Välj och vraka bland whiskydistrikt

Visit Scotland har kommit ut med e-guiden The Land of Whisky – A Guide to Scotland’s five whisky regions och det är värt att uppmärksamma tycker jag.

I guiden får du veta mer om Campbeltown, Lowland, Islay, Highland och Speyside som de fem distrikten heter. Minst är lilla Campeltown med tre destillerier men just därför kanske också ett mer ovanligt besöksmål för den som vill se något nytt och tidigare mest förknippat området med slagdängan Mull of Kintyre. Enligt texten finns här dessutom en mycket speciell single malt att upptäcka.

Whisky galore! Foto: Chris huh (Creative Commons)

Kapitlet om Lowland klickar du med fördel på om du är i Edinburgh eller Glasgow och har tänkt dig trevliga dagsutflykter i whiskyns tecken vilka inte nödvändigtvis behöver ligga så långt bort. Här finns tretton destillerier på kartan, både gamla och nya.

Den kända ön Islay behöver man bara nämna namet på så får de flesta whiskyentusiaster något vilt i blicken och här får du läsa om hur tulltjänstemännen inte vågade sig till ön på 150 år men att öborna är mer gästvänliga idag. De åtta destillerierna får du såklart också veta mer om, inklusive min egen whiskyfavorit Bunnahabhain som kanske inte är fullt så känd i Sverige som till exempel Lagavulin och Laphroig.

Lagavulin på Islay. Foto: Taxiarchos 228 (Creative Commons)

När du kommer till kapitlet Highlands får du hela 41 destillerier att välja mellan och kan läsa att de mer fruktiga och lätta sorterna whisky hittas i södern medan norra Skottland med Orkney har mer maltkänsla. Det är en svårkategoriserad och stor region men vattnet i urbergen här är renare än på de flesta ställen i landet så ”livets vatten” är såklart riktigt bra här. Avslutningsvis kommer kända Speyside med destillerier som Glenlivet och Glenfiddich men också 48 andra destillerier! Det är tur att det går att återvända till Skottland igen och igen och igen och…

Guiden fungerar bra både på PC och mobil. Den har interaktiva kartor och den ger dig öppettider och annan praktisk information och historia om varje destilleri när du klickar dig fram på punkterna på kartan. Dessutom får du tips på andra sevärdheter i närheten för de där stunderna när man behöver paus eller har resesällskap som gärna roar sig med annat. Snyggt jobbat!

2 kommentarer

  1. Yvonne · · Svara

    Mitt besök i Edradour whisky destillery var en fin upplevelse och den hängivelse var oslagbar! Vackra omgivelser. En pärla.

    Gillad av 1 person

    1. Åh, det ska jag spana in lite extra för där har jag inte varit fast jag älskar Pitlochry. Det är verkligen dags för Skottland igen snart.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: