Det handlar om vatten

Vilken vecka! Den började i måndags med att dottern tog studenten på sin skola utanför Kalmar och vi åkte dit för att fira med en jättetrevlig middag på Stufvenäs gästgiveri arrangerad av skolan. Som vi har väntat på denna speciella upplevelse. Tillbaka till Malmö körde vi genom kraftiga skyfall och kom hem dödströtta. I fredags var det en av dotterns bästa vänners tur att fira. Emellan detta har jag jobbat som tusan eftersom jag imorgon och på tisdag arrangerar ett av årets största möten med femtio gäster från hela Europa så det har varit mycket att förbereda. Hoppas nu alla kommer som planerat och att jag inte har stavat fel på namn för sådant avskyr jag. Mest av allt vill jag såklart också att vi ska få till bra diskussioner om färskvattnet runt om på vår kontinent vilket är temat för mötet.

Foto: Cameron Strandberg (Creative Commons)

Mitt i allt detta har det dykt upp ohyggliga nyheter, inte minst i form av höghusbranden i London (vill ni läsa något mycket rörande och jobbigt så läs mittenpartiet här, skrivet av en av brandmännen) och andra bränder. Just i detta nu sitter jag och läser om hur en gammal ungdomsvän som nu bor i Portugal och driver ett hem för övergivna hundar ikväll, i värmebölja, har evakuerat de 63 hundarna där och hur den enorma skogsbrand som ni ser mer av på nyheterna bara är någon mil bort. Hon är fortfarande okej men bilden på den röda himlen som hon lade ut från sitt sovrumsfönster igår kväll syns fortfarande för mitt inre och jag hoppas så att hon och familjen, inklusive två hundar till, slipper värre upplevelser medan jag läser vad hon skrivit om hur fattiga äldre grannar stannar kvar och sprutar vatten över sina hus i hopp om att dessa ska slippa undan lågorna och hur de vägrar lämna gårdarna för utan husen har de ändå inget att överleva av. Några av mina sydeuropeiska kollegor pratade så sent som häromveckan om hur uttorkande det är att odla eukalyptus och att man ofta gör det för att få bort sumpiga områden och odla annat på dem. Det är just eukalyptus som till stor del brinner nu och den brinner bra med all olja i sig som ni som använt just sådan olja vid förkylning säkert kan ana.

Samtidigt slår det mig medan jag läser om skogsbränder även i Kroatien att vi bara är i mitten av juni och att de stora bränderna i till exempel Grekland ju brukar dyka upp mycket senare under sommaren, när det varit jättevarmt även där. Här hemma läser jag också om hur just det Kalmar jag nyss lämnat, liksom stora delar av Sydsverige har otrolig vattenbrist eftersom vi inte haft någon snö att tala om samt att de på Grönland haft en tsunami som tros ha kommit av att så mycket av glaciären i området smält att det skapat jordskred som i sin tur dragit igång en tsunami. Allt detta får mig att undra hur tusan man vågar visa sig bland folk om man förnekar klimatförändringarna och jag tänker att nu borde jag gå och lägga mig så att det där vattenmötet blir så bra det bara går från min sida.

Annonser

8 kommentarer

 1. Åh herregud. Hur evakuerar man med 63 hundar?! Jag har också sett hjärtskärande bilder och intervjuer med de äldre, som ju är de som finns kvar i byarna Portugals inre. Fruktansvärt.

  Gilla

  1. Med hjälp av människor som länkar till varandra på Facebook, grannars vänner…alla verkar ha hjälpt varandra oerhört.

   Gilla

 2. Här på Kreta fick vi mycket nederbörd i vintras och märkligt nog en hel del regn under våren. Vi har alltså bra förutsättningar för att klara oss undan katastrofer i år, men man vet ju aldrig….en fimp eller någon som ”bara” skulle elda några kvistar eller…

  Gilla

  1. Ja ni verkar ha ombytt väderlek. I England är det just nu värmebölja och rekordet från 1976 som min man alltid nämner slogs just i Brighton.

   Liked by 1 person

 3. Verkligen fullt upp för dej.
  Hemskt med branden i höghuset i London. Har varit mycket, mycket om detta på nyheterna i UK.

  Gilla

  1. Ja och på Facebook har jag sett mycket om hur de nu ska få lägenheter i ett fint hus i Kensington men kanske inte tillgång till poolen och annat där.

   Gilla

 4. Ingmarie · · Svara

  Hej, så bra inlägg Du ger här… brand upplever jag som något av det fasansfullaste som finns. Genom mitt arbete så kom jag i kontakt med människor som var i diskoteksbranden på Hisingen i Göteborg -98 och fick till mig återberättelser… bara detta om ljuden, lukterna och synerna och vad vi människor gör och tänker för att ta oss ut och överleva, men också en vilken häpnadsväckande medmänsklighet och hjälpsamhet människor visar varandra mitt under infernot och efteråt.. chocken, sorgen…. det är givetvis allra mest en sorglig och allvarlig erfarenhet jag fick men också mycket mycket vacker (hoppas ej någon missuppfattar…).

  Förresten, Edinburgh var FANTASTISKT och en stad jag kommer återkomma till. Jag besökte det mesta Du nämnde i svaret på mitt inlägg… till och med Britannia… Det var en fascinerande upplevelse… och lite sorglig faktiskt också… före jag steg på bussen dit alldeles utanför mitt boende så berättade ägaren till hotellet att drottningen var så ledsen när hon miste båten, Hotellägaren skyllde det hela på Tony Blair.

  Gilla

  1. Tack.
   Usch ja, min mammas kollega förlorade sin dotter i diskoteksbranden.
   Så kul att höra att du hade det bra i Edinburgh iallafall. Jag fick också en känsla av att drottningen måste ha blivit ledsen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: