just nu åtta nya böcker i en hög på bordet och undrar när jag ska hinna läsa dem. Då har jag inte ens räknat ”Victoria and Abdul”som jag just ska ge mig på innan filmen har Sverigepremiär.
   Själv är jag sugen på Sjöwall Wahlöö. Mamma har dem allihop och själv har jag mest sett TV- och filmversionerna.

   Gilla

 5. Åsa F M · · Svara

  Den ”danska” har jag läst och jag håller med dig.

  Gilla

  1. Hihi, så bra. Ja jag gillade den.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: