Bila i Nordengland

Rundresa i Nordengland var det någon som sökte på nyligen och hamnade här på bloggen. Eftersom jag länge tänkt skriva fler inlägg om just rundresor så är det ju lika bra att sätta igång då. Jag har en serie om tågresor planerad men idag blir det först tips på hur du kan spendera en vecka i Nordengland med hyrbil eftersom jag tror att termen rundresa ska tolkas så. Du kommer lite snabbare fram så veckan ger fler stopp på vägen än den gjort med tåg eller buss. Det är däremot inte särskilt långa körsträckor varje dag i början av resan för där är det ett par dagar där sevärdheterna är beroende av öppettider samtidigt som du just landat. Det kan nog vara ganska bra för då kommer du in i vänstertrafiken utan stress liksom i att köra på smala vägar med får och stenmurar vilket tar längre tid än man tror. Det här är en resa där du kan bygga på dagar så här och där har jag lagt till alternativa förslag.

Dag 1 Flyg till Manchester, övernattning i Grassington (runt 12 mil)

Här hämtar du ut bilen och beger dig norrut mot Skipton. Vilken väg du tar dit beror på dina intressen men är du matglad kan du köra rakt norrut via Bury och dess stora marknad med lokal black pudding och massor av annat och därefter förbi Ramsbottom. Är du litteraturintresserad så kör du längre österut via Halifax och gör ett stopp i Brontësystrarnas Haworth istället. När du kommit till Skipton avgör du själv om du har tid att besöka det gamla medeltida slottet och strosa bland kanalbåtarna i staden en stund eller om du hellre beger dig till klosterruinen Bolton Abbey strax utanför staden och kanske till och med äter på den prisbelönta restaurangen Burlington i närheten (bordsbokning, inga jeans eller gympaskor). Sista sträckan kör du småvägar in i Yorkshire Dales nationalpark vidare till den lilla pittoreska byn Grassington som blir ditt stopp för natten om du inte har ätit på Burlington och har bokat ett övernattningspaket på Devonshire Arms intill.

Dag 2 Grassington-York (runt 10 mil)

Dagen börjar med färd österut till den kulliga marknadsstaden Pateley Bridge där man kan handla i småbutikerna i backen längs High Street eller bara köra igenom. Utanför byn kan man göra en avstickare och titta på de märkliga klippformationerna Brimham Rocks innan man fortsätter till Fountains Abbey med både klosterruin och hjortpark. Det är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är en bra paus för tedrickande också om vädret är fint. Efter denna mäktiga upplevelse kör man den korta biten till den lilla katedralstaden Ripon och vänder söderut ner till York. Det kan vara mysigt att bo innanför stadsmurarna men välj något strax utanför dem med parkering istället.

Gamla blygruvarbetarstugor i Grassington  Foto: Kevin Rushton (Wikipedia)

Gamla blygruvarbetarstugor i Grassington Foto: Kevin Rushton (Wikipedia)

Dag 3 York

Det här blir en dag utan att sitta framför ratten. Vandra runt det medeltida gatunätet i York och missa inte Englands mest fotograferade gata The Shambles. Botanisera bland butikerna vid Stonegate och High Petergate och besök någon av de många pubarna med gamla spökhistorier. Missa inte York Minster, den största gotiska katedralen norr om Alperna och se gärna efter om du hinner till Evensong på kvällen för det är en speciell upplevelse om du inte hellre går på humoristisk spökvandring.

Är du museimänniska så har du att välja mellan Jorvik Viking Centre, Yorkshire Museum (länsmuséet med minnen av romar- och vikingatiden och medeltid, inklusive en ring som kan ha tillhört Richard III som höll till här uppe) och Castle Museum med det medeltida Cliffords Tower, fängelseceller och inte minst vardagsföremål i massor. Har du fortfarande spring i benen så är en vandring längs stadsmurarna ett måste och som du märker är det här du ska lägga in en extra dag om du har någon i din planering och gillar historiska städer.

Dag 4 York-Whitby (runt 8 mil)

Dags att köra ut på hedarna igen men först kanske du stannar vid magnifika Castle Howard som känns igen från både filmen och TV-serien Brideshead Revisited (En förlorad värld) med sina interiörer, astrologiska fontän och trädgårdscenter. Därefter passerar du marknadsstaden Malton och efter den lämnar du stora vägen mot Scarborough och svänger vänster mot slottsstaden Pickering istället. Nu dröjer det inte länge innan nationalparken North York Moors öppnar sig i allt sitt majestät. Du kör rakt över platålandskapet förbi den stora sänkan Hole of Horcum och när det dyker upp skyltar till Goathland så svänger du ner på den backiga småvägen, över färistarna för nu är du i fårens landskap. Nere i Goathland känner du igen dig om du följt TV-serien Heartbeat för det här är seriens Aidensfield. Från Pickering och vidare hit och till Grosmont går också den ångloksbana som förekommer i Harry Potter. Ett bra stopp för te bland fåren som strosar runt precis överallt i byn och ibland vilar utanför affären.

När du tagit dig ur sänkan är det bara en kort bit kvar till Whitby, den gamla valfångst- och fiskestaden som en tid var hem åt James Cook och varifrån han seglade. Här klev också Dracula iland i boken och bäst stämning får du om du går över floden in i de äldre delarna av staden och upp för de många trapporna till klosterruinen på toppen av klippan. Om tiden tillåter kan du gå på Cook Museum eller ta en båttur men annars bara njuta av den maritima stämningen på gator och pubar eller den stora stranden (akta dig för det snabba tidvattnet). Fish & chips är det givna att äta här där det finns flera prisbelönta ställen och portionerna är enorma. 

Favoritvyn i Whitby

Favoritvyn i Whitby

Dag 5 Whitby-Alnwick (runt 18 mil)

Idag blir det längre körning för nu är det större vägar och mer av transportsträcka än små kringelikrokiga fårvägar med sevärdheter överallt. Du ska runda industridistrikten runt Middlesborough och Sunderland och istället sikta på den gamla staden Durham med sin katedral på en klippa ovan floden. Där tar du lunchpaus innan du fortsätter upp till Alnwick i Northumberland med sin roliga bokhandel och sitt slott känt från både Harry Potter och Downton Abbeys julspecial. Här kan du lägga in en extra dag om du vill och se Bamburgh (känt från Ivanhoe) och flera andra slott på stränderna vid havet eller fortsätta norrut en bit och vandra ut till tidvattensön Holy Island och besöka klostret Lindisfarne som plundrades av vikingarna.

Alnwick Castle  Foto: Phil Thomas (Wikipedia)

Alnwick Castle Foto: Phil Thomas (Wikipedia)

 

Dag 6 Alnwick-Grasmere (runt 23 mil)

Många mil över hedlandskap denna dag men det vägs upp av flera småstopp. Här kan du först pausa i den lilla fina marknadsstaden Hexham (marknad tisdag och lördag) och se dig omkring innan du tar dig an Hadrianus mur. Norr om Hexham ligger Chesters Roman Fort and Museum och sedan kan du stanna lite varstans och se olika fort och murdelar beroende på hur intresserad du är. Håll dig till väg B6318 så ser du skyltar till bland annat Housesteads Fort, utgrävningarna Vindolanda och längre västerut Gilsland.

Så småningom kommer du till Carlisle där du kan välja att köra in i nationalparken Lake District söderut via Penrith eller runda parken via Cockermouth. Den förstnämnda kortar körandet för dig som stannat i romartiden lite länge och den andra ger dig mer Lake District.

Grasmere. Foto: Takashi Hososhima (Wikipedia)

Grasmere. Foto: Takashi Hososhima (Wikipedia)

Dag 7 Lake District (runt 20 mil tillbaka till Manchester)

Det här blir en dag när du helt enkelt bara ser dig om i Lake District med bilen och börjar vid poeten Wordsworths Dove Cottage alldeles utanför byn om du är litteraturintresserad. I trakten finns allt för dig som gillar att köra över läskiga bergspass med galen lutning men här finns också rakare småvägar till fina städer som Keswick och flera trevliga pubar med vidunderlig sjöutsikt att upptäcka. Du som älskar att vandra blir extra frestad att lägga in en extra dag här.

Har du tänkt flyga hem samma kväll så tar du vägen söderut förbi fina byn Ambleside men skippar turistiga Bowness on Windermere och håller dig till västra sidan Lake Windermere där du hittar Hawkeshead med Beatrix Potter-galleri eftersom även hon älskade trakten. Byn har också flera trevliga gamla pubar.

Söderut går det att köra motorvägen via Lancaster och Preston när man lämnat sjöarna vid Kendal men jag rekommenderar den lite långsammare vägen över Kirkby Lonsdale och Ingleton om man har tid. Då får ni återigen sniffa lite på Yorkshire Dales. Glöm sedan inte att ta en titt på roliga Manchester innan ni lämnar tillbaka bilen – det kan dock bli lite chockartat efter all landsbygd.

Mitt restips baserar sig på ganska vuxna resenärer eller barn som tycker om natur och historia. Tänker du resa med yngre eller rastlösa barn så skriv en rad så byter jag ut ett par saker mot mer barnvänliga alternativ. Dock är York och Whitby fulla av saker för barn och inga problem alls och Alnwick med Harry Potter och stor trädgård är också en höjdare.

Har du specialintressen? Litteratur, medeltida slott och klosterruiner, god mat, Harry Potter, industrihistoria, TV-serier eller romartid? Återigen, skriv så gör jag små förändringar bland förslagen för det dräller av allt detta i Nordengland. Vill du ha fler storstäder? Inga problem det heller. Jag misstänker att det blir fler rundtursförslag för det är så mycket jag inte fått med…

Annons

10 kommentarer

 1. Blir helt lyrisk av dessa fina foton och turer man gjort i bil och inte gjorde det något det regnade ibland. Det var lika vackert ändå.

  Gilla

  1. Ja vad gör vädret! Synd att det i det här inlägget inte är mina egna bilder. Ibland har jag ju bilder men av för dålig kvalitet. Inte visste jag att jag skulle börja blogga på gamla dar, hehe.

   Gilla

 2. Mycket bra inlägg med härliga bilder!
  Får mig att minnas när vi bilade till (och runt i) Nordengland och Skottland från Luleå. Treårige sonen var med, liksom syrrans ettåring. Plus mountainbikes fastsatta på bilarna och klätterutrustning i bagaget. Vi var sekunder från att missa färjan från Danmark och det var storm och åksjuka på överfarten. Sedan var det den kallaste juni i lokalbornas mannaminne och fuktigt i tältet vi sov de flesta nätter i.
  Men vackert var det och vi skapade minnen vi pratar om än i dag. Och nu vill jag åka tillbaka!

  Gilla

  1. Haha, ja du ska ju rida Highland pony kommer du väl ihåg!? De där färjorna med sin sjösjuka. Ändå saknar man dem. De är fortfarande något massor söker på som hittar mig faktiskt.

   Gilla

 3. Jessica · · Svara

  Åh vilket härligt inlägg! Vi är så sugna på att åka till lake district över påsken. Vet att vi är sent ute beträffande boende men tänkte ändå försöka. Har du något tips på lämplig trevlig plats att utgå ifrån för lite dagsturer. Vi har en 5- och 7-åring som gärna går, klättrar el cyklar samt en ettåring som får sitta på ryggen el åka vagn. Tack för en fantastisk blogg som lär så mycket och inspirerar!

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv och välkommen! 🙂
   Ja om ni bara vill vara i Lake District så hade jag satsat på Grasmere eller Ambleside som mysiga baser eller också Keswick som är lite större med fler affärer osv. med barnen.
   Om ni inte hittar överkomligt boende i själva Lake District så testa omådet runt Kirkby Lonsdale. Jättevackert det också och inte alls lika många turister men lätt att ta sig tillbaka in i Lake District om ni har bil.

   Gilla

 4. Har besökt de flesta ställen, men inte alla. Kanske dags att ta sej norröver i England igen.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det tycker jag verkligen. För det tycker jag ju alltid. 😀

   Gilla

 5. Fantastiskt! Gjorde en Bilresa för 1,5 år sedan lite här och var i England men med start och slut i London. Så finns många av platserna som jag gärna vill se, Blev förälskad i Yorkshire på riktigt (Hade redan räknat med det dock) men hann ju såklart bara med en bråkdel, men York, Lake District och Whitby och lite andra ställen hann vi se där uppe och det var underbart!

  Det här gav mig en ide om nästa roadtrip. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja Yorkshire har en speciell plats i mitt hjärta. Jag har tänkt skapa något som börjar i London också framöver och sträcker sig över ett par veckor för den som vill ha ett slags ”De bästa godbitarna”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: