En skotte i hängmattan

Uppvuxen som jag är med Lennart Hellsing och Krakel Spektakel tyckte jag det var spännande att höra att hans son skrivit en roman med handlingen förlagd till Skottland. Hur kul verkar inte detta, tänke jag och beställde Händig man sökes av Jöns Hellsing. Extra roligt var det det eftersom Lennart Hellsing ärvt ett stycke land med en hel by på den skotska whiskyön Islay och Jöns som kom dit i vuxen ålder har alltså haft ett levande persongalleri och fantastisk natur att inspireras av vilket du kan läsa mer om hos bloggen Scottish Moments. Jag hade stora förväntningar.

Bokens baksidestext beskriver hur hemlöse John i London svarar på en annons om att renovera en stuga i Skottland. Man läser vidare om hur John inte har någon som helst erfarenhet av snickeri eller liknande men ser det här som den perfekta lösningen för att få igång den skrivarkarriär han drömmer om och faktiskt redan fått en realistisk inledning på. Stugan ägs av Lord Hector Winsley och när John kommer dit och träffar lordens svenska hustru Anna dras han plötsligt in i något han aldrig kunnat ana.

De hemlösa jag haft att göra med i England genom att till exempel bo nära Finsbury Park i norra London har inte alls samma kontakt med sina föräldrar som John har med sin mamma utan är sådana som av egen eller föräldrarnas dysfunktionalitet har kastats ut hemifrån. John däremot har en hyfsad kontakt med sin mamma och det är svårt att se varför han behöver gå till ett härbärge i Chelsea när han dessutom är en balanserad människa och det hela utspelar sig under Thatchers tid vid makten men visst, för bokens skull accepterar jag detta och läser vidare.

Omslaget är fantastiskt och får mig att tänka på filmen Local Hero.

Jag borde ha anat vart det skulle bara hän när jag såg att boken är utgiven av Harper Collins Nordic. För mig är de kända för tantsnusk och liknande och jodå, tro det eller ej men efter några kapitel är det just vad du får här också. Boken pendlar mellan sexskildringar och beskrivningar av Thatchers Storbritannien och det är två helt skilda stilar som kolliderar något våldsamt. När Hellsing beskriver 80-talets Storbritannien är det riktigt bra och igenkänbart men så går det vidare till den direkta handlingen och vips är vi i något jättebanalt och utflippat i Harlequinstil. Ingen beskriver det här lika klockrent som Lotta på bloggen Kulturkollo. Jag fnissade verkligen igenkännande när jag läste recensionen.

Boken beskrivs som en ”feelgood roman” och det förstår jag inte alls för två dramatiska händelser sker som inte är ett dugg feelgood även om man bara bryr sig om den som drabbar pubägarinnan Heather. Karaktärsbeskrivningarna känns ganska ytliga och språket enkelt och just Heather är den enda jag intresserar mig för och kommer under skinnet på. Därför läser med nöje att hon är huvudperson i seriens andra del (det ska bli en triologi) och tänker att det kanske gör att jag faktiskt läser den också. Jag hoppas helt enkelt på mer om livet på en vindpinad skotsk ö i nästa bok. Här och där kommer det fram lite om stugan med utsikt över fyren och om den lilla hamnbyn med Heathers spartanska pub och jag får associationer till ceilidh och andra folkmusikevenemang men de där glimtarna av vardagen i den skotska glesbygden hade det kunnat få vara så oerhört mer av för det är då boken lyfter. Kommer jag verkligen att läsa del två? Förmodligen men jag kommer att hoppas att den inte pendlar så mellan orealistisk och förutsägbar och att den gräver ner sig i torv och pubsnack betydligt mer än bastubad och Samantha Fox. Ska du läsa den? Tja, älskar du Skottland och vill fördriva en stund i hängmattan med lite hanky panky så absolut.

Annonser

6 kommentarer

 1. Haha, gillar avslutningen på din recension. Jag skulle nog stå ut med lite hanky panky och läsa ut den om jag fick den i händerna.

  Gilla

  1. Haha, ja och det är det man gör. Jag sträckläste för språket är enkelt och man vill veta mer om alla konstiga vändningar.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Var på väg att skicka efter den för ett par veckor sedan men tack och lov så gjorde jag inte det.. Jag avskyr det där ”billiga” att lägga in en massa sex i en roman som utger sig för att vara just en vanlig roman eller deckare – skulle jag vara intresserad av att läsa porr så finns det hur mycket som helst av den varan i dess egen genre.
  Anledningen till att jag skippade den var att jag såg att författaren var svensk…

  Gilla

  1. Ibland gillar jag att läsa hur svenskar skildrar Storbritannien bara för att se hur de uppfattar landet jämfört med hur jag gör det. Det skiljer sig rejält åt ofta eftersom svenskar sällan skildrar arbetarklassens och lägre medelklassens Nordengland om de inte är musikjournalister.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Håller med, den vyn kan vara kul att läsa men svenska författare i allmänhet gillar jag inte.. Jag menar romaner och deckare.

  Gilla

  1. Ja jag menar också romaner och deckare. Camera gillade jag till exempel och likadant Håkan Nesser.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: