Britterna ser västerut

Idag går det inte att hålla sig borta från bloggandet. Inte för att vädret blivit uruselt utan för att det hänt så mycket galet.

Igår sa Merkel under ett tal i München att hon på G7 mötet på Sicilien mellan ledarna för världens ekonomiskt stora länder lärde sig något nytt, nämligen att Europa måste sluta lita på andra. Hon sa också att Trumps presidentskap och Brexit river isär den västallians vi haft i decennier. Merkel nämnde också ”opålitliga partners” vilket är ett explosivt uttalande och det har också fått plats i svensk och annan media som även berättat om hur Merkel närmar sig Frankrikes Macron. Här har vi två som vill forma framtidens Europa och uttalandet kommer just i samband med att Trump meddelat att han nästa vecka nästan säkert inleder arbetet med att riva upp USA:s del i det såkallade Parisavtalet om jordens klimat (Trump och hans kolgruvelobby kommer dock även på hemmaplan mötas av stort motstånd eftersom förnybar energi redan är på frammarsch rent ekonomiskt också i USA och avtalet är inte heller så lätt att riva upp som han tycks tro).

Uttalandet igår skakade naturligtvis om britterna. Lämna-sidans ”vad var det vi sa, EU vill oss bara illa” vann ännu en framgång medan de britter som vill stanna inte heller var ett dugg förvånade men menade att ”vad väntar ni er när vi inte vill vara med i deras gäng mer?” Samtidigt var de extra omskakade av att den stund de fasat för hade kommit: Storbritannien har nu verkligen i grannpolitikernas ögon klumpats ihop med USA. Precis detta har vi själva väntat på hemma sedan folkomröstningen och efter att May sågs hålla Trump i handen under sitt besök i Washington förstärktes känslan att ”nu är det på gång”. Ändå finns även hos oss en känsla av overklighet. Svärfar sa alltid att tyskarna var engelsmännens kusiner och att han i kriget slogs mot en diktator och inte mot det tyska folket. Vad händer nu?

Trump, ombytlig som alltid sa förövrigt under Mays besök att Brexit är fantastiskt för Storbritannien. Nu när han insett att handelsavtal inte är så enkla och att EU förhandlar kollektivt har han istället uttalat sig om att Brexit hotar jobben i USA. Så var det med den relationen, precis som Financial Times förutspått. Dessutom blev britterna galna på USA efter attentatet i Manchester då de läckte information britterna inte ville släppa än och USA fick be om ursäkt.

Samtidigt kom idag nyheten som trots allt cementerade att länken mellan USA och Storbritannien är stark och det handlar fortsatt om Parisavtalet. Greenpeaces energiavdelning säger sig fått tag på dokument som visar hur Theresa May aktivt försökt urvattna EU:s klimatpolicy och detta så att lägre energieffektivitet skulle krävas först efter att Storbritannien lämnat EU! Själva ämnet förvånar mig inte eftersom jag redan bloggat om nedskärningar på klimatområdet men att det skulle vara så utstuderat och redan på total kollisionkurs med EU och jordens klimat…jag hittar inte riktigt ord i ledsamheten.

Mitt i detta har britterna själva splittrats av en ny låt som raskt seglat upp som tvåa på Itunes-listan och på topp tio hos radiostationen Capital FM så här i valtider. Det är bandet Captain Ska som spelar så kallad ska-musik i reaggestil som kommit med låten ”Liar Liar GE2017” (General Election 2017, min kommentar)  om Theresa May och de pågående budgetnedskärningar som gör att allt fler ber om mat på så kallade ”food banks” när löner och bidrag inte räcker till. Under valkampanjen får radiostationer inte spela partiska verk så de flesta undviker låten helt men det hindrar inte att den ändå spelas överallt och finns på Spotify. Så här låter den:

Annonser

6 kommentarer

 1. Hur kan man jobba MOT en bra miljöpolitik? Vill de att jorden ska gå under snabbare? Har de inga barn? Ofattbart korkat.

  Liked by 1 person

  1. Nej just Theresa May har faktiskt inga barn och rent allmänt tror de nog inte att det är människan som skapat dagens problem utan att det är naturliga skiftningar.

   Gilla

 2. Jag är så trött på Brexit och det är jobbigt här i UK nu. Hoppas det vänder på något sätt.

  Gilla

  1. Ja kanske om det skulle bli hung parliament men vem vet hur opinionssiffrorna egentligen ser ut. Jag litar inte på dem längre efter de stora valen på sistone. Men även då är det långt kvar tills saken slutar diskuteras för en av de två sidorna kommer alltid att vara missnöjda och skylla på den andra. Jag tycker det är jobbigt att följa härifrån så det måste vara hemskt för dig.

   Gilla

 3. Storbritannien har alltid stått USA nära, inget nytt på den fronten. Däremot kan det bli en besvärlig ”vänallians” med trumpen vid rodret. Och tittar britterna åt andra hållet så är givetvis EU inte glada över strulet med Brexit. Det har genom åren varit så många undantag och särregler för Storbritannien och jag trodde faktiskt att de sakta men säkert skulle bli mer och mer integrerade i EU. Jag var förvånad över resultatet i folkomröstningen och nu verkar det mest vara käbbel och osäkerhet. Det börjar se ut som om Storbritannien kan gå en ganska ensam tillvaro till mötes. Bara två dagar kvar tills vi vet vem som ska hålla i exit-rodret…..och sedan bara sju dagar kvar till möte om Grekland i euro-gruppen. Det är mycket nu!

  Gilla

  1. Ja visst har UK och USA alltid varit allierade men nu är det stor skillnad för nu går britterna i USA:s ledband på ett annat sätt i sin jakt på ny handelspartner. Så var det inte förr.
   Jag som har familj mitt i värsta Brexitområdet var som sagt inte ett dugg förvånad. De människor som bor där är inte de britter jag umgåtts med i Bryssel och Köpenhamn utan människor som är livrädda för att invaderas och som har nationella problem med bostads- och skolbrist vilket tabloidpressen pekar ut EU som ansvarigt för.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: