Ett skräckens spökslott

Att besöka gamla medeltida slott brukar vara spännande. Ofta inkluderar det såklart en titt ner i någon bevarad fängelsehåla men så finns det de som tar det hela snäppet längre och har behållit sina tortyrkamrar också. Jag tänker speciellt på slottet i belgiska Gent där man helt oförberedd får vandra förbi diverse hemskheter i en av salarna.

I norra England finns det ett speciellt slott att ta sig till för den som vill se ett antal gamla tortyrredskap av vilka de flesta fortfarande går att använda. Fina Chillingham Castle i Northumberland lockar till besök av flera andra anledningar och ser idag inte alls ut att bära på den ruggiga historia det faktiskt gör men här led runt 7500 skottar allsköns kval och många miste livet under kung Edward I:s kampanj mot Skottland.

Chillingham Castle Foto: Glen Bowman (Wikipedia)

Chillingham Castle Foto: Glen Bowman (Wikipedia)

Bara några få kilometer norr om det betydligt mer kända Alnwick Castle som jag nämnde i mitt inlägg om att bila i Nordengland häromdagen ligger Chillingham som idag mest är känt för Chillingham cattle – en ovanlig nötras. Idylliskt värre går de och betar i omgivningarna med sina långa horn och idag är hela slottet vackert inbäddat i sin trädgård men den historieintresserade får snart annat än detta att se på och kanske är det efter besöket man ska gå i trädgården för att muntra upp sig.

På 1100-talet började Chillingham som så många andra slott sin historia som ett kloster. Det hade ett strategiskt läge som senare skulle göra det betydelsefullt, väldigt nära en ständigt skiftande gräns mellan England och Skottland under år av strider. Redan 1245 var Henry III på besök på sin väg norrut och därmed fick det även kallas slott.

Skottarna gick ofta över gränsen på olika långa räder och den skotske upprorsmakaren William Wallace brände faktiskt 1297 en grupp kvinnor och barn i klosterkyrkan. År 1298 slog sig kung Edward I ner en period på Chillingham för att använda det till sin bas i kampanjen mot just Wallace som han vid det laget var väldigt trött på. Här samlades hans trupper som sedan marscherade norrut och hit fördes sedan på tillbakavägen både soldater, kvinnor och barn från Skottland vilka torterades eller avrättades. Tortyrkammaren här på Chillingham är definitivt inte för barn och vill du veta vad som finns att se i den kan du få en aning här.

Först 1344 fick Chillingham lov att bygga riktiga försvarsmurar och då fick det också sitt fyrkantiga och effektiva utseende. Du kan se tillståndet signerat av Edward III i det rum hans farfar vistades i. Chillinghams senare historia blev betydligt lugnare. Utbyggnaden med bankettsal och bibliotek på 1600-talet berodde på att James I (VI av Skottland) kom på besök 1617 på resa mellan sina två kungadömen. Då fyllde man även igen vallgraven och slottet närmast förföll under många år efteråt eftersom relationerna mellan England och Skottland nu var fredliga. Bara slottsparken hölls vid liv men drivs än idag helt separat av boskapsuppfödarna med sina djur. De lokala ägarfamiljerna Grey och Bennett som haft slottet i sin ägo sedan 1400-talet verkar inte ha velat eller kunnat göra så värst mycket. Under andra världskriget användes det av armén och förstördes rätt bra av soldater men 1980 köptes slottet ut och renoverades av antikexperten Sir Humphry Wakefield vars hustru hör till familjen Grey.

Det här med spöken är ju stort i Storbritannien och på Chillingham lär både Lady Mary Berkeley och den jämrande Blue Boy omgiven av ett blått sken stryka omkring men man har också hittat en man och en pojke inmurade i väggen vilket sägs ha fått slut på en del andra spökerier. Med så många dramatiska dödsfall här är det inte konstigt att det går rykten om oroliga själar och det finns nog inte något paranormalt TV-program i landet som inte varit på slottet och filmat. Är du själv inte nervöst lagt kan du betala tjugo pund för en nattlig spökrunda men själv avstår jag. Chillingham anses faktiskt av många vara det mest skrämmande slottet i Storbritannien, om inte Europa.

2 kommentarer

 1. Trevligt med en blandning av UKhistoria och slottshistoria.
  Har inte varit just där.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Ja detta är nog Englands svar på Torpa Stenhus.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: