Ryanair och robotar

Det händer så mycket kring Brexit nu att det är svårt att hänga med och inte blir det lättare av att mitt huvud är som i bomull och jag hostat mig till värk runt revbenen. Någon jätteanalys kring allt känns oöverstigligt just nu så jag sammanfattar här helt enkelt olika saker jag tycker ni ska kika vidare på om ni vill hänga med.

Ryanair, flygbolaget som är kända för att inte dra sig för att flytta om galoscherna inte passar, hotar nu med att lägga ner all inrikesflygning i Storbritannien om regeringen inte senast om ett år har en konkret plan för Brexit. Bolaget menar att man behöver ett års framförhållning för att planera flygningar och måste veta i mars 2018 hur framtiden kommer se ut. Ryanair har en ganska stor del av inrikesflyget, bland annat från sin bas på Stansted. Även internationellt från Storbritannien påpekar de att luftrum inom EU är reglerat gemensamt och vad ska hända med flygrätter när Brexit träder i kraft?

Fler och fler rapporter från inte minst NHS och landets jordbrukare menar nu att Brexit får kolossal påverkan på landet. Miljöminister Leadsom har kommit med ett uttalade om att man kanske i framtiden kan hyra in EU-migranter. Tala om hyckleri! Saker många skämtade om tidigare, som att arbetslösa britter ska tvingas ut på fälten, verkar nu också diskuteras på fullt allvar. Det talas också om hur bönderna kan köpa in självgående traktorer, robotar och andra verktyg för att hjälpa dem framöver men ingen har berättat hur bönderna ska få råd till dessa utan att låna en massa pengar eller hur perioden fram till det faktiska utträdet ska gå till eftersom EU-arbetarna redan börjat resa hem nu när pundet rasat och gjort deras redan låga lön lägre.

Sofistikerad robot. Foto: Simon Edelman (WikiCommons)

Sofistikerad robot. Foto: Simon Edelman (WikiCommons)

En av lösningarna med arbetskraft inom kan istället komma från det nya förslag som May och hennes ministrar diskuterar om att ha fri rörlighet mellan de gamla samväldesländerna. Inte alla 52 men kanske de sexton som har drottning Elizabeth II som statsöverhuvud. Många tycker att detta visar att britterna visst är okej med invandring, bara det är välutbildade från engelskspråkiga länder och inga konstiga ”hurdy gurdys, lycksökare eller folk med annorlunda religion. Kanada, Australien och Nya Zealand skulle kunna se fram emot enklare regler än nu när det gäller att få stanna och arbeta (att få komma in är redan ganska enkelt). De tre stora länderna har alltid haft drottningen som statsöverhuvud men kanske kunde det hela inkludera även Jamaica och diverse andra mindre önationer som tillhör den här gruppen av sexton. De tre stora länderna är välmående själva så deras medborgare skulle enligt diskussionerna inte heller komma för att söka ett bättre ekonomiskt liv utan av andra anledningar. Länderna det här berör verkar positiva men det här med rörelse hänger såklart ihop med handelsavtal med dem och Australien har bland annat också sagt att man inte vill ge upp sina avtal med EU hur som helst medan Kanadas förhandlingar med EU inte hjälptes av folkomröstningen. Det har satts upp ett samarbetsorgan för de här förhandlingarna, CANZUK. Ta dock det de skriver om EU lite försiktigt för jag har hittat fraser om att Storbritannien redan är i förhandlingar och det är de ju inte – de har inte lämnat in Artikel 50 än.

 

Det finns ett par saker till jag vill skriva om och en av dem är situationen med Nordirland som nu verkar utvecklas i just den tråkiga riktning många trodde men det förtjänar ett eget inlägg.

 

11 kommentarer

 1. Ja, det är verkligen inte roligt här i UK nu. Ovisshet och så många som tror sej veta dittan och dattan utan egentligt underlag. Nordirlandfrågan oroar mej mycket.

  Gilla

  1. Nej jag tänker på er. Nordirland oroar mig också. Funderar nästan på en tur dit medan det fortfarande känns okej.

   Gilla

  2. Du måste ju också fundera över brittiska vänner i Spanien och din egen resebyråkrati dit.

   Gilla

 2. lena.andersson.larsson@dll.se · · Svara

  Hej! Vilken trevlig blogg om England!! Har en dotter som studerar i Bath och vi ska hälsa på henne påskveckan. Flyger med Ryanair. Vi ska åka tåg från Stansted till Bath. Ska jag boka biljetterna i förväg och från vilken sida i så fall? Tack på förhand. Ha en bra dag! Hälsar Lena

  Gillad av 1 person

  1. Tack och välkommen! 🙂
   Ja om du bokar i förväg blir det mycket billigare. Du kan boka hela vägen från Stansted på http://www.nationalrail.co.uk

   Du bokar med kort och hämtar ut biljetterna i automat på Stansted med samma kort du bokade med eller också skriver du ut dem på förhand hemma.
   Tågen från Stansted tar er till Liverpool Street där ni kan ta tunnelbana till Paddington och Bath-tågen men det har du kanske redan koll på. Bath är verkligen en mysig stad. Hoppas ni passar på att se er omkring också med en tur till lilla katedralstaden Wells och kullarna däromkring till exempel. 🙂

   Gilla

   1. lena.andersson.larsson@dll.se · ·

    Hej!
    Stort tack för tipsen! Vi planerar att hyra bil två dagar och åka runt lite, så absolut Wells blir ett av målen. Ha det så bra!

    Gillad av 1 person

   2. Tack detsamma! Ja har ni bil hinner ni med massor på de korta avstånden där. Kanske Stonehenge och Avebury, Longleat, Cotswolds fina byar… 🙂

    Gilla

 3. May gjorde ju klart i sitt tal i där hon redovisade sin ”plan” för Brexit att man skulle välja ut ”de bästa”. För mig låter det som gamla imperietankar. Väldigt olustigt och otäckt.
  Brexit kommer att skapa många spänningar och problem både inom och utom. Svårt att hänga med hela tiden, jag gör nedslag då och då.
  Jag ligger lite efter med bloggläsandet, hoppas din förkylning gett med sig nu (12 mars)!

  Gilla

  1. Ja tack, jag är mycket bättre men på jobbet känns det som Spinalonga. En efter en tacklar av.

   Brexit har redan skapat spänningar. Många familjer och vänner pratar knappt med varandra och det skriks ”åk hem!” åt främlingar mer än förr.

   Gillad av 1 person

   1. Och ju mer spänt det blir desto större risk för våldsamheter och annat elände…

    Gillad av 1 person

   2. Japp. Det pratas om att det blivit upplopp på gatorna om politikerna inte stått fast vid Brexit men hur kommer det inte bli nu, både med Nordirland och om några år den ökade fattigdomen…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: