BBC bortom räddning?

BBC på väg att privatiseras. Sug på den karamellen. Nej, det är inte tvärsäkert men det är uppe för debatt och nästa gång det ska diskuteras är den 22 april. Kan ni tänka er? Jag kan det inte. Vad har hänt med denna brittiska bastion som gett oss så mycket kvalitet. Storslagna serier kan de naturligtvis fortsätta att ge oss men en sämre budget gör det svårare och svårare att producera dem och vi har nu på sistone sett hur också underhållningsprogram som Hela England bakar sålts ut till andra kanaler. Dock är det nyheter och granskande program jag oroas mest över. Det här har ju varit en stor del av BBC:s styrka och nu ser jag hur också den biten förändrats så till den grad att jag inte längre litar på kanalen utan hellre söker mig till exempelvis Channel 4.

Det här inlägget har jag haft liggande länge men det kändes passande att publicera just idag när jag kunde lägga till mer information. Det här är nämligen en skärmdump av hur BBC UK såg ut idag på eftermiddagen på min telefon.

BBC News

Medan nyheten här ovan att landets mest avskyvärda parti nu inte har några aktiva ledamöter kvar utan i praktiken är upplöst är underbar (fast Tories har så många ledamöter med liknande värderingar idag att deras frågor forfarande drivs – det börjar kännas igen från Sverige) så är det stora för mig här att det samtidigt inte stod ett enda ord om den marsch mot Brexit som idag engagerat tusentals människor i London (och som fick gå till Parliament Square trots allt). En marsch som var iallafall tre engelska miles lång och som gav eko i nyhetsrapporteringen överallt från Sverige till Italien och som nämndes med stor glädje av alla våra länder. Inte ett ord från BBC.

Det är ingen hemlighet eller några konstigheter att jag med min bakgrund är EU-vän (fast jag var det inte från början utan blev det av att lära mig mer på jobbet). Däremot vill jag att nyhetsrapportering ska vara objektiv så att människor kan ta ställning till vad som passar dem bäst och kanske komma till slutsatsen att de inte håller med mig. När det gäller BBC tycker jag på sistone att de huvudsakligen gett mina motståndare talestid. Det parti vars sista ledamot idag gav upp hade som ni säkert vet en betydligt mer karismatisk före detta partiledare som bland annat snackat strunt om svensk statistik. Han är en som fått väldigt mycket TV-tid både innan och efter Brexit i proportion till storleken på partiet. Det klassiska debattprogrammet Question Time har sänts från olika platser de senaste månaderna, däribland Sunderland som var den första valkretsen att rapportera siffror under folkomröstningen och då klara siffror för ett EU-utträde. Peterborough, Southend-on-Sea och andra platser där många röstade för att lämna är andra städer programmet sänts ifrån under vintern. Allt har inte handlat om Brexit och en blandad studiopublik har bjudits in men det går inte komma ifrån att det för mig har lett till många frågor och kommentarer från folk som inte har speciellt mycket kunskap om EU och i ett läge där omröstningen redan skett. Jag vet inte alls hur bolaget tänker längre.

Nu väntar alltså en privatiseringsdebatt där privatiseringssidan menar att TV-licensen är gammeldags (diskussionen känns igen) och att de redan privata bolagen kan göra lika mycket som BBC som måste ta ut licens bara för att göra samma sorts program och att tekniken har sprungit ifrån licenssystemet. De som vill bevara BBC statligt har inte minst BBC Radio i åtanke som något värt att kämpa för med sina unika och folkbildande program. De är också rädda för att just flera av de folkbildande programmen skulle försvinna och att nyhetsförmedlingen skulle bli mer snuttifierad som den redan är i många stora kommersiella kanaler runt om i världen. De kända naturprogrammen kanske skulle fortsätta i gammal storartad anda men sådant som är mer lättsmält och populärt skulle kanske hamna hos andra eller i malpåse. Det har faktiskt satts igång en namninsamling till Theresa May för att protestera mot en utförsäljning. Utöver en hel försäljning finns det planer på att bara delvis sälja ut. Kanske börja med Worldwide som är dotterbolaget som säljer de stora programmen till oss i andra länder och drar in pengar åt bolaget. Allt detta fokus på vad BBC kostar har naturligtvis påverket innehållet i programmen. Inte vill BBC stöta sig allt för mycket med den regering som föder den och beslutar om dess budget och nu också framtid.

 

 

Annonser

9 kommentarer

 1. Leslie Moody · · Svara

  Nyligen anklagade en grupp MPs BBC för att vara mot Brexit – att BBCs politiska kommentatorer var emot Brexit och att ”Remainers” hade fått mycket tid i rutan. Därmed, kanske, att man nu ser ingenting om demonstrationer mot Brexit. Och glöm inte att Murdochs bud på Sky kommer att hanteras snart. Gissa vad tories kommer att göra! Bye-bye BBC.

  Gilla

  1. Ja jag såg det och glömde ta med de där 70 MP:erna i mitt inlägg för jag blev så upprörd över att inget visades om marschen igår. Ja det känns väldigt bye bye. Jag är verkligen nervös över Sky som jag tänkt skriva om framöver. Det är svårt att blogga när man skulle kunna skriva sådant här varje dag men har en reseblogg och inte en politisk blogg och när man har läsare som inte vill läsa om obekväma förändringar. Jag är så väldigt oroad över den icke demokratiska utvecklingen vi ser och den dåliga tillgången på fakta. Många här i Sverige inser inte hur illa det står till.

   Gilla

 2. Marie · · Svara

  Jag hade en diskussion med min svärfar igrår, en leave voter som hänger väldigt mycket till höger, och han menade att BBC är så opartiska och pro remain/anti brexit, men jag håller inte med! Men som vanligt med såna människor går det inte att diskutera!

  Gilla

  1. Nej det är så mycket känslor i detta att diskussionerna blir jättekonstiga. Jag tror personligen att BBC är ganska kluvna själva och att många programledare och nyhetsprofiler själva är Remain och det går igenom i vissa sändningar medan annat inte får sändas alls när chefer är rädda för indragen budget (eller kanske själva Brexitvänliga) och så framstår det som Brexitvänligt av Remainers istället.

   Gilla

 3. Sälja ut eller privatisera BBC!? Usch och fy! Jag gillar deras nyheter på nätet och live-sändningar när något hänt. Sansat och sakligt – inte som t ex en del amerkanska kanaler. Håller tummarna att det inte blir av!

  Liked by 1 person

  1. Ja det har jag också gjort men tittar mer och mer på Channel 4 idag.

   Gilla

 4. Åsa F M · · Svara

  Nej, nej, nej… Låt det inte hända – det räcker med elände gällande GB nu..
  Som grädde på moset har jag hört att British Airways börjat ta betalt för mackor o dryck på kortsträckor som ARN-LHR nu…Själv är jag i Tokyo nu, flög med Emirates och upplevde en klart mycket bättre economy class än BAs.. inte för att BAs är dåligt på något sätt, den är ju betydligt bättre än t ex SAS.

  Gilla

  1. Jajamensan. Tror jag skrev om de där mackorna från Marks & Spencer i något inlägg. Det pratas om att de ska ha sämre benutrymme också och det kom en artikel häromdagen om hur dåliga de blivit. Tänkte skriva om den snart. Så kul det låter med Tokyo mitt i körsbärsträdens blomning.

   Gilla

 5. Yvonne · · Svara

  Jag har alltid vänt mig till BBC för mer ingående nyheter och brittiska nyhetskanaler i övrigt. Man fick mer att veta än trista PK nyheter från sverige. Hoppas inte standarden sjunker om de hade tänkt privatisera BBC och det blir som skrikiga amerikanska nyhetskanaler…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: