En bit England i Norrland

En solig dag blev idag ännu soligare när Ygeman berättade att vi om dryga 29 timmar kan slippa ID-kontrollerna på Kastrup som alla vi pendlare går igenom för att ta oss hem med tåg. Härliga nyheter även om gränskontrollerna tyvärr blir kvar eftersom det här iallafall betyder att människor slipper byta tåg på Kastrup för att komma till Sverige. Det värsta kaoset uteblir och det blir mer plats på metron eftersom de som jobbar bortom Köpenhamns Central nu kan återgå till tågen. Det här glädjande beskedet gör kanske att jag kommer hem lättare framöver och inte blir så förlamande trött efter arbetsdagarna utan lär mig att kolla min spamkorg oftare. Där hamnade nämligen kvällens inlägg först en väldigt lång period innan jag förvånat hittade det. Förlåt Åsa!

Åsa Forslöf Markusson är en av mina mest trogna läsare och en riktig anglofil. Ständigt tipsande mig om böcker jag borde läsa finns hon där i kommentarsfältet och när hon tipsade om afternoon tea på sin lokala pub, ja då var jag ju tvungen att fråga om hon inte ville skriva en rad. Vill ni inte göra en tur längs Norrlandskusten efter detta så vet jag inte vad som krävs. Jag vill resa bums för så här skriver och fotar Åsa om stället som verkar ha allt vi gillar (och som vanligt avslutar hon med ett boktips):

Om man tillhör anglofilernas skara och råkar bo i mellersta Sverige har man ett riktigt vattenhål att besöka när längtan till Storbritannien blir för stor.

I vårt lilla Hudiksvall vid hälsingekusten finns sedan några år en engelsk pub ”The Bell” som drivs av David – en tvättäkta engelsman (från Newcastletrakten) som för några år sedan köpte och gjorde om en ”pub”, som mer fungerade som ungdomstillhåll med högljudd musik och hög alkoholkonsumtion, till en ”riktig pub”.

Glada Hudik känns nu ännu gladare.

Nu härskar lugnet i lokalen som bland sina möbler t o m har sådana där små runda pallar som är så vanliga på pubar i England, menyn är på engelska och även om menyn byts med jämna mellanrum kan man alltid äta fish & chips, på traditionellt vis beställer man vid baren. Sommartid byggs en uteservering upp på gatan utanför.

Man har inte massor med fatöl men några engelska finns det: London Pride, ESB, Newcastle Brown ale och London Black Cab stout, dessutom fler märken på flaska.

En jättesuccé blev det Afternoon Tea som man började med på lördagar 14-17 för något år sedan! Oftast fullt så boka bord är att rekommendera, det serveras på traditionellt brittiskt sätt i tre våningar med olika snittar, scones med clotted cream och sylt samt små läckra chokladbakelser och tryfflar, vill man lyxa till det kan man välja alternativet att lägga till ett glas mousserande vin – prosecco är det som serveras. Mycket trevligt att slå sig ner och låta sig väl smaka efter en shoppinglördag på sta´n!

Endless pots of tea! Love it!

Afternoon tea på The Bell

Och vad vore väl en engelsk pub utan quiz? På måndagkvällar kan man testa allmänbildningen och språkkunskaperna (frågorna är naturligtvis på engelska!) – mycket populärt och oftast fullsatt.

Vill man inte ha det alltför tyst och lugnt kan man besöka puben på lördagskvällar, då är det nästan utan undantag levande musik av lokala eller relativt lokala band, inte sällan irländskt och stämningen är hög.

Vem vill inte vinna pub quiz här?

För att återgå till Afternoon Tea så har jag nu på nattygsbordet Downton Abbey-skaparen Julian Fellowes senaste bok ”Belgravia” som utspelar sig när den och andra fina kvarter i detta område iLondon byggdes på 1840-talet. I början av boken får man följa med på en sådan bjudning hos hertiginnan av Bedford – hon som ska ha uppfunnit detta eftermiddagste eftersom hon kände sig lite hungrig på eftermiddagarna när det fortfarande var långt till middagen. Eftersom hon hörde till de tongivande kretsarna blev detta snabbt populärt och spred sig småningom till alla samhällsklasser.

2 kommentarer

  1. Yvonne · · Svara

    Underbart!

    Gillad av 1 person

    1. Visst blir man sugen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: