I valet och kvalet

Idag är det dagen V som i val och nationen håller andan. Få tror väl att Labour står som segrare men de har hur som helst gjort en bra valkampanj som inte alls raderat dem från parlamentet vilket Theresa May hoppats på utan tvärtom gett dem ett uppsving av flera anledningar. Brexit som är hela anledningen till att valet utlystes nu eftersom Theresa May ville stärka sina kort i förhandlingarna har faktiskt inte blivit särskilt omskrivet annat än att Corbyn vill ha ett mjukare avtal än May. Istället har det kommit att handla om andra, rent nationella, frågor och så säkerheten inte minst i samband med de två attackerna i London och den i Manchester de senaste veckorna. Sjukvårdssystemet NHS som flitigt utnyttjades av Brexitanhängarna under folkomröstningen och dit de lovade att sparade EU-utgifter skulle gå är en jättefråga där många tror att Torypartiet istället vill privatisera allt framöver. En annan fråga är den om slopade universitetsavgifter vilket Corbyn ställer sig bakom. Det här var den fråga Liberaldemokraterna föll på i förra valet när de inte kunde leverera i koalition med de konservativa och den frågan har lockat många unga att registrera sig för att rösta.

Regeringsduglighet har också varit en av Mays stora frågor där hon menat att Labour inte har något att komma med medan de konservativa med henne själv i spetsen står för ”Strong and stable” men de senaste veckorna har saken vänts emot henne eftersom detta mantra pumpats ut i tid och otid medan hon själv bara kommit med floskler och vägrat att delta i klassiska politikerutfrågningar i radio och TV och definitivt inga partiledardebatter. Där har Corbyn istället gjort bra ifrån sig och det känns för mig som att han haft svar på de frågor han inte alls nämnt det senaste året, lite som om han gått och väntat på ett val. När det gäller säkerhetsfrågor så undras det i landet hur Theresa May kan gnälla nu när det är hon som ansvarat för massiva nedskärningar för polisen under sin tid som inrikesminister, det har ni säkert sett på svensk TV i samband med terrordådens länk till valet. Utrikesminister Boris Johnson har också han fått obekväma frågor om landets vapenexport till känsliga länder efter att en rapport kommit ut om länken till terror och det här är något Corbyn lovat att gå vidare med medan de konservativa helst begraver rapporten. Räcker de här frågorna för att ta honom i mål? Nej det tror som sagt varken jag eller någon annan och Brexit är fortfarande Brexit men det vore onekligen bättre för inte minst svenskar i Storbritannien om denna Brexit blev mindre hård och universitetsavgifterna lägre. 

Medan jag följer valet funderar jag över sammanträffandet att det just idag är årsdagen av Emily Davisons död. Suffragetten Davison var den som kastade sig under kung George V:s häst på Epsomderbyt 1913 och offrade sig för att brittiska kvinnor skulle få rösträtt. Hoppas de utnyttjar den idag.

Svenska medier har rapporterat mer på senare tid vilket har gjort att jag rapporterat mindre men det finns vissa saker jag vill kommentera.

DN:s Katrine Marçal har skrivit ett utmärkt porträtt av Theresa May som jag rekommenderar er alla att läsa även om jag inte håller med om att de konservativa annammat Labours ekonomiska politik. Det är i mina ögon snarare så att Labour gått till höger tidigare men nu vill Corbyn vända detta. Är du inte DN prenumerant så kan du testa en månad gratis för jag rekommenderar verkligen artikeln.

Daniel Swedin har sammanfattat Labours återkomst bra i den här ledaren som berättar mer om just Corbyn och varför det inte blir så lätt för May även om hon vinner.

Hur det ska gå för Skottland? Det återstår verkligen att se. De konservativa har fått lite av ett uppsving bland de som inte vill ha en andra folkomröstning om självständighet. Kanske blir skotska nationalistpartiet SNP inte så framgångsrikt som de önskar. Skulle de bli stora nog kan både de och Liberaldemokraterna kanske hjälpa Labour om de blir starka nog för att ge ett så jämnt valresultat att det blir ett så kallat ”hung parliament”. Då blir det kaotiskt och flera partier tvingas hitta samarbeten vilket krånglar till saker men dessutom blir det svårt för May att få igenom sin politik så det finns både för- och nackdelar med detta.

 

 

 

Annonser

6 kommentarer

 1. Och ”hung parliament” blev det…nu blir det många turer och uttalanden och utspel. Inget bra läge inför Brexit-förhandlingarna för GB, men kanske förhandlingsmotparten nöjt gnuggar händerna idag…

  Gilla

  1. Nja, EU är ganska frustrerat. Nu tar det mer tid att lösa allt och det vill vi inte ha för då kan vi inte satsa på alla andra saker EU har att ta itu med.

   Liked by 1 person

 2. Ja, fy vilken röra det är nu!
  De sänder valnyheter på BBC hela förmiddagen och jag som var trött på det hela redan för flera månader sedan.

  Gilla

  1. Jag har faktiskt vaknat upp. Nu blev det plötsligt intressant. Kaotiskt, ja men absolut mer hoppfullt.

   Gilla

 3. Stor förvirring uppstod 🙂 är glad att det inte blev nån landslide seger. Men trist med denna röra.

  Gilla

  1. Ja det är rörigt men allt är bättre än det hade blivit med en landslide. Nu återstår en röra utan like men det är en röra med flera inblandade och inte en enpartistat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: