Kaos är granne med England

Ja vad ska jag säga? Det händer så mycket i Storbritannien nu att hälften vore nog. I Skottland har Nicola Sturgeon meddelat att hon vill ha en andra folkomröstning om självständighet och Theresa May har sagt nej till detta vilket ni kanske läst i svensk press om ni inte fördjupat er i den brittiska. Visserligen röstade skottarna nej till självständighet sist men nu menar Sturgeon att situationen förändrats eftersom Skottland riskerar att få lämna EU och det håller jag helt med henne om. May däremot säger att skottarna absolut inte kan rösta nu för de vet ju inte vilka villkoren för Brexit skulle vara. Sturgeon kontrar med att det inte är precis just nu hon vill ha omröstningen utan när de vet lite mer men det måste ju förberedas. Man undrar onekligen hur May kan neka skottarna för vad tusan hade regeringen för information till folket när de utlyste folkomröstning om Brexit? Människor matades med lögner i olika frågor så hon är inte direkt den som kan stå och gnälla om detta. Sturgeon hade bra timing på sitt begär om folkomröstning också för May var redo att lämna in ansökan om utträde, den så kallade Article 50, till EU i tisdags men så fick hon en skotsk folkomröstning på halsen istället. Sturgeon är verkligen iskall i sin taktik. May kan inte gärna säga nej hur länge som helst och visa att hon är rädd för en omröstning heller så det här kan bli intressant.  (Uppdatering 19 mars 2017: SNP har sin vårkonferens nu i helgen, därav Mays avvaktande hållning. Det här är verkligen ett spel på högsta nivå. Även situationen i Nordirland gör regeringen avvaktande till att lämna in ansökan om EU-utträde).

En tråkig sidoeffekt av den här diskussionen är att anrika tidningen The Telegraph verkar ha sällat sig till Rupert Murdochs eländiga tabloidtidningar och uttrycker sig med ett helt oacceptabelt språk som får mig att undra om jag vill fortsätta att länka till deras resetips. Kolumnisten Allison Pearson skrev en text med rubriken “Nicola Sturgeon is a liar and a traitor – off with her head!” vilket det blev sådant uppror kring att tidningen senare ändrade rubriken till “Nicola Sturgeon – another treacherous queen of Scots – has miscalculated” men då var skadan redan skedd och ilskan enorm inte minst i Skottland men även bland EU-vänner på annat håll som är trötta på alla aggressioner som breder ut sig. Dessutom var ordet förrädare fortfarande kvar, precis som det ofta hörs i tabloidtidningarna. Alla som inte är för Brexit är landsförrädare i många Brexitanhängares ögon – bland annat de tre domarna i höstas till exempel.

De konservativa tidningarna skrev igår också skadeglatt om hur Skottland skulle få ett definitivt nej av EU på en ansökan om medlemsskap om de blev självständig nation och att Sturgeon egentligen inte vill gå med i EU så lurar hon inte sina medborgare med en folkomröstning om ingenting? Här menar jag att de skriver halvsanningar. Sturgeon vet mycket väl att till exempel spanjorerna är rädda för att Katalonien och Baskien ska mullra om självständighet om Skottland får det och ändå kan komma med i EU. Det jag isåfall tror är att hon istället vill börja med att ansöka om att gå med i EFTA där bland annat Norge är medlem. Då börjar hon i en lugnare ände vilket ändå ger alla fördelar i form av frihandel och fri rörlighet som många önskar. Detta skriver inte pressen om utan får det att låta som om dörren till Europa är stängd vid självständighet.

En intressant sak med hela den här spänningen mellan England och Skottland som man också ska ha i åtanke är att det är i Skottland de stora baserna med nationens kärnvapen finns. Det är klart att man man inte vill lägga sådana i det mer tättbefolkade England. Vet ni förresten att även Wales som har mindre självständighet än Skottland också har börjat prata om självständighet genom dess nationella parti Plaid Cymru? Inget jag ser som realistiskt men precis som Sturgeon menar de att regeringen helt enkelt inte alls lyssnat på regionerna utan allt handlar om England. Det är alltså en känsla hos många walesare som kan leda till framtida spänningar. I Nordirland är det som sagt redan spänt och där pratas om en folkomröstning för att tillhöra Irland. Allt detta är skapat ur nonchalans mot de olika landsändarna i Brexitfrågan.

Apropå planer för en framtid utanför EU så verkar regeringen fortfarande inte ha någon plan för vad som skulle hända om de helt misslyckas med att få fram ett avtal med EU. Brexitminister Davis har erkänt detta. Inte en susning verkar han ha om hur saker kommer att bli. Visste ni förresten att Davis har varit i Sverige? Nej, jag tänkte nästan det. Knappt ett ord har yppats om detta i svensk media utöver hos DN och i några korta notiser. Davis har bland annat rest till Baltikum, Finland och Sverige som ett led i att prata med de länder britterna har mycket handel och stora samarbeten med och för att försäkra oss om att vi fortfarande har mycket gemensamt och ska vara vänner. För mig framstår det som löjeväckande eftersom hans regering inte försäkrat svenskar i Storbritannien om något alls kring deras framtid och inte heller den för britterna i Sverige. Dessutom är vi inte ensamma vid förhandlingsbordet när det gäller hans frågor eftersom vi är med i EU som förhandlar gemensamt så det framstår för mig som någon slags artighetsresa för just ingenting. Så här sa han hur som helst:

 

Annonser

11 kommentarer

 1. Ja du…vad ska man säga…

  Liked by 1 person

  1. Precis. De gamla konservativa förstod man vad man än tyckte om dem. Det här gänget verkar bara gå emot även sig själva. De känns som någons marionetter.

   Gilla

 2. Riktigt skönt att var borta från röran just nu! Blir deprimerad av Brexit!
  Ang Wales självständighet, så tror jag inte riktigt på det just nu, men vem vet!
  Ha en bra helg!

  Gilla

  1. Nej det gör som sagt inte jag heller men själva meddelandet från Wales är poängen för mig. De blir inte heller lyssnade på.
   Trevlig helg du också Lena!

   Gilla

 3. Helt klart är de ute efter att skaffa sig ”allierade” runt förhandlingsbordet. Hoppas Sverige inte gjorde några utfästelser.
  Såg idag i theguardian.co.uk att ansökan ska lämnas den 29 mars – vi får väl se….

  Gilla

  1. Ja det är det enda vi pratat om på jobbet idag. 😦 Vi ska gå ut och ta gravöl eller något om det verkligen händer. Idag har jag varit så där deppig igen och framför allt arg. Det är så förfärligt onödigt för allt Theresa May säger att hon vill ha ut av EU-förhandlingarna är det landet redan har i sitt medlemsskap!

   Liked by 1 person

   1. Precis! Så var hennes tal, tyckte jag. Man vill ha alla fördelar, gärna fler, men inte delta. Och hon tryckte hårt på ”vänner” på ett sätt som gjorde klart att den som inte ställer upp och ger dom vad de vill ha är ingen ”vän”. Tråkig ton i det talet, nästan lite hotfullt.

    Gilla

   2. Väldigt hotfullt. EU ska minsann ge allt men det är ju UK som lämnar EU och inte tvärtom!

    Liked by 1 person

 4. Leslie Moody · · Svara

  Och Vera Lynn fyllde 100 år igår, så Mrs. Maybe kan alltid sjunger ”There´ll always be an England” när skeppet sjunker ……..

  Gilla

  1. Ja jag bloggade om det häromsistens apropå nytt album och allt. Nu skulle de visst projicera hennes ansikte på Dovers klippor.

   Gilla

  2. Är det du som målar alpackor förresten?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: