Theresa May blir Henry VIII

Låter kvällens titel på inlägget galen? Inte galnare än varken Henry VIII eller brittisk politik just nu. Precis som jag trodde har reaktionerna på Johnsons inställda resa till Moskva varit ilskna från ryskt håll medan före detta försteministern i Skottland, Alex Salmond och Liberaldemokraternas Tim Farron har båda påpekat hur pinsamt det här är för att det får Storbritannien att se ut som om landet går i USA:s ledband. Johnson säger naturligtvis att han med USA vill fortsätta arbeta för en lösning i Syrien. May verkar tycka att njae, Johnson är nog inte rätt man att skicka.

Idag har jag varit på en fantastisk rundtur på landsbygden runt omkring Malmö i strålande vårväder. En del av Skåne som verkligen ser ut som England på så många sätt gjorde oss glada och uppspelta men mitt i detta hade jag fått den tråkiga nyheten att även Storbritannien precis som USA enligt ett hemligt dokument ska lätta på reglerna som styr arbetet med klimatförändringar! På ännu ett område visar den brittiska regeringen nu hur de inte bara vill distansera sig från Europa utan framför allt istället skapa handelsavtal med USA där det kommer att krävas sämre miljölagstiftning för handelssamarbete. En svart dag för Europas miljö och världens klimat och återigen en nyhet som blir absolut ingenting i svensk media när den kommer som den gör mitt i våra egna problem. Det här är inte tvärsäkert utan vi får se hur det går med Brexit men de bygger på det som dagens inlägg har som fokus: Theresa May håller faktiskt på att göra sig till en sorts Henry VIII.

Det hela handlar om att regeringen tänker sig att acceptera alla nuvarande EU-direktiv (d.v.s. EU-ländernas gemensamma lagstiftning vilken i sig inte är exakt lika i alla medlemsländer eftersom länderna själva får anpassa sina individuella lagar till direktiven men de måste följa vissa minimikrav eller förhandla fram undantag som Sverige gjort om strömming till exempel). Direktiven ska accepteras i en klump under en lag som ska heta The Great Repeal Bill och som tagits fram som lösning för att Storbritannien inte kommer att hinna byta ut alla EU-direktiv mot nationella lagar under den korta tid Brexitförhandlingarna pågår. Alltså accepterar man alla i ett svep och så ger man landet tid att i lugn och ro gå igenom och förändra lagarna på hemmaplan. Det är här Torypartiet nu tros skapa mängder av försämringar inom framför allt områden som miljö och arbetslagstiftning vilka är två bitar som sätter käppar i hjulet för frihandel med länder med sämre standard.

Kanske hade det här kunna vara okej att leva med eftersom parlamentet skulle vara tvugna att rösta för eller emot lagförändringar och då hade kunnat stoppa de allra största försämringarna men nu tänker Theresa May i detta skriva in en gammal klausul som heter Henry VIII Clauses och finns kvar sedan den historiske kungens tid när Henry VIII ville vara den som bestämde utan att fråga parlamentet och 1539 skapade The Statute of Proclamations som du kan läsa mer om här. Ni vet kanske redan att britterna har massor av gamla lagar de inte ändrat på århundraden och det här råkar vara just en sådan. Jag har faktiskt inte hunnit läsa hur det kommer sig att den finns kvar men nu är det oroväckande att den är det för landet kan alltså hamna i en situation där Theresa May mer eller mindre blir Henry VIII. Är det verkligen möjligt???

Annonser

4 kommentarer

 1. Helt spontant så är reaktionen att det kan inte vara möjligt, men man vet aldrig…

  Gilla

  1. Man vill gärna tro att det inte är möjligt.

   Gilla

 2. Riktigt komiskt! Vid folkomröstningen pratades mycket om att UK skulle ta tillbaka sin frihet, inte låta EU styra, gå tillbaka till egna lagar var en STOR sak. Åsså ska man omvandla EU-direktiv till UK-lagar! Ha, ha….var blev alla de där ”egna” lagarna av??

  Gilla

  1. De ska bli egna. Bara du väntar tio femton år tills de hunnit gå igenom alla…

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: